Εξαρθρώθηκε η διαβόητη εγκληματική οργάνωση "Vor V Zakone"

Εγκληματική οργάνωση με διεθνή χαρακτήρα εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής με τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων που ενέχονται σε μεγάλο αριθμό διαρρήξεων και κλοπών σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Αθήνα, Πετράλωνα, Νέο Κόσμο, Ταύρο, Καλλιθέα, Πετρούπολη, Πατήσια, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι, Βύρωνα, Παγκράτι, Σεπόλια και Χαλάνδρι.

Η ΕΛΑΣ, με τη συνδρομή της Europol, προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή του κέντροy για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης, στην οποία συμμετείχε και υψηλόβαθμο στέλεχος της γεωργιανής μαφίας. Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο επιπλέον μέλη. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, πλήθος κοσμημάτων και ηλεκτρονικών συσκευών περίστροφα, πιστόλια, φυσίγγια, αλεξίσφαιρο γιλέκο, κουκούλα full face και πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 28 περιπτώσεις, με τη λεία να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανέλυσε τις λεπτομέρειες της δράσης της διεθνικού χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης. Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του νόμου για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις», του νόμου περί όπλων και του νόμου περί αλλοδαπών.

Από τα στοιχεία που συνελέγησαν εξακριβώθηκε πλήρως ο τρόπος δράσης της εγκληματικής ομάδας καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν, όπως η συνεργασία μεταξύ περισσοτέρων των τριών προσώπων, οι διακριτοί ρόλοι και ο καταμερισμός καθηκόντων, η αυστηρή πειθαρχία και ο διαρκής έλεγχος, η σημαντική χρονική διάρκεια δράσης, με καθημερινή εγκληματική δραστηριότητα,η επιδίωξη διάπραξης κακουργημάτων, με στόχο τη μεγιστοποίηση του οικονομικού και περιουσιακού οφέλους, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η διεθνής δράση.  

  • Κύριο χαρακτηριστικό του εγκληματικού δικτύου ήταν η δόμησή του, στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν οι "VOR V ZAKONE" ή "Thieves in Law". Οι φέροντες τον τίτλο «VOR V ZAKONE» αποτελούν τους καθοδηγητές των οργανώσεων και εμπνέουν τον σεβασμό του συνόλου των μελών της ομάδας. Κύριο χαρακτηριστικό των οργανώσεων αυτού του τύπου, αποτελεί η πίστη και η αφοσίωση στην «ομάδα», η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική και οικογενειακή βάση. Στη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, ο 38χρονος συλληφθείς, κατείχε τον τίτλο «VOR V ZAKONE» ή «Thief - in - Law», επιδεικνύοντας έντονη και σημαντική διεθνή δραστηριότητα, ενώ παράλληλα αποτελεί υψηλόβαθμο στέλεχος της Μαφίας.

Ο ίδιος είχε τον απόλυτο έλεγχο της οργάνωσης και από αυτόν λαμβάνονταν όλες οι σημαντικές αποφάσεις, σχετικά με την δράση της ομάδας, τη διάπραξη των διαρρήξεων, τους στόχους, τα αφαιρεθέντα αντικείμενα και την περαιτέρω διάθεση τους. Συγκεκριμένα, κατεύθυνε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και μετά από κάθε διάρρηξη, του παραδιδόταν μέρος του χρηματικού ποσού που οι φυσικοί αυτουργοί των διαρρήξεων αποκόμιζαν. Μετά τον «VOR», ακολουθούσε ο «επιχειρησιακός αρχηγός» της οργάνωσης που ήταν ο 40χρονος συλληφθείς, ο οποίος είχε αναλάβει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για τις ενέργειες των μελών κατά την διάρκεια των διαρρήξεων.

  • Τα μέλη της οργάνωσης, μέχρι και τη σύλληψή τους, είχαν καθημερινή επαφή μεταξύ τους, είτε δια ζώσης είτε τηλεφωνικά, προβαίνοντας παράλληλα στο σχεδιασμό και υλοποίηση των αξιόποινων πράξεων καθώς και στη διανομή των κερδών. Σημείο συνάντησης της ομάδας αποτελούσαν καταστήματα και εστιατόρια στο κέντρο των Αθηνών, όπου σύχναζαν αποκλειστικά και μόνο ομοεθνείς τους.

Σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο κάθε κίνδυνο αποκάλυψης, εντοπισμού και σύλληψής τους. Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της ομάδας είναι το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης, για να πετύχουν τον σκοπό τους, σχεδίαζαν να προβούν μέχρι και σε πλαστικές επεμβάσεις στα δάχτυλά τους, με σκοπό να αλλοιώσουν τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα για να είναι σε θέση να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές σε περίπτωση σύλληψης τους, «αποκρύπτοντας» με αυτόν τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν.

  • Παράλληλα, προέβαιναν σε εικονικούς γάμους με Έλληνες ή Ευρωπαίους υπηκόους, προκειμένου να αποκτήσουν την νόμιμη διαμονή στην ελληνική επικράτεια ή στο έδαφος Schengen , καθώς και τα προνόμια που αυτή συνεπάγεται. Στην κατοχή τους και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: τέσσερα (4) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, το χρηματικό ποσό των 9602,50 ευρώ, πλήθος πιστωτικών καρτών, μετάλλιο με το έμβλημα των «VOR», 38άρι περίστροφο, περίστροφο 357 MAGNUM , πιστόλι μάρκας GLOCK 9 mm , πιστόλι μάρκας WALTER 9μμ, τ o o ποίο είχε αφαιρεθεί από οικία αστυνομικού το 2013, αλεξίσφαιρο γιλέκο, κουκούλα full-face , γεμιστήρες και θήκες όπλων, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, πλήθος κλειδιών θυρών ασφαλείας, εργαλεία κατασκευής κλειδιών, πλήθος καρτών SIM και κινητών τηλεφώνων, πλήθος κοσμημάτων και ηλεκτρονικών συσκευών, πλήθος δερμάτινων ειδών επώνυμων εταιρειών, κάρτες καζίνο και μεταφοράς χρημάτων, αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό και αποδεικτικά συναλλαγών με ενεχυροδανειστήρια.

Στο σύνολό τους οι συλληφθέντες, έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για συναφή αδικήματα. Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Τακτικό Ανακριτή Αθηνών.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE