Σκόπια: Θέλουν να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες που κατάφεραν μέσα από χειμάρρους και ποτάμια να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια, συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Τα Σκόπια θέλουν να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει αίτημα επανεισδοχής τους. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές, η Ελλάδα υποχρεούται να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα βάσει των διεθνών συνθηκών. Ωστόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε και ο Γιώργος Κυρίτσης, αίτηση από τα Σκόπια για επανεισδοχή των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα δεν έχει γίνει, «οταν γίνει, θα το εξετάσουμε» είπε. «Αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των συνόρων. Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε». «Προφανώς και θα ψάξουμε να δούμε τι συνέβη με το φυλλάδιο. Δεν είναι εύκολο ένα χαρτί που μοιράζεται χέρι με χέρι σε έναν καταυλισμό να δεις ποιος το έβγαλε» είπε ο κ Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την φυγή των προσφύγων.

Το χρονικό της Οδύσσειας των προσφύγων
Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης και αφού περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από αφύλαχτο σημείο.
Κάτοικοι του μικρού ακριτικού χωριού Μόιν αντίκρισαν με μεγάλη έκπληξη τη μαζική αυτή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε και αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αυτοί ανέρχονται στους περίπου 30, εκ των οποίων επτά με οχτώ είναι Έλληνες φωτορεπόρτερ.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικά φορτηγά με προορισμό τα σύνορα με την Ελλάδα στην Ειδομένη, με αυτόν τον τρόπο έλαβε τέλος η νέα «οδύσσεια» των περίπου 1.000 προσφύγων. Οι απελπισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι αφού έκαναν μία πορεία 8 χλμ μέσα από χωράφια, επικίνδυνα μονοπάτια και χειμάρρους κατάφεραν να μπουν στο έδαφος των Σκοπίων, ωστόσο εκεί τους περίμεναν οι αρχές της ΠΓΔΜ και τους συνέλαβαν.

Τους συνέλαβαν οι Σκοπιανοί
Μόλις έγινε αντιληπτό το «κύμα» που κινούνταν σε εκείνο το σημείο των συνόρων, έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στο χωριό Μόνι- απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό- για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας. Αστυνομικοί και στρατιώτες στην ΠΓΔΜ μάζευαν όσους περνούσαν στη χώρα και τους έβαζαν σε φορτηγά, δηλώνοντας ότι θα τους στείλουν πίσω στην Ελλάδα. «Παίρνουμε μέτρα για να επιστρέψουμε την ομάδα των προσφύγων στην Ελλάδα», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στο Reuters. Οι περισσότεροι από αυτούς που μπήκαν στη χώρα είναι υπό κράτησε στο χωριό Μόνι.

Μόλις έγινε γνωστό πως οι πρόσφυγες αναζητούν πέρασμα στα Σκόπια οι αρχές της γειτονικής χώρας περίμεναν τη διέλευσή τους και στη συνέχεια κατά ομάδες των 100 και 200 ατόμων τους συνέλαβαν και να τους οδήγησαν στο μεθοριακό χωριό Μόιν όπου και κρατούνται από χθες, Δευτέρα, τη νύχτα. Επί της ουσίας ο Στρατός και η Αστυνομία των Σκοπίων έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη όλων αυτών των ατόμων.

Οι πρόσφυγες κρατούνται στο ακριτικό χωριό Μόιν
Στο ακριτικό χωριό Μόιν, κρατούνται από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν το απόγευμα στο έδαφος της χώρας. Μάλιστα κύκλοι της κυβέρνησης των Σκοπίων κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι ενορχήστρωσαν την είσοδο των προσφύγων στην ΠΓΔΜ, και αναμένεται να αναγάγουν την υπόθεση σε μείζον διπλωματικό θέμα από την Τρίτη.

Εκατοντάδες πρόσφυγες στο Χαμηλό
Παρόλα αυτά, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Εκεί βρίσκονται και διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Ομως, ομάδες προσφύγων εξακολουθούν να φτάνουν εκεί, παρά την κακοκαιρία, από περιοχές του νομού Κιλκίς, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να μπουν στην ΠΓΔΜ.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE