Άσκηση δίωξης προτείνει η ΝΔ στο πόρισμα της για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προτείνει στο πόρισμά της η ΝΔ.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσιάζεται σε λίγη ώρα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, από τη ΝΔ προτείνεται η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου για:

 

* Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)

 

* Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)

 

* Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ)

 

* Παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε: α. Τουλουπάκη, β. Ράικου, γ. Αθανασίου, δ. Τσατάνη.

 

* Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ)

 

* Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ)

 

* Δωροληψία υπαλλήλου (235)

 

* Εγκληματική οργάνωση συμμορία (187ΠΚ)

 

Στο πόρισμα της ΝΔ παρουσιάζεται «το σύστημα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο με την αρωγή δημοσιογράφων και άλλων φυσικών προσώπων στην προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας, σε σειρά υποθέσεων».

 

NOVARTIS

 

Ως προς την υπόθεση της «σκευωρίας» στην υπόθεση της Novartis, η ΝΔ στο πόρισμά της παραθέτει γεγονότα που «δείχνουν την ενορχήστρωση και εκτέλεση του σχεδίου», αξιολογούνται ιδίως οι μαρτυρικές καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών (Ελένης Ράικου, Ιωάννη Αγγελή, Ευγενίας Κυβέλου, Ξένης Δημητρίου, που «παραδέχεται ότι ο Αγγελής της κατήγγειλε τον Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν». Αξιολογούνται, επίσης, οι καταθέσεις εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, όπως οι Κ. Φρουζής, Ν. Μανιαδάκης και Ν. Μανίας για πιέσεις που δέχθηκαν, προκειμένου να καταθέσουν χωρίς στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων. Στο πόρισμα γίνεται επίσης εκτενής παράθεση των διαλόγων που είχαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση με τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής και που, σύμφωνα με τη ΝΔ, τους «αποδομούν πλήρως».

 

ΠΡΑΞΕΙΣ και ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

 

Ως προς το σκέλος των πράξεων και παραλείψεων που οδηγούν στην πρόταση για την άσκηση δίωξης, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι δεν έγινε άμεση αποστολή του φακέλου στη Βουλή για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και δεν απεστάλη στη Βουλή φάκελος για τους υπουργούς τής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξέδωσαν δελτίο τιμών το 2015. Αδικήματα φαίνεται να έχουν τελεστεί επίσης αναφορικά:

 

-με τον τρόπο εξέτασης μαρτύρων και τη μη καταγραφή όσων έλεγαν.

 

-με τις επιλεκτικές διαρροές σε Βαξεβάνη και Φιλιππάκη καταθέσεων, εγγράφων, αλλά και «προφητικών» καταθέσεων ακόμη και πριν δοθούν.

 

-μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων από το FBI (προκύπτει και από απόφαση Συμβιβασμού ΗΠΑ-Νοvartis) αλλά μόνο από τους εδώ προστατευόμενους μάρτυρες

 

-μη αποστολή κρίσιμων εγγράφων, ιδίως του FBI και αρχειοθέτηση του Η1Ν1

 

-πιέσεις προσώπων, όπως οι Φρουζής, Μανιαδάκης, Μανίας, Βουλκίδης, να μπουν σε καθεστώς προστασίας μιλώντας χωρίς στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων

 

-μη έρευνα ιατρών

 

-παράνομη παροχή καθεστώτος προστασίας σε μάρτυρες

 

-μη αποστολή εγγράφων του FBI στη Βουλή που ήταν θετικά για πολιτικά πρόσωπα.

 

ΠΙΕΣΕΙΣ-ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

 

Στο πόρισμα γίνεται αναφορά σε πιέσεις προς εισαγγελικούς λειτουργούς και στοχοποίησή τους όπως:

 

-η Ελένη Ράικου για να φτιάξει στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων και να στείλει φάκελο στη Βουλή. Η στοχοποίηση, όπως αναφέρεται, έγινε με δημοσίευμα του Κώστα Βαξεβάνη που οδήγησε στην παραίτηση και πειθαρχική της δίωξη.

 

-η Ευγενία Κυβέλου η οποία επειδή αντέδρασε στην ανάληψη της Εισαγγελίας Διαφθοράς από την Ελένη Τουλουπάκη, στοχοποιήθηκε από τον Φιλιππάκη με συνέπεια την πειθαρχική της δίωξη

 

-ο Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος επειδή κατήγγειλε πράξεις του κ. Παπαγγελόπουλου στοχοποιήθηκε με δημοσίευμα του κ. Φιλιππάκη με συνέπεια την παραίτησή του από τη θέση Επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς και του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη.

 

Για την υπόθεση Νοvartis περιγράφονται 4 αδικήματα:

 

-Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239 ΠΚ) σε πράξεις Εισαγγελέων Διαφθοράς με στόχο τη δίωξη δέκα πολιτικών προσώπων και παράλληλη παράλειψη δίωξης των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξέδωσαν δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015.

 

-ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239 ΠΚ) σε πράξεις των εισαγγελέων διαφθοράς που μεταχειρίστηκαν εκβιαστικά μέσα σε καταθέσεις μαρτύρων.

 

-ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε πράξεις και παραλείψεις των εισαγγελέων διαφθοράς

 

-παράβαση καθήκοντος (259ΠΚ) διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ενώ ήταν αναπληρωτής υπουργός παρέβη τα καθήκοντά του παρεμβαίνοντας στο έργο των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

 

ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

 

Οι πιέσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στους εισαγγελικούς λειτουργούς Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη, σύμφωνα με το πόρισμα της ΝΔ, αφορούσαν:

 

-τον δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστου

 

-την υπόθεση καναλάρχη

 

-την υπόθεση Βγενόπουλου

 

-υπόθεση τραπεζών

 

-παρεμβάσεις σχετικές με τις λίστες (Λαγκάρντ κλπ)

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΙΩΝΗ

 

Αναφορικά με την υπόθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, στο πόρισμά της η ΝΔ προτείνει άσκηση δίωξης για:

 

-κακουργηματική απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ) με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ο Παπαγγελόπουλος και ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης παράνομο περιουσιακό όφελος 350.000 ευρώ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αποπειράθηκε να εξαναγκάσει με απειλές τον επιχειρηματία σε παροχή ποσού που δεν όφειλε να καταβάλει. Οι απειλές συνίσταντο στο ότι ο Σάμπυ Μιωνής και οι συνεργάτες του θα συνέχιζαν να υφίστανται παράνομες διώξεις.

 

-δωροληψία κρατικού αξιωματούχου )(159 ΠΚ) διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε για τον εαυτό του και τον εκδότη Φιλιππάκη 350.000 ευρώ ως αντάλλαγμα που δεν δικαιούνταν για πράξεις και παραλείψεις που ανάγονται στα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με αντάλλαγμα να μην συνεχίσουν ο Μιωνή και οι συνεργάτες του να υφίστανται τις παράνομες διώξεις που είχε προκαλέσει.

 

-Εγκληματική οργάνωση (συμμορία) επειδή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος οργανώθηκε με άλλους να διαπράξουν τα κακουργήματα και πλημμελήματα που περιγράφονται στο πόρισμα.

 

«ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

 

Ειδικότερα, η ΝΔ αναφέρει στο πόρισμά της πως από όλο το αποδεικτικό υλικό προκύπτει με σαφήνεια ότι «ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε με την πολιτική ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ανοικτές ποινικές υποθέσεις και τις διαμόρφωνε κατά τρόπο που μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικό όφελος για αυτόν και τους συνεργούς του, αλλά και πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE

Ευθύνη

Αυγ 02, 2020 Hits:33 ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευθύνη

Αυγ 01, 2020 Hits:65 ΑΠΟΨΕΙΣ