Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα έργα του Bansky δεν του ανήκουν

Mία «περίεργη» απόφαση εξέδωσε σήμερα η ειδική επιτροπή πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Bansky είναι παγκοσμίως γνωστός για τα ευρηματικά του έργα αλλά φαίνεται πως το γεγονός πως «επιμένει» να μένει ανώνυμος θα του κοστίσει... Η ειδική επιτροπή πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα πως τα έργα του διάσημου καλλιτέχνη με τα έντονα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα ουσιαστικά δεν του ανήκουν… καθώς επιλέγει να μένει ανώνυμος.

 

 

Η διαμάχη ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και αγωγή κατατέθηκε από την πλευρά Bansky κατά εταιρείας με είδη δώρων και ευχετήριες κάρες η οποία χρησιμοποιούσε το εμβληματικό grafity με τον μασκοφόρο με το μπουκέτο λουλουδιών το οποίο ο καλλιτέχνης έχει ζωγραφίσει στην Ιερουσαλήμ. Η ειδική επιτροπή της Ε.Ε. στο πόρισμά της αποφάνθηκε πως το γεγονός πως ο Bansky επιλέγει να παραμένει ανώνυμος δεν του δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα να διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα, μία απόφαση που θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο όλα τα έργα του.

 

 Το 2014 ο Bansky είχε καταθέσει ειδική αίτηση κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων για τον μασκοφόρο μέσω της εταιρείας Pest Control Office, την οποία ο καλλιτέχνης έχει συστήσει. Η απόφαση τότε ήταν διαφορετική από την σημερινή που επί της ουσίας ανατρέπει τα δεδομένα για τα πνευματικά δικαιώματα κάθε ανώνυμου καλλιτέχνη. Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι του Bansky δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE