Ο Μακρόν παίρνει πίσω τις αυξήσεις στα καύσιμα- Nίκη για τα "κίτρινα γιλέκα"

Yποχωρεί ο Εμανουέλ Μακρόν και ανακοινώνει ότι αναστέλλεται η αύξηση του φόρου στα καύσιμα που προκάλεσε το πρωτοφανές κύμα ταραχών σε ολόκληρη την Γαλλία με πρωταγωνιστές τα Κίτρινα Γιλέκα.

Αυτό μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

 Η απόφαση για την αναστολή του μέτρου που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης και σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι κι άλλες πόλεις έρχεται μετά την άρνηση από τα “κίτρινα γιλέκα” να συναντήσουν τον πρόεδρο.

Η γαλλική κυβέρνηση επιχείρησε να ανοίξει παράθυρο  διαλόγου κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους ίδιους τους διαδηλωτές.  Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί «τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών», μια πρόταση όμως που έγινε δεκτή με δυσπιστία, άρνηση και επιφυλάξεις.

Οι εκπρόσωποι της συλλογικότητας «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» διεμήνυσαν ότι δεν θα πάνε σήμερα το πρωί στο Ματινιόν για να συζητήσουν με τη γαλλική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα και οι εκπρόσωποι των κομμάτων διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους.

Ο Ολιβιέ Φορ, ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε: «Οι φόροι θα επιβληθούν τον Ιανουάριο. Προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου είναι να παγώσει το σχέδιο αυτός είναι μόνος τρόπος για να υπάρξει μια αξιόπιστη συζήτηση».

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του Λοράντ Βοκιέ των Ρεπουμπλικάνων. «Πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οριστική επίλυση αυτών των ζητημάτων, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιτρέψει τελικά στους Γάλλους να εκφραστούν για να αρθεί το αδιέξοδο».

Διάλυση της Βουλής και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ζήτησαν από τον Μακρόν η Μαρίν Λεπέν και ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ο Μελανσόν σχολίασε στο Twitter: «Η έξοδος πρέπει να ξεκινήσει από την κορυφή. Λέω στον Μακρόν: Μην είσαι ξεροκέφαλος. Ακύρωσε τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ή δείξε εμπιστοσύνη στον λαό και κάνε εκλογές. Γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Η λύση είναι ο λαός».

3 έως 4 εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις ταραχές στο Παρίσι αλλά και στις άλλες πόλεις, ανέρχονται σε 3 έως 4 εκατομμύρια ευρώ.

Νέες πορείες το Σάββατο

Περισσότερες από 140 πορείες είναι προγραμματισμένο να γίνουν το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την ομοσπονδία Attac, μια εκ των οργανωτών αυτών των κινητοποιήσεων για το κλίμα.

Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα ταραχών. Στους δρόμους της Γαλλίας βγήκαν και τα ασθενοφόρα. Οι εργαζόμενοι στα παραϊατρικά επαγγέλματα ζητούν την αναστολή της μεταρρύθμισης που προωθείται σχετικά με τη χρηματοδότηση της μετακίνησης των ασθενοφόρων.

thetoc

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE