Ενοποιούνται αριθμός ταυτότητας και ΑΜΚΑ

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την απλοποίηση συστημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες. «Ήρθε επιτέλους ο καιρός να λύσουμε τα αυτονόητα», δήλωσε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως μόλις χτες, Τετάρτη, υπογράφηκε η απόφαση για την αρχή του «μόνον άπαξ». Ο πολίτης πλέον θα δίνει μόνο μία φορά τα στοιχεία του στο δημόσιο και όχι σε κάθε υπηρεσία.

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι η συγχώνευση των αριθμών μητρώων σε έναν, οι οποίοι θα αντλούνται αυτόματα από κάθε υπηρεσία γλιτώνοντας έτσι από ουρές και προβλήματα. Συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι με την απόφαση αυτή «Σκοτώσαμε μια σειρά από ουρές και περιττές επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίας».

Ανέφερε επίσης πως το σύστημα αυτό ήδη λειτουργεί σε άλλες χώρες όπως και στην Εσθονία.

Το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία αυτή θα έχει διάρκεια περίπου 2 χρόνια, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον αριθμό ταυτότητας, για τον οποίον είπε πως δεν θα χρησιμοποιείται όπως σήμερα. Θα υπάρχει μόνο ως αριθμός πιστοποίησης έκδοσης της ταυτότητας αλλά ο μοναδικός αριθμός που θα έχει προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι αυτός που θα χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες.

Με αυτή τη στρατηγική ταυτοποίησης οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το σπίτι τους.

Σημειώνεται πως η υλοποίηση αυτού του σχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Gov.gr, όπου οι πολίτες θα μπορούν να φτιάχνουν εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στα ΚΕΠ.

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος αριθμός και η νέα ταυτότητα να γίνουν πραγματικότητα έως το τέλος του 2021.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε και για την υπερβολική κατανάλωση χαρτιού που γίνεται σήμερα στις διαδικασίες αυτές και τόνισε πως πλέον πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερο χαρτί. Έδωσε ως παράδειγμα τη συνταγογράφηση, η οποία πρέπει να γίνει άυλη, γιατί έτσι θα μπορέσουν να ελεγχθούν πολλά προβλήματα που προκύπτουν σήμερα, κυρίως με τη χρήση του ΑΜΚΑ.

Ο υπουργός τόνισε ότι η τεχνολογία είναι μέσο και όχι σκοπός, προσθέτοντας ότι απλοποιώντας τις διαδικασίες, βγάζουν τους πολίτες από τη δύσκολη θέση και στις περιπτώσεις απώλειας αγαπημένου προσώπου, καθώς είναι ψυχοφθόρο και πρέπει να γίνεται αυτόματα όπως και σε άλλες χώρες.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της ΑΣΟΕΕ, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι  ειδικά για την είσοδο στο πανεπιστήμιο, η επίδειξη ταυτότητας πρέπει είναι κάτι αυτονόητο όπως και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Φωτό: SKAI.TV

Πηγή: thetoc.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE

Ευθύνη

Αυγ 02, 2020 Hits:40 ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευθύνη

Αυγ 01, 2020 Hits:69 ΑΠΟΨΕΙΣ