Επιτέλους ! Ρύθμιση για την αποδοχή κληρονομιάς με αποπληρωμή χρεών έως και 48 δόσεις - Αυξήθηκαν 413% οι αποποιήσεις

Νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αποδοχή κληρονομιάς. Βάσει του σχεδίου, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για έκτακτους φόρους, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, θα φτάνουν έως και τις 48, αναλόγως την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών
Το σχέδιο αυτό μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, έχει την καταρχήν έγκριση των θεσμών. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ανακουφιστούν χιλιάδες φορολογούμενοι, αλλά και να περιοριστεί το φαινόμενο αποποίησης κληρονομιάς, που διογκώθηκε τα χρόνια της κρίσης. Σε ό,τι αφορά τις τακτικές οφειλές, δηλαδή τα χρέη από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ, η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24.

Ο τελικός αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται βάσει της περιουσίας του οφειλέτη, δηλαδή θα συνδέεται με το δηλωθέν εισόδημα και την κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Την ανάγκη που υπάρχει να βρεθεί ένας τρόπος για την αποπλήρωση χρεών σε δόσεις δείχνουν και τα στοιχεία των αποποιήσεων. Οι συγγενείς αν αποδεχθούν την κληρονομιά.... κληρονομούν και τα χρέη αν υπάρχουν ... για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ρύθμιση - διευκόλυνση ώς πρός την αποπληρωμή σε δόσεις.

Αυξήθηκαν 413% οι αποποιήσεις κληρονομιάς μεταξύ 2013-18

Αυξημένες κατά 413% σε σχέση με το 2013 εκτιμάται ότι ήταν το 2018 οι αποποιήσεις κληρονομιάς, που έχουν φτάσει σε σημείο «επιδημίας», χωρίς μάλιστα να παρατηρείται τάση υποχώρησης του σχετικού φαινομένου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας για την αγορά ακινήτων, την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στην Αθήνα, το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς άγγιξε τις 150.000, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, οι αποποιήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 30.000, έχοντας πενταπλασιαστεί έκτοτε, δείγμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών των νοικοκυριών.

Το 2017, το σχετικό μέγεθος εκτοξεύτηκε στις 130.000, από 54.422 το 2016, αλλά πέρυσι αποδείχθηκε ακόμα χειρότερο έτος, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνεται εκ νέου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το φαινόμενο έχει διττή εξήγηση. Από τη μια πλευρά, αρκετοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς που προκύπτει και από την άλλη, προτιμάται η αποποίηση κληρονομιάς γιατί κρίνεται ότι το κόστος κατοχής του προς απόκτηση ακινήτου είναι είτε πολύ υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κληρονόμος, είτε δυσανάλογο προς το πιθανό όφελος από μια ενοικίαση ή πώληση.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι το 2018 προέκυψε εκ νέου αύξηση των αποποιήσεων, καταδεικνύει πιθανώς ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι περισσότερα απ’ ό,τι εκτιμάται, με δεδομένο ότι πέρυσι η αγορά ακινήτων κατέγραψε το πρώτο πλήρες έτος ανάκαμψης από το 2008 και μετά. Εν ολίγοις, ακόμα και στην καλύτερη χρονιά για την αγορά κατοικίας τα τελευταία 10 χρόνια, πολλοί κληρονόμοι έκριναν ότι είναι προτιμότερη η αποποίηση από την αποδοχή της κληρονομιάς και την πώληση. Από την άλλη βέβαια, είναι πιθανό πολλά από τα ακίνητα να απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης, προκειμένου να μπορέσουν να πωληθούν ή να αποφέρουν κάποιο εισόδημα.

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE

Ευθύνη

Αυγ 02, 2020 Hits:39 ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευθύνη

Αυγ 01, 2020 Hits:69 ΑΠΟΨΕΙΣ