Χωριά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, και συγκεκριμένα του δημοτικού διαμερίσματος Ωλενίας, όπου έχουν σημειωθεί ζημιές στις καλλιέργειες από την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, προκειμένου να διαπιστώσει και από κοντά την κατάσταση.

 

Επικεφαλής του κλιμακίου της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ ήταν η Τασία Αγγελοπούλου, στέλεχος του κόμματος και Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας εκλεγμένη με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Αλέκος Θανόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας.            

 

            Όπως αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με αγρότες και άλλους κατοίκους των χωριών Μυτόπολη, Κώμη, Μαζαράκι, οι ζημιές από τη χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών κυμάνθηκαν από 60% έως 100%, σε μια έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων. Πρόκειται για ζημιές που έγιναν σε αμπέλια, ελιές και ορισμένα οπωροκηπευτικά, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη πολύ δύσκολη χρονιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες, αφού η τιμή του ελαιόλαδου που αγοράζουν απ' αυτούς οι μεγαλέμποροι είναι πολύ χαμηλή, ενώ οι προβλέψεις και για το κρασί (από τα οινοποιήσιμα σταφύλια), είναι ανάλογες λόγω, των μεγάλων αδιάθετων ποσοτήτων από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

            Επιπλέον, τονίστηκε πως για τα ελαιόδεντρα που δέχτηκαν την τελευταία χαλαζόπτωση, αυτή ήταν η χαριστική βολή, αφού το Μάιο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν για σχεδόν μία βδομάδα, δεν επέτρεψαν την καρπόδεση των δέντρων. Όσα κατάφεραν να έχουν καρπό, μετά τη χαλαζόπτωση σχεδόν απογυμνώθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή τους θα είναι αρκετά μικρότερη έως ελάχιστη.

 

            Οι τελευταίες ζημιές αφορούν πάνω από 200 οικογένειες συνολικά στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Ωλενίας και οι επιπτώσεις τους θα φανούν πιο έντονα το επόμενο διάστημα, πριν τον τρύγο αλλά και την ελαιοκομιδή. Το ήδη χτυπημένο εισόδημα, ιδιαίτερα των μικροπαραγωγών, δέχτηκε ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα, διογκώνοντας τις δυσκολίες τους που ήδη αντιμετωπίζουν.

 

Στις συναντήσεις που είχαν με αγρότες και άλλους κατοίκους των χωριών, αναφέρθηκε η αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής των ζημιών και απόδοσης αποζημιώσεων, καθώς και αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει για όλες τις καταστροφές με εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από το κράτος.

 

            Από τους εκπροσώπους του Κόμματος, τονίστηκε πως άμεσα το επόμενο διάστημα το θέμα θα αναδειχθεί στη Βουλή, την Περιφέρεια και το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Κάλεσαν παράλληλα τους βιοπαλαιστές αγρότες, να ενταχθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους τους, να παλέψουν και μέσα από αυτούς, δίνοντας ταυτόχρονα δύναμη, στη δύναμή τους.   

 

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στο πλαίσιο αναβάθμισης όλων των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Πατρέων που έχει ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη θητεία της, υπέγραψε την σύμβαση για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του 8ου Δημοτικού Σχολείου και του 10ου Νηπιαγωγείου Πάτρας, προϋπολογισμού, 589.000 ευρώ.

 

Η πίστωση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, παραμένει η διευκόλυνση της μόρφωσης αλλά και η ασφάλεια των μαθητών. 

Στις 8 Ιουλίου 2020 η διαΝΕΟσις, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Επιμελητήριο Ηλείας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσαν μία διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την «Οικονομική Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα στη Μετά-COVID Εποχή». Η συζήτηση δομήθηκε επάνω στη φιλοσοφία αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας -δηλαδή τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα παραγωγής και την επιχειρηματικότητα- που όμως σε εθνικό επίπεδο υστερεί σε όλες τις αναπτυξιακές συνιστώσες.

 

Στους σύντομους χαιρετισμούς εκ μέρους των διοργανωτών ο Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις σημείωσε πως η εν λόγω διοργάνωση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με γνώμονα την ανάδειξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής με βάση τα ευρήματα σειράς ερευνών της διαΝΕΟσις. Ο Πλάτων Μαρλαφέκας – Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Κωνσταντίνος Νικολούτσος–Προέδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και ο Παναγιώτη Τσιχριτζής, Προέδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, υπογράμμισαν τη σημασία τέτοιων στρατηγικών συνεργειών τονίζοντας πως η αξιοποίηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή ώστε να μην χαθεί άλλη ευκαιρία ανάκαμψης και ανάπτυξής της, ενόψει μάλιστα και των νέων προοπτικών από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

 Πρώτος τομέας προς ανάπτυξη είναι εκείνος του τουρισμού. Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης της διαΝΕΟσις για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας και τον τουρισμό υγείας, παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης παροτρύνοντας την περιφέρεια για στρατηγικό σχεδιασμό που θα ικανοποιεί τα κριτήρια του αυξανόμενου αριθμού ηλικιωμένων επισκεπτών. Με βάση τις προτάσεις πολιτικής στις οποίες καταλήγει η έρευνα της διαΝΕΟσις τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για να ξεπεραστούν και μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα στη δημιουργία υποδομών, η δημιουργία ενιαίων τοπικών σχεδίων ανάπτυξης τουρισμού π.χ. μεταξύ νομών που θα λαμβάνουν υπόψη τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση περιλαμβάνεται πρόταση στην οποία καταλήγει και η έρευνα της διαΝΕΟσις για ευνοϊκές φορολογικές παρεμβάσεις για πολίτες άλλων χωρών που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

 

 

Στη συνέχεια είχε τον λόγο ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο οποίος σημείωσε “Μόνο 5 περιφέρειες στη χώρα συγκεντρώνουν το 87% της κίνησης” και “η Δυτική Ελλάδα κατέχει μόλις το 2%”. Μέσα στους στόχους του Υπουργείου είναι να επιτευχθεί μία “πολυκεντρική ανάπτυξη” με πιο ποιοτικό και πολυμορφικό τουρισμό να επισκέπτεται περισσότερα κέντρα. Πρόσφατα ο Υφυπουργός κατέθεσε σχετική πρόταση στην ΕΕ, με στόχο την κατά 25% χρηματοδότηση ενός νέου τουριστικού μοντέλου από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

 

Για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα μίλησε ο Ιωάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος τόνισε πως το εναπομείναν και το νέο ΕΣΠΑ θα διανεμηθούν με στόχο την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους. Σημαντική θα είναι η έμφαση του υπουργείου σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, τομείς στους οποίους ήδη ηγείται το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, η Πάτρα.

 

Τη στρατηγική υπεροχή της Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο ΟΠΑ, καθώς η γεωγραφική της θέση επιτρέπει τη σύνδεση πολλών εμπορικών διόδων. Στην εισήγησή του πρότεινε μία ισορροπημένη σε όρους τουρισμού και μεταποίησης αναπτυξιακή στρατηγική στην περιοχή με τη δημιουργία ενός ανθεκτικού οικονομικού μοντέλου. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα σύμπλεξης γνώσης και παραγωγής για τη δημιουργία διεθνών συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως είναι για παράδειγμα οι συνενώσεις μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τεχνολογικών πάρκων και καινοτόμων επιχειρήσεων. Τέλος πρότεινε τη θεσμική ένωση των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιόνιων νήσων και Ηπείρου, κάτι που είναι πιθανό να διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση σημαινόντων έργων.

Ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, συντάχθηκε με τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης της διαΝΕΟσις για τον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη “να φύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια”. Το Υπουργείο σκοπεύει να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του γεωργικού τομέα διευκολύνοντας τη συλλογική οργάνωση των αγροτών αλλά και στοχεύοντας στην ηλικιακή αναδιάρθρωση του γεωργικού πληθυσμού.

 Η επιστημονική υπεύθυνη της εν λόγω έρευνας και Partner της «Τόπος Συμβουλευτική» Μαριάννα Σκυλακάκη παρουσίασε κάποιες από τις παθογένειες του πρωτογενή τομέα που ανέδειξε η μελέτη -όπως το μικρό μέγεθος των αγροτικών επιχειρήσεων. “Για να μεγαλώσουν θα πρέπει να εξάγουν”, είπε, “και για να εξάγουν θα πρέπει να μεγαλώσουν”. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να διακοπεί βραχυπρόθεσμα με μία συνεργατική σχέση μεταξύ του αγροτικού και του τουριστικού τομέα: αντί να φύγουν τα προϊόντα προς μία αχανή, διεθνή αγορά, μπορεί να έρθει η αγορά σε αυτά υπό τη μορφή τουριστών.

 Τον επίλογο αλλά και την απαραίτητη προοπτική έφερε στη συζήτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ο οποίος τόνισε «Το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η έλλειψη υποδομών». Για παράδειγμα, μέχρι και σήμερα, υπάρχουν περιοχές που δεν συνδέονται με ασφαλείς δρόμους -ακόμη και περιοχές στρατηγικής σημασίας όπως η Ολυμπία. Ως απάντηση στην πανδημία, η περιφέρεια εισήγαγε το BusinessRecoveryPlan, προσφέροντας επιδοτήσεις ύψους €30 εκατομμυρίων για τη διάσωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλων €30 εκατομμυρίων για την ενίσχυση του ψηφιακού τους μετασχηματισμού.

 Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

 

 

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς, ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Στανίτσας, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μαίρη Κάργα και Φώτης Λουριδάς και τα μέλη της παράταξης Ελένη Γιώτη και Λεωνίδας Ζαβέδρας   επισκέφτηκαν τα Ροΐτικα, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, όπου βρέθηκαν και συνομίλησαν με το τοπικό συμβούλιο και δημότες της περιοχής, σε συναντήσεις ενημερωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, αντίστοιχα.

Νωρίς το απόγευμα την αντιπροσωπεία του σπιράλ υποδέχτηκε στο γραφείο του τοπικού συμβουλίου ο Πρόεδρος Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος, συνοδευόμενος από τα μέλη του συμβουλίου, Αργύρη Φιλιππόπουλο και Χρήστο Γαλαριώτη. Στη συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη του συμβουλίου έθεσαν υπόψιν των ανθρώπων του σπιράλ τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και τους κατοίκους της. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση επί των προβλημάτων και των εναλλακτικών λύσεων.

Τα κύρια θέματα που απασχολούν το χωριό είναι το αποχετευτικό, η ποιότητα του νερού, η έλλειψη σημάνσεων στην περιοχή και αριθμήσεων στα οικήματα, η κυκλοφοριακή σύνδεση με την Πάτρα με μέσα μαζικής μεταφοράς (προαστιακός και αστικό ΚΤΕΛ), η ακαταλληλότητα του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου της παραλιακής οδού. Εκτενής συζήτηση έγινε επί των ελλείψεων στο αποχετευτικό σύστημα σε μία ολόκληρη περιοχή 70 και πλέον οικιών, επί της επικείμενης σύνδεσης του δικτύου με τον βιολογικό και επί του γενικότερου σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος που αφορά το συγκεκριμένο έργο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης για τις ευκαιρίες της περιοχής, τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τόπο, τις δυνατότητες ανάπτυξης των Ροϊτίκων και τις προοπτικές του τόπου. Αντίστοιχες συζητήσεις καθώς και πολλές ενδιαφέρουσες επαφές και γνωριμίες έκαναν τα μέλη του σπιράλ με ντόπιους και επισκέπτες που συνάντησαν στην κεντρική πλατεία κατά την πολύωρη παραμονή τους, στη συνέχεια της βραδιάς.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αύριο Παρασκευή, 10 Ιουλίου, στις 12.30 στο Δημαρχείο, θα υπογράψει την σύμβαση για το έργο ανάπλασης του Έλους της Αγυιάς. 

 

Σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής τονίζεται:

 

Περίπου ένα μήνα πριν και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στον συγκεκριμένο χώρο, τονίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την προστασία και την ανάδειξη του Έλους.

 

Ένας πανέμορφος χώρος στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας που παρότι κατά τα άλλα προστατεύεται από τους νόμους, είχε εγκαταλειφθεί στην βρωμιά και τα σκουπίδια από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, περιμένοντας τον επενδυτή, που θα τον εκμεταλλευόταν για τα κέρδη του. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων, ετοίμασαν την μελέτη, για την προστασία, ανάπλαση και ανάδειξη του Έλους και την συγκεκριμένη ημέρα, ο Δήμαρχος, μαζί με την Διευθύντρια Αρχιτεκτονικού Έργου του Δήμου, Ελένη Αλεξοπούλου, παρουσίασαν το έργο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που αναμένεται σε 14 μήνες, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

 

 

 

Στην μελέτη προβλέπεται, η μετατροπή της περιοχής σε Οικολογικό Πάρκο, το οποίο θα περιβάλλει το έλος, ήπια αναψυχή με τη δημιουργία μονοπατιών για περίπατο, αθλητισμό, ποδηλατάδα και οικολογική ενημέρωση με τη πρόβλεψη ανάλογου εξοπλισμού, όπως παρατηρητήρια, πινακίδες επεξηγήσεων σε κομβικά σημεία, κιόσκια με καθιστικά και με υλικό πληροφόρησης για το έλος, παρατηρητήρια της πανίδας, οργανωμένες θέσεις για πικνίκ. 

 

Για το υποέργο της διαμόρφωσης του Οικολογικού πάρκου του έλους  προβλέπονται, χωματουργικές εργασίες - εκσκαφές και επιχώσεις, επιστρώσεις εξωτερικού χώρου με διάφορα υλικά, όπως ξύλινα δάπεδα, επιστρώσεις πατημένου χώματος, αλλά και ξύλινες κατασκευές διάφορων τύπων.

 

Η δαπάνη που προβλέπεται να απαιτηθεί για το αντικείμενο της μελέτης είναι 2.536.290,32 ευρώ για εργασίες πλέον 608.709,68€ για ΦΠΑ, ήτοι συνολικής δαπάνης με ΦΠΑ 3.150.000,00 €.

 

Το σύνολο της απαιτούμενης δαπάνης για την εκτέλεση του έργου θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άξονα Προτεραιότητας: 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Δράσεις για την υλοποίηση των στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης των πόλεων Πατρέων και Αγρινίου».

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE