300% η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στον κόσμο το 2019

Δραματική αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα ιλαράς σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού η ιλαρά εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στον πλανήτη. Τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 300% το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Και έπεται συνέχεια, εάν δεν αντιστραφεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αφήνει απροστάτευτα τα μικρά παιδιά.

  • Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς 170 χώρες ανέφεραν στις υπηρεσίες του συνολικά 112.163 κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2018. Και αυτό, διότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο είχαν αναφερθεί μόλις 28.124 κρούσματα σε 163 χώρες του κόσμου.
  • Ακόμα χειρότερα, ο εφετινός αριθμός πιστεύεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Συνήθως αναφέρονται στον ΠΟΥ μόνο το ένα στα 10 κρούσματα. Επομένως, ο αληθινός αριθμός μπορεί να είναι πολλαπλάσιος.

«Παρότι ο αριθμός αυτός είναι προκαταρκτικός και επομένως ατελής, δείχνει μια ξεκάθαρη τάση», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. «Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες εξάρσεις ιλαράς και σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».

  • Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή επιδημίες σε πολλές χώρες. Μεταξύ άλλων, επιδημίες έχουν η Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Μαδαγασκάρη, η Μιανμάρ (Βιρμανία), οι Φιλιππίνες, το Σουδάν, η Ταϋλάνδη, η Ουκρανία κ.λπ.

Οι επιδημίες σε αυτές τις χώρες προκαλούν πολλούς θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν μικρά παιδιά.

110.000 θάνατοι από ιλαρά το 2017

Η ιλαρά είναι μία από τις πιο λοιμώδεις (μεταδοτικές) νόσους του κόσμου και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σοβαρή. Το 2017 υπολογίζεται ότι προκάλεσε σχεδόν 110.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο.

  • Ακόμα και στις προηγμένες χώρες παρατηρούνται επιπλοκές σε ποσοστό έως και το 25% των ασθενών. Οι επιπλοκές μπορεί να τους αφήσουν με μόνιμη αναπηρία, αφού συμπεριλαμβάνουν εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση και απώλεια ακοής.
  • Τα καλά νέα είναι ότι η ιλαρά μπορεί να αποφευχθεί. Απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς το οποίο είναι ιδιαίτερα ασφαλές και αποτελεσματικό. Ωστόσο οι πολέμιοι των εμβολίων δεν ακούνε τίποτα. Έτσι, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών παραμένουν χαμηλά.

Είναι ενδεικτικό ότι η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια στο 85% των παιδιών. Η δεύτερη δόση βρίσκεται στο 67%. Απαιτείται όμως κάλυψη κατά 95% για να αποφευχθούν οι επιδημίες.

Χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη

  • Η συνέπεια είναι να καταγράφονται επιδημίες ακόμα και σε χώρες με συνολικώς υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτή είναι, λ.χ., η περίπτωση κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Ταϋλάνδη και η Τυνησία, τονίζει ο ΠΟΥ. «Η νόσος εξαπλώνεται τον τελευταίο καιρό ραγδαία στις ομάδες των ανεμβολίαστων πολιτών (σε αυτές)», αναφέρει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα αναγκάστηκε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ορισμένες περιοχές του Μπρούκλιν, όπου τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται ασταμάτητα.
aftodioikisi.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE