Δένδιας: «Μία η διαφορά με Τουρκία, αν δεν λυθεί να πάμε στη Χάγη»

Ένας άτυπος διάλογος ανάμεσα στο Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεξάγεται μέσω αρθρογραφίας των δύο υπουργών Εξωτερικών στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Στο άρθρο του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζει, την οριοθέτηση, δηλαδή, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν, Αθήνα και Αγκυρα μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες με στόχο σε ό, τι αφορά την επίλυση ανάλογων διαφορών.

Ο Νίκος Δένδιας καταλήγει ότι στόχος είναι οι δύο πλευρές να μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά με αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία.

Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο άρθρο του σημειώνει ότι η προτίμηση της χώρας τους στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «η διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις». Σημειώνει, επίσης, ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες αποκλεισμού της Τουρκίας από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει, παράλληλα, ότι η Αγκυρα αναμένει από την Αθήνα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου, χωρίς καμία προϋπόθεση υποστηρίζοντας ότι «οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις.»

Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου επιτίθεται στη Γαλλία υποστηρίζοντας ότι «πρόσφατα κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE