Τη μομφή και τα επιχειρήματα που ανέπτυξε στις αναφορές, τα υπομνήματα και τις καταθέσεις του επανέλαβε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, στην εισαγωγική του κατάθεση, ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

 

«Καθ΄υπόδειξη οι χειρισμοί»

 

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε για αστοχίες, παραλείψεις, παρανομίες και πολυποίκιλα προβλήματα στην έρευνα από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Αν και εκτίμησε ότι η κ. Τουλουπάκη ενεργούσε καθ’ υπόδειξη τρίτου προσώπου και αναφέρθηκε στον «Ρασπούτιν», δεν τον κατονόμασε.

 

Ο Ρασπούτιν

 

«Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Πάνω από εμένα υπήρχε εποπτεύουσα, η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κυρία Δημητρίου. Ας την καλέσει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να τους πει ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Ας καλέσουν και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Και θα έρθω εγώ να επιβεβαιώσω ποιος είναι ο Ρασπούτιν», δήλωσε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

 

Κεντρικός σχεδιασμός

 

Παρά το γεγονός ότι δεν κατονόμασε τον Ρασπούτιν, ο Ιωάννης Αγγελής, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, εκτίμησε ότι υπήρχε εμμονή για διώξεις πολιτικών προσώπων, υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός για fast track διώξεις πολιτικών προσώπων, πριν τις εθνικές εκλογές, και ότι η εκτίμηση που επικρατούσε τότε στο εσωτερικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι ένα πολιτικό σκάνδαλο θα ανέβαζε τα εκλογικά του ποσοστά. Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να μην κατονόμασε σήμερα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως τον Ρασπούτιν, έβαλε όμως στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς. Είπε ειδικότερα ότι στον Αλέξη Τσίπρα είχε τεθεί το ζήτημα της αντικατάστασης της κ. Τουλουπάκη, αλλά δεν το έκανε διότι στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές. Η μια ήταν η γραμμή του Ρασπούτιν, που στήριζε την κ. Τουλουπάκη εκτιμώντας ότι με ένα πολιτικό σκάνδαλο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβαζε τα εκλογικά του ποσοστά, τουλάχιστον 3%, και η άλλη γραμμή ήταν η γραμμή των κ.κ. Τζανακόπουλου και Καλογήρου που προειδοποιούσαν για καταστροφή.

 

Η Βιέννη

 

Ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρθηκε στο «ταξίδι της Βιέννης», και είπε ότι εκεί οι εκπρόσωποι του FBI ενημέρωσαν τους Εισαγγελείς για την ύπαρξη λογαριασμού συγγενικού προσώπου πολιτικού, σε τράπεζα στην Ελβετία. Όπως είπε όμως, καθώς η Ελένη Τουλουπάκη είχε παύσει τη δικαστική συνδρομή, το FBI είπε στους Εισαγγελείς ότι τους δίνει την πληροφορία αλλά στη συνέχεια πρέπει η ελληνική δικαιοσύνη να προχωρήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για το άνοιγμα του συγκεκριμένου λογαριασμού.

 

Καταθέτοντας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είπε ότι δεν ενέκρινε τις άτυπες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του FBI, σε καφέ και διαδρόμους ξενοδοχείων στη Βιέννη, εξήγησε όμως ότι μετέβη εκεί μαζί με τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς κατ' εντολή της κ. Ξένης Δημητρίου.

 

Ο κ. Αγγελής δήλωσε διατεθειμένος για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό Μ. Καλογήρου, την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

 

Η κατάθεση

 

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, φέρεται να:

 

-Περιέγραψε λάθη ανακριτικής τακτικής αλλά και αξιόποινες πράξεις στην έρευνα της υπόθεσης Novartis.

 

-Χαρακτήρισε την Ελένη Τουλουπάκη ανεπαρκή και εξέφρασε την απορία του γιατί παραμένει στη θέση της.

 

-Κατέθεσε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, είχε λάβει γνώση για τα πολυποίκιλα προβλήματα στην έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

 

-Σε ερώτηση αν η κ. Τουλουπάκη ενεργούσε από μόνη της ή αν τους χειρισμούς της, τους υπαγόρευε κάποιος άλλος, είπε: «κάποιος άλλος. Από μόνη της η Ελένη Τουλουπάκη, δεν θα τολμούσε να παραβεί ούτε τις εντολές του Επόπτη ούτε τις εντολές του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

 

-Σε ερώτηση για την ύπαρξη τρίτου προσώπου που ενδεχομένως καθοδηγούσε τις κινήσεις της κ. Τουλουπάκη, είπε: «τρίτο πρόσωπο υπήρχε. H απόφαση της κ. Τουλουπάκη να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών, με διαδικασίες fast track, ήταν ανειλημμένη».

 

-Αναφέρθηκε σε στιχομυθία με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ισχυρίστηκε ότι η Ξένη Δημητρίου είχε δείξει τον Ρασπούτιν πίσω από δημοσίευμα στην εφημερίδα «Δημοκρατία» για «στικάκι που τάχα αρνήθηκε να παραλάβει».

 

-Η Ξένη Δημητρίου του είχε πει ότι ο Ρασπούτιν έχει το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ.

 

-είπε για το τρίτο πρόσωπο: «Εγώ το ξέρω τον Ρασπούτιν. Δεν λέω το όνομα του όμως. Το όνομα του το ξέρει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση. 'Αλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της κ. Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτό που έκανε»

 

-Κατηγόρησε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ότι αναίτια και παρανόμως έπαυσε τη δικαστική συνδρομή η οποία είχε ξεκινήσει επί θητείας της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου (σ.σ. δικαστική συνδρομή είχε ζητηθεί το Δεκέμβριο του 2016). Ο Ιωάννης Αγγελής απέδωσε σε δόλο την παύση της δικαστικής συνδρομής.

 

-Είπε ότι στο, πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του και ενόψει της συνάντησης στη Βιέννη, είχε ζητήσει από την Ελένη Τουλουπάκη να του αποστείλει όσα έγγραφα έχει λάβει ή έχει αποστείλει προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσημης ή ανεπίσημης συνεργασίας. Η κ. Τουλουπάκη του προσκόμισε 8 έγγραφα. Καταθέτοντας σήμερα στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, δεν απέκλεισε να υπάρχουν και άλλα έγγραφα που δεν του προσκομίστηκαν.

 

-Στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του, είχε συνάντηση στο γραφείο του με εκπρόσωπο του FBI και τον ρώτησε για τον ακριβή αριθμό των εγγράφων. Ο εκπρόσωπος του FBI επιφυλάχθηκε να τον ενημερώσει.

 

-Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον εκπρόσωπο του FBI στην Αθήνα, εκείνος του είπε ότι δεν γνωρίζει για «ευθύνη πολιτικών προσώπων» και ότι ο Αμερικανός πρέσβης είχε ενημερώσει δύο υπουργούς ότι το FBI δεν έχει στοιχεία με πολιτικά πρόσωπα.

 

-Αναφορικά με το ταξίδι στη Βιέννη, είχε επισημάνει στους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ότι δεν είναι δυνατό να γίνονται συναντήσεις με τους Αμερικανούς στους διαδρόμους ενός ξενοδοχείου και πως όλα θα έπρεπε να προχωρήσουν με δικαστική συνδρομή.

 

-Στο ταξίδι της Βιέννης οι Αμερικανοί τους είπαν για λογαριασμό συγγενικού προσώπου Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Οι εκπρόσωποι του FBI τους είπαν «εμείς σας δίνουμε την πληροφορία. Δική σας δουλειά είναι να βρείτε τον λογαριασμό, αφού είχε παύσει η δικαστική συνδρομή». Το όνομα του συγκεκριμένου πολιτικού το έχει δηλώσει στην αναφορά του.

 

-Η αντικατάσταση της Ελένης Τουλουπάκη είχε τεθεί στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά η αντικατάσταση δεν έγινε ποτέ. Ο λόγος είναι ότι στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές: Μια γραμμή ήταν του «Ρασπούτιν» που εκτιμούσε ότι με ένα πολιτικό σκάνδαλο ο ΣΥΡΙΖΑ θα τσίμπαγε ένα επιπλέον 3% στις εκλογές και γι’ αυτό στήριζε την παραμονή της Ελένης Τουλουπάκη. Υπήρχε και μια δεύτερη γραμμή, των κ.κ. Δ. Τζανακόπουλου και Μ. Καλογήρου, που προέβλεπαν καταστροφή.

 

-Ο Ιωάννης Αγγελής είχε συζητήσει με την Μαρία Παπασπύρου την ανάγκη αντικατάστασης της Ελένης Τουλουπάκη και εκείνη του είπε «αντί να διώξει ο πρωθυπουργός την Τουλουπάκη, θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό».

 

-Είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν οι υποθέσεις που μπήκαν παράνομα στο αρχείο, διότι δεν έχουν ελεγχθεί από κανέναν, παρά μόνο από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάθεση Αγγελή μπούμερανγκ για τους σκευωρούς

 

«Η πολυδιαφημιζόμενη κατάθεση Αγγελή όπου πάνω της στηρίχθηκε το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας γίνεται μπούμερανγκ για τους πραγματικούς σκευωρούς αυτής της υπόθεσης που θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο τεράστιο σκάνδαλο Novartis», ανέφεραν απόψε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Αγγελής, μετά από επίμονες ερωτήσεις μελών της προανακριτικής, παραδέχθηκε ότι στη συνάντηση της Βιέννης, το FBI έδωσε λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Αρνήθηκε να κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας μάλιστα ότι «εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν». Παραδέχτηκε επίσης, ότι μόνο το 10% του σκανδάλου Novartis είναι πάνω από το «νερό» και παρότρυνε τα μέλη της προανακριτικής να ψάξουν να βρουν το υπόλοιπο 90%. Ομολόγησε δε τις συστάσεις του προς την εισαγγελέα Διαφθοράς να μην κάνει έρευνα στο σπίτι του κ. Στουρνάρα επειδή αυτός είναι αξιωματούχος. Πέρα από τις αλήθειες που αναγκάστηκε να πει, είπε και ένα προφανές ψέμα. Ότι ένας Υπουργός ή ένας Πρωθυπουργός μπορούσε να αντικαταστήσει μια εισαγγελέα όταν ο ίδιος ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός γνωρίζει ότι την κ. Τουλουπάκη την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έστειλε ποτέ σχετικές αναφορές», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

 Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μαξίμου, ενόψει του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020.

 

Η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο, ενώ στις 6 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή της ομογένειας για τον αγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλώριδα.

 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

 

Σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή, καθώς και για τη δέσμευσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αποτελεί για τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιτ η επικείμενη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-Ντόναλντ Τραμπ. «Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» έγραψε συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στο Action24 εκφράζοντας την θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει με την Τουρκία στην Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας

Η Ν. Μπακογιάννη μιλώντας στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Δημήτρη Τάκη σχολίασε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία με την Τουρκία, στο συνυποσχετικό και πιστεύω πως πρέπει να πάμε (στη Χάγη), γιατί στην εξωτερική πολιτική, το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί υπό πίεση ή υπό συνεχή δραματοποίηση. Θέλει σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση, γιατί όντως η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά δεν μπορούμε να δραματοποιούμε συνεχώς για κρίση και θερμό επεισόδιο».

Ενώ συμπλήρωσε ότι «Μετά τα Ίμια, είναι πολιτικά η πιο φορτισμένη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για μια μακρά περίοδο μετά το Ελσίνκι υπήρχε νηνεμία, με τα πάνω και τα κάτω μας αλλά με σχετική ηρεμία. Σήμερα βλέπουμε μια Τουρκία που ξεδιπλώνει όλη της την στρατηγική, μια Τουρκία διαφορετική από αυτή που ξέραμε και ιδιαίτερα ως προς την σχέσης της με τις άλλες χώρες».

Για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ανέφερε ότι: «Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ορθώς έγινε, κατέγραψε τις διαφωνίες που υπάρχουν αλλά και την βούληση των δύο πλευρών να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Και είναι σημαντικό, ειδικά όταν είσαι σε κρίση, να συζητάς και να έχεις επικοινωνία. Οι Τούρκοι πρέπει να καταλάβουν ότι η λογική της επίδειξης δύναμης θα τους οδηγήσει σε διπλωματική απομόνωση. Όταν λες ότι η Κρήτη δεν υπάρχει τότε το διεθνές ακροατήριο παύει να σε ακούει».

Για να συμπληρώσει ότι «αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας. Δεν θα έρθει κανείς να θυσιαστεί για εμάς. Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και εκεί είναι το ουσιαστικό σημείο.

Συμφωνία των Πρεσπών

«Ο Νίκος Δένδιας κάνει σήμερα την ύστατη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την διαδικασία διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να καταφέρει να βελτιώσει και να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα στη Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Απεμπλοκή διπλωματικά, πολιτικά και διεθνοπολιτικά δεν μπορεί να γίνει. Το μόνο που γίνεται είναι βελτιώσεις στη συμφωνία. Ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειαζόμαστε συναίνεση, ένα κοινό εθνικό μέτωπο. Δεν είχα ποτέ την αλαζονεία να πιστεύω ότι οι βουλευτές της ΝΔ είναι οι μόνοι πατριώτες».

Για το μεταναστευτικό ανέφερε: «Τα νομοσχέδια που ψηφιστήκαν για το μεταναστευτικό δεν μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα. Δεν υπήρξε καθυστέρηση. Ήταν απαραίτητος ο συντονισμός πρώτα με την ΕΕ».

 Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των Ετήσιων Εκθέσεων, ετών 2017 και 2018, του ΑΣΕΠ, σήμερα Τρίτη 10.12 τοποθετήθηκε κάνοντας ερώτημα προς τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ σχετικά με τους 1750 περίπου αποκλεισμένους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής λόγω μη-καταβολής του παράβολου των 3 ευρώ, οι οποίοι όχι μόνον θα αποκλειστούν από τους μόνιμους διορισμούς, αλλά θα χάσουν και τη δυνατότητα να προσληφθούν ως αναπληρωτές την επόμενη τριετία.

 

Σε απάντησή του ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία «θα λυθούν τα χέρια του ΑΣΕΠ». Είπε χαρακτηριστικά «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», εννοώντας προφανώς ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να ρυθμίσει το πρόβλημα

 

Όπως ανέφερε η Σία Αναγνωστοπούλου η απάντηση του Προέδρου του ΑΣΕΠ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τοποθέτηση της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζαχαράκη, που προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της και να μεταθέσει το πρόβλημα στο ΑΣΕΠ.

 

Ως ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσουμε για νομοθετική διάταξη άμεσα, ακόμα και με τροπολογία τις επόμενες μέρες.

 

 

Η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση κατάφερε να μεταμορφωθεί σε μια από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες, τόνισε ο Αδωνις Γεωργιάδης από τη Νέα Υόρκη, κάνοντας λόγο για την αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Εκπέμποντας το μήνυμα πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης στο 21o Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link κάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να σπεύσουν να αξιοποιήσουν την αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται λόγω της νέας επενδυτικής πολιτικής της χώρας.

«Το μήνυμά μου, λοιπόν, προς τους Αμερικανούς επενδυτές είναι το εξής: τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας, ακόμη και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους. Και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει, τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην χώρα μας», σημείωσε ο υπουργός.

Περιγράφοντας ορισμένους από τους πολλά υποσχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στα συστήματα τεχνολογία της πληροφορίας, στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιοτεχνολογία.

Τα πεπραγμένα των πρώτων πέντε μηνών

Θέλοντας να δείξει τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαρίθμησε τα πεπραγμένα των πρώτων πέντε μηνών, λέγοντας ότι έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όπως εξήγησε:

Εχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά σχέδια επενδύσεων, όπως η ανάπλαση, αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, της παραλιακής περιοχής του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνα.

Δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν υποβάλλει προσφορές και διαγωνίζονται για την άδεια του καζίνο.

Ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος «Επενδύστε στην Ελλάδα» βελτιώνει το επιχειρηματικό τοπίο, μειώνει τη γραφειοκρατία και ενσωματώνει στρατηγικές επενδύσεις άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των κατ' ιδίαν συναντήσεων που είχε με εκπρόσωπους της επενδυτικής κοινότητας, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνομιλητών του, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Δεν μίλησα γι' αυτά που θα κάνουμε. Κυρίως, γιατί πιστεύω ότι καλύτερα πείθει τον άλλο αυτό που γίνεται, παρά αυτό που του υπόσχεσαι ότι θα το κάνεις τόσα χρόνια. Άρα, η κυβέρνησή μας αυτούς τους πέντε μήνες έχει ήδη να παρουσιάσει έργο και αυτό το θετικό κλίμα που είδατε είναι το αποτέλεσμα αυτού του έργου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας

Αναφορικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν τη χώρα μας ελκυστική στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Ελλάδα:

Είναι μέλος της ευρωζώνης με υγιή δημόσια οικονομικά

Παρουσιάζει μηδενικό επενδυτικό κίνδυνο, καθώς διαθέτει την πιο δυνατή πολιτική σταθερότητα της τελευταίας δεκαετίας

Εχει υιοθετήσει μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες των επενδυτών έτσι ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια, να μειωθεί η φορολογία, να υποστηριχθεί η τεχνολογία και η καινοτομία, να βελτιωθούν οι υποδομές και γενικότερα να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον

Διαθέτει εργατικό δυναμικό, το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την υψηλή ποιότητα, τη μεγάλη διαθεσιμότητα και την αποδοτικότητα

Εχει επιτόκιο δανεισμού που κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Μπαράζ επαφών με Αμερικανούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα συνεχίσει τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη με μπαράζ επαφών με επικεφαλής funds, διεθνών τραπεζών και επιχειρήσεων, όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για τη χώρα μας. Οπως μάλιστα είπε, το σχέδιο «Ηρακλής» θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τους εκπροσώπους των τραπεζών, καθώς δημιουργεί τις συνθήκες για πολύ μεγάλες επενδύσεις στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

«Ο Ηρακλής ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη. Άρα στο κλείσιμο αυτής της εβδομάδας θα είναι έτοιμος νόμος του κράτους για να ξεκινήσει από την αρχή του έτους», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE