Υψηλοί τόνοι στην Βουλή για το προσφυγικό-21.737 οι μετανάστες μέσα στο 2018

Τον συνολικό αριθμό των 21.737 έφτασε ο αριθμός προσφύων και μεταναστών οι οποίοι πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας από την αρχή του έτους. Αυτό γνωστοποίησε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σήμερα το πρωί σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους καθώς στην πρωτολογία του ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της Ν.Δ επιτέθηκε στον κ. Βίτσα και την κυβέρνηση μιλώντας για αδυναμία, ανικανότητα και αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων,  χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εικόνα της Μόριας ως εικόνα η οποία προσβάλει το σύνολο της ανθρωπότητας.

«Η Μόρια δεν είναι μέρος που μπαίνει στο χάρτη του ανθρωπισμού αλλά σύμβολο ανθρώπινης εξαθλίωσης. Είχατε και χρόνο και χρήμα. Η εικόνα που παρουσιάζεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εικόνα ντροπής για τη χώρα μας και τους νησιώτες που συνέδραμαν στην ανθρωπιστική βοήθεια.  Έχετε αποτύχει.  Περιμένουμε να ακούσουμε και συγγνώμη» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Απαντώντας στον βουλευτή της Ν.Δ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αν και μίλησε για επιπόλαιο πολιτικό λόγο της Ν.Δ, ο οποίος ταυτίζεται με ακροδεξιές φωνές στην Ευρώπη, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Μόρια δεν είναι καλή.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και πολλές φορές οριακή. Το έχει πει το υπουργείο από τον Μάιο που υπήρχαν πολλές δυσκολίες» είπε αρχικά ο κ. Βίτσας.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα εξαρτάται συνεχώς από τις ροές αποκαλύπτοντας ότι μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2018 οι ροές προς τη χώρα ξεπέρασαν τον αριθμό ολόκληρου του 2017.

Αναλύοντας σύμφωνα με το "Real.gr", τα στοιχεία ο κ. Βίτσας είπε ότι μέχρι την περασμένη Τρίτη 17/9 είχαμε 21.737 εισροές στα νησιά.

Από την άλλη οι εκροές από τα νησιά δηλαδή η ολοκλήρωση των αιτημάτων, με εξέταση και μεταφορά στην ενδοχώρα έφτασαν τις 17.563.

«Υπάρχει  μεγάλη δυσκολία στις επιστροφές. Όλες οι χώρες έχουν το ίδιο πρόβλημα. Από τη Γερμανία έχουν επιστραφεί μόλις δύο άνθρωποι» είπε ο κ. Βίτσας υποστηρίζοντας παράλληλα ότι χάρη στις ενέργειες του υπουργείου θα φύγουν ακόμη 3.000 άνθρωποι από τη Λέσβο.

Στη δευτερολογία του κ. Βαρβιτσιώτης απέφυγε να συμφωνήσει με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βίτσας υποστηρίζοντας ότι οι αφίξεις στα νησιά είναι 20% λιγότερες σε σχέση με πέρσι. «Κάνετε δημιουργική αριθμητική. Οι ροές στα νησιά είναι διπλάσιες» απάντησε ο υπουργός.

Στο ζήτημα της διαχείρισης κονδυλίων ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι η χώρα έχει πάρει άριστα από την Κομισιόν και κατέληξε λέγοντας ότι σύντομα θα προχωρήσει το έργο του βιολογικού καθαρισμού στη Μόρια.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE