ΥΠΕΞ: Επιθετική και προκλητική η ρητορική Ερντογάν-Δεν θα παρασυρθούμε

Με νηφαλιότητα, αλλά και σαφήνεια αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο νέο παραλήρημα Ερντογάν, όπου τα έβαλε με όλους και με όλα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου που πρεσβεύει η Ελλάδα».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν με νόημα ότι «δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πρόκληση Ερντογάν έρχεται μόλις μια μέρα μετά την έκδοση από την Κύπρο NAVTEX για την έναρξη της γεώτρησης από την EXXON MOBIL στο οικόπεδο 10.

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε την ανατολική Μεσόγειο στους πειρατές»

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει μονομερείς ενέργειες  στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ξανά την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην διάρκεια της παράδοσης ενός νέου πολεμικού σκάφους στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα έχουν δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να είναι ισχυρό, όπως και οι υπόλοιπες Ένοπλές Δυνάμεις. Δεν θα επιτρέψουμε προσπάθειες για την μετατροπή της Τουρκίας σε χώρα που δεν θα έχει την δυνατότητα να ανοίγεται στην θάλασσα», είπε ο Πρόδρος της Τουρκίας.

Όπως προσέθεσε, «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση ενέργειες που έχουν ως στόχο τον έλεγχο των πηγών ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, παραγνωρίζοντας την Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στην ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν».

Καταλήγοντας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς Ελλάδα και Κύπρο, ώρες μετά την έκδοση NAVTEX για τις έρευνες από την EXXON MOBIL στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, «η αποφασιστικότητα μας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας αυξάνεται με το κάθε νέο σκάφος που εντάσσεται στον στόλο μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη θάλασσα στους πειρατές».

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE