Ισπανία: Αποκλείει ο Σάντσεθ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Το πολύ σκληρό πλήγμα που υπέστη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) στις εκλογές της 4ης Μαΐου στην Περιφέρεια της Μαδρίτης δεν φαίνεται να αλλάζει τα σχέδια του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης και γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών επανέλαβε την Πέμπτη ότι δεν θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες.

Οι γενικές εκλογές θα γίνουν στο δεύτερο μισό του 2023. «Μετά τις εκλογές στη Μαδρίτη τον Μάιο του ίδιου έτους», επέμεινε αρκετές φορές, σύμφωνα με ορισμένους παρευρισκόμενους.

Η ανοιχτή κρίση στη Μαδρίτη, μετά τον θρίαμβο της Ισαμπέλ Ντίαθ-Αγιούσο, όπου το PSOE έχασε 13 έδρες και 275.000 ψήφους δύο χρόνια μετά τη νίκη των περιφερειακών εκλογών, δεν άλλαξε τους σκοπούς του κ. Σάντσεθ.

Οι εκλογές θα γίνουν ακριβώς όταν η Ισπανία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα είναι η πρώτη φορά από το 2010.  Το συμπέρασμα πολλών από τα μέλη της διοίκησης που ρωτήθηκαν είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ο Πέδρο Σάντσεθ προσπάθησε να καθησυχάσει τη διοίκηση μετά τις τελευταίες εκρηκτικές μέρες που περνάει το κόμμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το PSOE αντέδρασε με δίκαιη αυτο-κριτική και στα δύο μέτωπα, στα οποία πιο περίπλοκα, τα οποία άνοιξαν σε μόλις τρεις ημέρες. Στην ν Ανδαλουσία, όπου η Σουσάνα Ντίαθ θα «τα παίξει όλα για όλα» στα μέσα Ιουνίου για την ηγεσία.

Η παραίτηση του Χοσέ Μαμουέλ Φράνκο ως γενικού γραμματέα του PSOE της Μαδρίτης ήταν γνωστή λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτοπροσώπως και διαδικτυακά. Η παραίτηση του υποψηφίου, Άνχελ Γαμπιλόνδο , στη θέση του αναπληρωτή στη Συνέλευση της Μαδρίτης πραγματοποιήθηκε ώρες αργότερα.

Δύο αποφάσεις αντίκτυπου που, ωστόσο, δεν προκάλεσαν, προς έκπληξη των παρόντων, μια βαθιά συζήτηση. Οι λίγες φωνές που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αντίθεση του Γαμπιλόνδο στη διαχείριση της Αγιούσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή της στρατηγικής που ακολούθησε η εκστρατεία, με επικεφαλής τη La Moncloa και πρώτα επικεντρώθηκε στους ψηφοφόρους των φιλελεύθερων Ciudadanos και αργότερα στους ψηφοφόρους του Πάμπλο Ιγκλέσιας, δεν εισακούστηκαν από τον Σάντσεθ.

naftemporiki.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE