Επίθεση στο κτίριο που στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη στο Κολωνάκι πραγματοποίησε το απόγευμα ομάδα περίπου πέντε ατόμων.

 

Όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, η ομάδα μπήκε στην πολυκατοικία, ανέβηκε στον όροφο που βρίσκεται το γραφείο του κ. Μηταράκη και έγραψε με σπρέι στον τοίχο του διαδρόμου το σύνθημα «Όχι στα σύγχρονα Νταχάου» και αποχώρησαν.

 

Λίγο αργότερα αναρτήθηκε ανακοίνωση του Ρουβίκωνα, με τίτλο «Να έχετε τη μοίρα τους». στο προφίλ στελέχους της ομάδας, που αναφέρεται στο μεταναστευτικό και στην πυρκαγιά στη Μόρια.

 

Οι δράστες αναζητούνται από την Αστυνομία.

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας υπό  την προεδρία του Ανδρέα Κατσανιώτη.

Μεγάλη τιμή που ορίστηκα Πρόεδρος της σημαντικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και θα έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ με αξιόλογους συνάδελφους.

Η Επιτροπή έχει ήδη εμπεδώσει τον ουσιαστικό της ρόλο, διακομματικά και υπερκομματικά, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα’’, δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νέος πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στην συνεδρίαση κατά την οποία προετοιμάζεται η Έκθεση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης Συνόδου, ο κ. Κατσανιώτης, απευθυνόμενος στους βουλευτές και τα μέλη της Επιτροπής, τόνισε πως “είχατε την τιμή να φιλοξενήσετε στις συνεδριάσεις πολλούς άξιους και ξεχωριστούς επιστήμονες από το χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν διακριθεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο”.

Αφού εξήρε το έργο της Επιτροπής, ο νέος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση που διανύουμε θα πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί και πως η επένδυση μας στην έρευνα και την καινοτομία, είναι επένδυση για το μέλλον της Χώρας.

Το πρωτοφανές περιστατικό της βεβήλωσης του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αβύθου, καταδίκασε απερίφραστα η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου:

«Η βεβήλωση του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αβύθου είναι πρωτόγνωρη εγκληματική πράξη για  την περιοχή του Αιγίου. Ως Αχαιοί και Έλληνες δείχνουμε και απαιτούμε τον προσήκοντα σεβασμό σε ναούς και λατρευτικούς χώρους και καταδικάζουμε παρόμοια περιστατικά.

Την αναμνηστική πλάκα που οι βέβηλοι κατέστρεψαν θα την ξαναφτιάξουμε. Το θρησκευτικό μας φρόνημα δεν κάμπτεται από θρασύδειλους.»

Εντός των επομένων ημερών θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του φάσματος 5ης Γενιάς (5G) όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης. Κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, είχε προβλεφθεί η δημοπράτηση του φάσματος 5G, πριν από το τέλος του 2020. "Θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας" είπε ο κ. Πιερρακάκης. Σημείωσε μάλιστα ότι είμαστε από τις λίγες χώρες, αν όχι η μόνη, που δεν πήγε πίσω τη δημοπρασία για το φάσμα 5G, λόγω της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία. "Υπέρ" ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 ενώ "κατά" ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Υπερψηφίστηκαν επίσης "κατά πλειοψηφία" τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου, καθώς και (α) η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη "λήψη έκτακτων προσωρινών μέτρων για την οργάνωση του τόπου και χρόνου εργασίας, για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19" και (β) η τροπολογία με τίτλο "1. Αριθμοί Προγραμμάτων (LCN) για περιεχόμενο επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής 2. Οργανωτικές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης 3. Λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων 4. Ζητήματα καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας".

Την περικοπή της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία προώθησε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάζοντας τη γνωμοδοτική του έκθεση σχετικά με τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ για το οικονομικό έτος 2021.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το Καστελλόριζο, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε τις βασικές αρχές της πρότασής του.

Ως προς την προενταξιακή βοήθεια, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε την επαναφορά της διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αυξάνοντας εκεί τη χρηματοδότηση παρά τα ζητήματα που υπάρχουν, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας φρόντισε να εφαρμοστεί η απόφαση του Κοινοβουλίου για περικοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου αλλά και τη συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιορίζουμε αυστηρά την όποια βοήθεια μόνο σε μη κρατικούς παράγοντες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών που ασπάζονται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες,» σταματώντας τη χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως η αγορά σκαφών της Τουρκικής ακτοφυλακής όπως υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής.

Μετά το τραγικό δυστύχημα στον Λίβανο και εν μέσω πανδημίας, αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς τις χώρες της νότιας γειτονίας, ενώ δημιουργήθηκε ξεχωριστή γραμμή για την στήριξη της πολιτικής διαδικασίας και της ειρηνικής επίλυσης στη Λιβύη.  «Ως προς την Ανατολική Γειτονία, τόσο για τη Λευκορωσία όσο και για το Αζερμπαϊτζάν ακολουθούμε την ίδια λογική με την Τουρκία: Καμία χρηματοδοτική ενίσχυση σε κρατικούς φορείς, μόνο σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και στην Κοινωνία των πολιτών για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας,» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση της UNRWA, του προϋπολογισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και των εργαλεία για την αντιμετώπιση των κρίσεων λόγω του κορωνοϊου.

Επιπλέον, ως προς τη δομή του προϋπολογισμού ο ευρωβουλευτής, από κοινού με όλους τους σκιώδεις εισηγητές και την Επιτροπή Ανάπτυξης αποφάσισαν να την αλλάξουν και να δημιουργήσουν αναλυτικές γραμμές, ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο σχετικά με τον καταμερισμού των κονδυλίων ανά χώρες ή ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές. Έτσι, «μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε πως θα αξιοποιούνται τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογουμένου». Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε να χρησιμοποιήσουν το απόθεμα που είχε προβλέψει η Επιτροπή για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες λόγω και της πανδημίας του COVID-19.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE