Η πλούσια και ο κολίγος...

Τα δύο πρόσωπα της εβδομάδας απέχουν έτη φωτός. Παιδί αστικής οικογένειας η μία, με καλές σπουδές πρωταγωνιστεί τους τελευταίους μήνες. Αλλοτε με την πληθωρική της παρουσία στη Βουλή κι άλλοτε με τις επιθέσεις κατά των πρώην συντρόφων της. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου έχει... ράμματα για τη γούνα τους, όπως λέει. Από την άλλη, ο Βαγγέλης Μπούτας είναι γιος αγρότη από τη Θεσσαλία, μια ζωή στα μπλόκα και στους αγώνες με τη σημαία του ΚΚΕ. Η πιο γνωστή φιγούρα του Κάμπου, χαίρει σεβασμού στον αγροτικό κόσμο, οι πολιτικοί τον τρέμουν, αφού κάθε χρόνο τον Γενάρη είναι ο πρωταγωνιστής.

Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πρώην πρόεδρος της Βουλής
Απονη... Ζωή μας πέταξε στου δρόμου την άκρη

Είναι μια... παράσταση μόνη της. Δίνει σόου συνεχώς από τότε που έκανε την εμφάνισή της στην ενεργό πολιτική σκηνή. Είναι πρόσωπο της εβδομάδας, όποτε αυτή θέλει απλά και μόνο γιατί έχει γίνει επιτυχημένος... κονφερανσιέ του εαυτού της.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν να μη βγει στις κάμερες. Να μη γίνει πολιτικό πρόσωπο με καθημερινή προβολή, να μην την αναφέρουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Από τη στιγμή που το πέτυχε, δείχνει να είναι «άρρωστη» με τη δημοσιότητα και κάνει τα πάντα, ακόμη και για ένα μονόστηλο. Ακόμη κι αν αυτό είναι σε βάρος της, αφού θα αποτελέσει αντικείμενο νέας παρέμβασής της, νέων άρθρων, καταγγελιών, διαπρυσίων λόγων κατά αόρατων ή ορατών εχθρών και, γιατί όχι, και μηνύσεων που θα την ξαναβάλουν στην επικαιρότητα.

Παρ’ ότι μάχιμη δικηγόρος από το 2003, χρειάστηκε η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου για να γίνει γνωστή στο Πανελλήνιο. Η κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου, με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο που «δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν» γνώρισε την απόλυτη δόξα όταν μπλέχτηκε στην πολιτική. Πρώτη σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας το 2015 θεώρησε ότι ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Η άλλοτε φίλη του Αλέξη Τσίπρα, που την συνέδεε μαζί του «σχέση συντροφικότητας», όπως είχε πει, έγινε πρόεδρος της Βουλής, προκάλεσε ουκ ολίγες φορές με τη στάση της, συγκρούστηκε με τον πρωθυπουργό και πλέον ακολουθεί μοναχικό δρόμο... μέχρι νεωτέρας.

Πλέον η κυρία «τι είπατε;», που έκανε βουλευτές να αποφεύγουν τη Βουλή για να μην πάθουν... εγκεφαλικό, είναι η μεγαλύτερη εχθρός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η υπογραφή της συμφωνίας του καλοκαιριού και η ουσιαστική εκδίωξή της από τη θέση της προέδρου, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου».

«Και τώρα πώς θα ξεμπλέξουμε;», έλεγε τον Οκτώβριο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει τον εκρηκτικό χαρακτήρα της Ζωής. «Υπάρχει ζωή μετά τη Ζωή;» αναρωτήθηκε άλλος πρώην «σύντροφος» της πρώην προέδρου που έβλεπε τη θύελλα να έρχεται.

Η θύελλα δεν άργησε και η κ. Κωνσταντοπούλου επιλέγει πλέον το «μαρτύριο της σταγόνας» για να πολεμήσει τον νέο αντίπαλο. Δεν είναι πλέον η ΝΔ, ούτε ο Στουρνάρας. Δεν είναι καν ο... ιδιοκτήτης του βουλκανιζατέρ στην Εύβοια. Ο μισητός εχθρός είναι ο Αλέξης, που για τη Ζωή θα πρέπει να πιει το γεμάτο ποτήρι δηλητήριο που του ετοίμασε. Αλλωστε, στη ΝΔ λένε το εξής: «Καλύτερη αντιπολίτευση από το να βλέπει κανείς τη Ζωή να τραγουδά στις πορείες για το ελικόπτερο που θα πάρει τον Αλέξη, δεν υπάρχει».

Το μαρτύριο για τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης, όμως, δεν τελειώνει. Η δημοσιοποίηση διαλόγων της κ. Κωνσταντοπούλου με τον πρωθυπουργό είναι το πρώτο χτύπημα. Προφανώς η πρώην πρόεδρος ετοιμάζεται μέχρι και βιβλίο να συγγράψει με τη δική της αλήθεια. Ακόμη κι αν είναι ψέματα πολλά από αυτά που λέει, το ύφος είναι που ενοχλεί. Η αίσθηση της «συγκυβέρνησης» με τον κ. Τσίπρα, η εμφάνιση μιας εικόνας που προσβάλλει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Η Ζωή θα παίξει το χαρτί της μέχρι τέλους. Εως ότου αποφασίσει να δρέψει ξανά τους καρπούς της δημοσιότητας, ούσα αρχηγός ενός νέου... αντιμνημονιακού μετώπου. Διαρρέει ευσχήμως ότι έχει πολλούς «άσους» στο μανίκι της. Καταγεγραμμένες συνομιλίες, έγγραφα, μηνύματα και e-mails. Αραγε, είναι «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί για τον κ. Τσίπρα; Θα επιβεβαιωθεί η παροιμία που λέει: «Φίλος που γίνηκε εχθρός, ποτέ δεν ήταν φίλος;»

Το σίγουρο είναι ότι με την κ. Κωνσταντοπούλου δεν θα πλήξουμε ποτέ, θα διατηρείται στην επικαιρότητα με κάθε τρόπο και με έναν και μοναδικό σκοπό: «Να τελειώσει τον άλλοτε συναγωνιστή της».

Βαγγέλης Μπούτας, Αγροτοσυνδικαλιστής
Μια ζωή στα μπλόκα για τον «αγροτοπατέρα» που σέβεται ο Κάμπος

Αν υπάρχει ένα όνομα που γνωρίζουν στον Θεσσαλικό Κάμπο περισσότερο από όλα και που έχει λάβει... μυθικές διαστάσεις στον κόσμο της αγροτιάς, αυτός είναι ο Βαγγέλης Μπούτας. Ολοι θυμούνται τον σωματώδη αγροτοσυνδικαλιστή ο οποίος πριν από 20 χρόνια, μαζί με τον άλλο αγροτοσυνδικαλιστή, τον μακαρίτη πλέον Γιάννη Πατάκη, έκανε κάθε χρόνο άνω κάτω τη χώρα. Την ίδια περίπου περίοδο, δηλαδή από τις αρχές της χρονιάς μέχρι τον Μάρτιο (όταν δεν υπάρχουν γεωργικές εργασίες) ο Βαγγέλης Μπούτας παίρνει το τρακτέρ του και βγαίνει στους δρόμους. Ο «λύκος κι αν εγέρασε», λέει η παροιμία και για τον Μπούτα ταιριάζει γάντι. Πέρασαν τόσα χρόνια αλλά ο αγροτοσυνδικαλιστής που γεννήθηκε στη Μητρόπολη Καρδίτσας το 1954, είναι στην πρώτη γραμμή. Ετσι και φέτος, όπου τα μπλόκα των αγροτών «φούντωσαν» για το Ασφαλιστικό, ο Μπούτας ηγείται του «σκληρού» μπλόκου της Νίκαιας και είναι αυτός που θέλει να το κάνει «Κούγκι».

Μια ζωή στο ΚΚΕ, έχει διατελέσει άλλωστε βουλευτής Καρδίτσας για δύο τετραετίες, ενώ αποτελεί ?έλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Έχει εκλεγεί επίσης περιφερειακός σύ?βουλος Θεσσαλίας στις εκλογές του 2010. Βα?βακοκαλλιεργητής στο ?εγαλύτερο ?έρος της επαγγελ?ατικής του καριέρας, τώρα ασχολείται ?ε την παραγωγή κρασιού, ενώ έχει φτιάξει ?ικρό οινοποιείο.

Οσοι τον ξέρουν μιλούν για έναν «σκληρό» συνομιλητή, που δεν ξεφεύγει από τη γραμμή του κόμματος αλλά που «έχει μπέσα. Που είναι συνεπής μέχρι τέλους». Τον χαρακτηρίζουν «αγροτοπατέρα», αλλά είναι από τους λίγους που δεν εξαργύρωσε τη φήμη του. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι αγώνες των αγροτών δεν έχουν τέλος, μέχρι την τελική... επικράτηση. Γι’ αυτό και σχεδόν κάθε χρόνο, μετά τα Χριστούγεννα βγάζει τα τρακτέρ στους δρόμους διεκδικώντας πολλά για τον αγροτικό κόσμο.

Πριν από 20 χρόνια, στον κόμβο της Βιοκαρπέτ συγκέντρωσε πάνω από 3.000 τρακτέρ γιατί τότε όλοι έλεγαν «μπορεί να μην είμαι ΚΚΕ, αλλά είμαι με τον Μπούτα».

Για κάποιους είναι ο σύγχρονος... Μαρίνος Αντύπας. Για άλλους, απλά ένας άτεγκτος κομμουνιστής που πλέον έχει γίνει γραφικός, καθώς υπηρετεί χρόνια το Μαοϊκό «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

Σε κάθε περίπτωση είναι ένας... αρχηγός των ατάκτων αγροτών και μπαίνει πάντα μπροστά στους αγώνες, χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν, έστω κι αν ο λόγος του θεωρείται πλέον «παλαιολιθικός, παρωχημένος και ακραίος». Είκοσι χρόνια μετά, στα 62 του πλέον, και σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις κατά της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, ο Μπούτας είναι η φιγούρα που ξεχωρίζει, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί νέοι αγρότες που ηγούνται των μπλόκων. Κι όλοι θυμούνται μια ιστορία πριν από δύο χρόνια.

Ηταν Φεβρουάριος του 2014 και οι αγρότες βρίσκονταν και πάλι στα μπλόκα αντιδρώντας σε αποφάσεις της τότε κυβέρνησης. Στο μπλόκο στη Νίκαια πάει ο Αλέξης Τσίπρας, τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και ανεβαίνοντας στην καρότσα ενός αγροτικού, υπόσχεται: «Δεν έχουμε επιλογή, ή θα συντρίψουμε τα μνημόνια ή θα συντριβούμε».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE