Συμφωνία Ιταλίας – Γαλλίας για το μεταναστευτικό

Κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό και τις χώρες που δεν δέχονται να γίνει σωστά ο καταμερισμός των μεταναστών, ακολουθούν πλέον Γαλλία και Ιταλία. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας «αυτόματος μηχανισμός» καταμερισμού των μεταναστών, στον οποίο να συμμετέχουν «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων αν δεν το πράξουν.

Οι δύο χώρες μετά από δύο χρόνια κόντρας στο συγκεκριμένο ζήτημα, κυρίως λόγω του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι που απαγόρευε την έλευση μεταναστών στα λιμάνια της χώρας, ακολουθούν την ίδια πορεία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στην επίσκεψη του Μακρόν στην Ιταλία, τονίστηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο πως με κάθε τρόπο πρέπει να γίνει δίκαιη η κατανομή των μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Κόντε από την μεριά του, υπογράμμισε ότι η Ιταλία «δεν θα επιτρέψει στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στη χώρα», αλλά επίσης έκρινε ότι θα πρέπει «να γίνει διαχείριση αυτού του φαινομένου».

Εκφράζοντας από την πλευρά του τη λύπη του για την «αδικία» που βιώνουν οι Ιταλοί, ο Μακρόν επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν στάθηκε αλληλέγγυα στην Ιταλία. «Δεν υποτιμώ όσα έζησε ο ιταλικός λαός, όμως η απάντηση στο μεταναστευτικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην εσωστρέφεια αλλά σε μια αποτελεσματική λύση ευρωπαϊκής συνεργασίας», τόνισε.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE