Αμερική: Φορολογείστε μας κι άλλο... λένε οι δισεκατομμυριούχοι (!)

Σε μία 4σέλιδη επιστολή τους στο Διαδίκτυο Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι απευθύνονται στους υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ και λένε «φορολογείστε μας».

Οπως αποκάλυψε με δημοσίευμά της η «New York Times», το διαδικτυακό μήνυμα καλεί για «μία μετριοπαθή φορολόγηση της περιουσίας των πλουσιότερων 1% εκ των πλουσίων Αμερικανών, ημών».

Αυτό το «ημών» σημαίνει αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους, όπως τους οικονομολόγους Τζορτζ Σόρος (George Soros) και Κρις Χιούτζις (Chris Hughes), καθώς και κληρονόμους δυναστειών, όπως την κινηματογραφίστρια Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ (Abigail Disney), την Λίζελ Πρίτζκερ Σάιμονς (Liesel Pritzker Simmons) και Ιαν Σίμονς (Ian Simmons) συνιδρυτές της πρωτοβουλίας «Blue Haven».

«Νομίζαμε ότι θα ήταν μία καλή ιδέα», είπε ο κ. Σίμονς από το τηλέφωνο στη Βοστώνη. «Η Λίζελ και εγώ αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε κάποιους άλλους να δούμε εάν ήταν καλή ιδέα και γι’ αυτούς».

Η επιστολή ολοκληρώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδων. Δεκαοκτώ άνθρωποι, από 11 οικογένειες, έβαλαν τα ονόματά τους. Είναι όλοι ενεργοί σε προοδευτικούς οργανισμούς ερεύνης και πολιτικής, κάποιοι από τους οποίους επικεντρώνονται κυρίως στο χάσμα διόγκωσης μεταξύ των πλουσιότερων Αμερικανών και όλων των άλλων.

Μία πρόσφατη ανάλυση μίας αναφοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) έδειξε ότι για περισσότερες από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών είδαν το καθαρό τους εισόδημα να αυξάνεται κατά 21 τρισ. δολάρια, ενώ ο πλούτος του 50% της βάσης μειώθηκε κατά 900 δισ. δολάρια.

Η επιστολή απευθύνεται σε όλους τους προεδρικούς υποψήφιους και κάνει ειδική μνεία στην γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν της Μασαχουσέτης. Η πρότασή της θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν φόρο πλούτου για τα νοικοκυριά με περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο – συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των ομολόγων, των σκαφών, των αυτοκινήτων και της τέχνης. Εκτιμά ότι ένας τέτοιος φόρος θα επηρεάσει 75.000 οικογένειες και θα συγκεντρώσει 2,75 τρισ. δολάρια για 10 χρόνια.

Η επιθυμία να περιοριστεί η αυξανόμενη συγκέντρωση του πλούτου είναι από καιρό μέρος του κεντρικού μηνύματος των Δημοκρατικών, αλλά ένα φορολογικό νομοσχέδιο το 2017 των Ρεπουμπλικανών που έφερε τα μεγαλύτερα οφέλη στους Αμερικανούς με τα υψηλότερα εισοδήματα αναζωογόνησε τη συζήτηση.

Τους τελευταίους μήνες Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της βουλευτού Αλεξάνδρια Οκάζιο Κορτέζ, από τη Νέα Υόρκη, καθώς και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, από το Βερμόντ, προσφέρουν φιλόδοξες φορολογικές προτάσεις που απευθύνονται σε πλούσιους φορολογούμενους. Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκαν αν οι τεράστιες οικογενειακές περιουσίες που προσδίδουν υπερβολική οικονομική και πολιτική εξουσία είναι επιζήμιες για τις δημοκρατικές αξίες.
Ερευνες δείχνουν ότι σχετικές προτάσεις έχουν απήχηση σε επτά από τους δέκα Αμερικανούς.

Τα ονόματα που υπογράφουν την διαδικτυακή επιστολή είναι: Louise J. Bowditch, Robert S. Bowditch, Abigail Disney, Sean Eldridge, Stephen R. English, Agnes Gund, Catherine Gund, Nick Hanauer, Arnold Hiatt, Chris Hughes, Molly Munger, Regan Pritzker, Justin Rosenstein, Stephen M. Silberstein, Ian T. Simmons, Liesel Pritzker Simmons, Alexander Soros, George Soros και Αnonymous.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE