Τίτλοι τέλους για τον θρυλικό Σκαραβαίο

Ογδόντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του θρυλικού «Σκαραβαίου» (Beetle), η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen (VW), αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή του.
Το αυτοκίνητο που είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και κατασκευαζόταν από εργοστάσιο της VW στο Μεξικό,  σταματά να παράγεται από τον Ιούλιο του 2019, αφού προηγουμένως δημιουργήθηκαν δύο ακόμη τελευταίες εκδόσεις του: Η «τελική έκδοση SE» και η «τελική έκδοση SEL» . Ήταν η τρίτη γενιά των Σκαραβαίων, τόσο σε coupe όσο και σε convertible μοντέλα.

«Η απώλεια του Beetle μετά από τρεις γενιές και πλέον των εβδομήντα χρόνων παραγωγής, είναι φυσικό να προκαλέσει πολλά συναισθήματα στους λάτρεις τους αυτοκινήτου» δήλωσε ο Hinrich J. Woebcken διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen. Για να προσθέσει πως πλέον θα παράγονται πιο δημοφιλή αυτοκίνητα, τύπου SUV και ηλεκτρικά.

Η ιδέα του «Σκαθαριού» ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 80 χρόνια, με τρεις αρχικά προδιαγραφές για τους σχεδιαστές που στάθηκαν μπροστά στο λευκό χαρτί: χώρος για τέσσερις, ανώτερη ταχύτητα 100 χιλιόμετρα την ώρα και μάξιμουμ κόστος 1.000 γερμανικά μάρκα (reichsmark, το νόμισμα που χρησιμοποιείτο στη Γερμανία από το 1924 έως τις 20 Ιουνίου του 1948, οπότε και στη Δυτική Γερμανία αντικαταστάθηκε από το deutsche mark).

Το αυτοκίνητο με την πίσω-κίνηση γνωστό σε πολλές χώρες και ως «Bug», είχε κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και τότε είχε χαμηλή τιμή.

Το απόγειο της δόξας του υπήρξε η ταινία «Herbie» στα 1968 από την Disney.

Το 1979, η εταιρία είχε σταματήσει να παράγει τα Beetle στις ΗΠΑ, αλλά συνέχιζε την παραγωγή τους στο Μεξικό και την Βραζιλία. Το 1988 είχαν προκληθεί πολλές βελτιώσεις στο αυτοκίνητο καθιστώντας το «πιο μοντέρνο» μια και εξακολουθούσε να είναι δημοφιλές και να αγοράζεται κυρίως από γυναίκες οδηγούς.

Σήμερα, θεωρείται σύμβολο του γερμανικού οικονομικού θαύματος και της αναγέννησης της κινητικότητας, της δυνατότητας μετακίνησης από έναν τόπο σε έναν άλλον, τα μεταπολεμικά χρόνια. Με πάνω από 21 εκατομμύρια πωλήσεις, το «Σκαθάρι» είναι το παγκόσμιο μπεστ σέλερ στην αγορά αυτοκινήτου.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE