Συνάντηση Τσίπρα-Ιερώνυμου: Τσίπρας "Οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι"

Νεότερη Ενημέρωση 20.00

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, από την οποία προκύπτει μεταξύ άλλων πως οι ιερείς δεν θα ανήκουν στο εξής στον κλάδο των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται: 

"Μετά από έναν ειλικρινή διάλογο που διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των σχέσεών μας.

Στόχος να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της.

Εκφράζουμε την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική συμφωνία.

Προτείνουμε:

1) Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2) Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε την μισθοδοσία του κλήρου ως μία έννοια αντάλλαγμα προς την περιουσία που απέκτησε.

3) Το ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται πια ως δημόσιοι υπάλληλοι.

4) Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ότι θα καταβάλλει ετησίως στην εκκλησία με τη μορφή επιδότησης, ποσό αντίστοιχο

5) Η Εκκλησία παραιτείται κάθε άλλης απαίτησης για την εκκλησιαστική περιουσία."

Αρχική Ενημέρωση 16.25

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει σήμερα το απόγευμα, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος, σε δεύτερο χρόνο, θα παραδώσει στον κ.Τσίπρα  και υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας, όπως αυτές κωδικοποιούνται μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε ό,τι αφορά την Εκκλησία. Όταν συνταχθεί, το ίδιο υπόμνημα αναμένεται να αποσταλεί  και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Σημειώνεται από το "protothema.gr", ότι η Εκκλησία ζητά να ξεκαθαρίσουν οι κυβερνητικές προθέσεις κυρίως σε τρεις άξονες:

  • -Το πρώτο είναι πώς εννοεί η κυβέρνηση τον όρο θρησκευτική ουδετερότητα  και ποιό περιεχόμενο δίνει επακριβώς. Για την Εκκλησία μπαίνουν ζητήματα όπως πώς είναι πιθανό να ερμηνευθεί ο όρος από τη Δικαιοσύνη, επί παραδείγματι και τί αυτό θα σημαίνει για την δημόσια παρουσία της Εκκλησίας. Για παράδειγμα, θα έχει παρουσία η Εκκλησία σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως παρελάσεις, θα υπάρχει σταυρός στη Σημαία ή σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια; Ο εκκλησιασμός θα συνεχίσει να προβλέπεται κ.α.
  • - Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς η δημιουργία κοινής εταιρείας δημοσίου- εκκλησίας που είχε αποφασιστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά έχει παγώσει
  • -Το τρίτο ζήτημα είναι τί θα γίνει με τη μισθοδοσία του κλήρου που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας ήδη από το 1952.
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE