Κορωνοϊός: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πορτογαλία

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλες 15 ημέρες προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού ενέκρινε το κοινοβούλιο στην Πορτογαλία.

«Αν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν απαραίτητη πριν από 15 ημέρες, είναι ζωτικής σημασίας να την ανανεώσουμε σήμερα», δήλωσε στο Kοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα την ώρα που η χώρα μετρά πάνω από 200 νεκρούς από τον κορονοϊό. «Όλη η προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα θα τεθεί σε κίνδυνο αν αυτή δεν συνεχιστεί».

Μόνο ένας βουλευτής ψήφισε κατά του μέτρου, δέκα τήρησαν αποχή και 215 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άνα Καταρίνα Μέντες χαρακτήρισε το μέτρο «σκληρό αλλά απαραίτητο».

Η Πορτογαλία έχει επιβεβαιώσει 9.034 κρούσματα του κορονοϊού και 209 θανάτους, με τις υγειονομικές αρχές να αναμένουν ότι η επιδημία θα σταθεροποιηθεί στα τέλη Μαΐου.

Τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση οικογενειών και επιχειρήσεων στη διάρκεια της επιδημίας περιλαμβάνουν στήριξη των μισθών των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και πιστωτική γραμμή για βιομηχανίες που έχουν πληγεί σοβαρά όπως ο τουρισμός, η κλωστοϋφαντουργία και η γεωργία.

Υποχρέωση να βοηθήσουν οι τράπεζες

Ωστόσο βουλευτές κάλεσαν στη σημερινή συνεδρίαση τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα να ενισχύσουν τη στήριξή τους στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ρούι Ρίο να δηλώνει ότι θα ήταν «ντροπή» αν οι τράπεζες δημοσιοποιήσουν κέρδη για το 2020 και το 2021.

«Οι τράπεζες οφείλουν πολλά στους Πορτογάλους. Τώρα είναι υποχρέωσή τους να βοηθήσουν», είπε. «Δεν πρέπει να επωφεληθούν από αυτή την κρίση».

Τα αριστερά κόμματα Μπλόκο της Αριστεράς και Κομμουνιστικό Κόμμα επεσήμαναν πως ορισμένοι εργαζόμενοι αναγκάζονται από τους εργοδότες τους να πηγαίνουν στο γραφείο και πολλοί χάνουν τη δουλειά τους παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι προτεραιότητά της είναι να διατηρηθεί η απασχόληση.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αποτελέσει πρόσχημα για την επιβολή του νόμου της ζούγκλας στις ζωές και στα δικαιώματα των εργατών», είπε ο κομμουνιστής βουλευτής Ζοάο Ολιβέιρα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE