Ν. Ρουμελιώτης : Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα η Π.Υ. Αχαΐας

Αντιμετώπισε ήδη το πρώτο "τέστ" του καλοκαιριού για το 2015 η Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού πριν από λίγες μέρες τα πύρινα μέτωπα ξεπέρασαν τα 50 σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα.  
 
Ο Διοικητής Διοίκησης Π.Υ.  Ν. Αχαΐας -  Πύραρχος Νικόλαος Π. Ρουμελιώτης μιλά στο achaianews.gr για το βαθμό ετοιμότητας που υπάρχει , τα προβλήματα , τις δυσκολίες , τη συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και για το τι πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι στα μέσα λόγω παλαιότητας και φθορών καθώς και ανανέωση στα μέσα ατομικής προστασίας. Συγκεκριμένα ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Αχαΐας αναφέρει : Τα κυριότερα προβλήματα  είναι η παλαιότητα οχημάτων και η ανάγκη για ανανέωσης του στόλου  , ειδικά των σχετιζόμενων με τη δασοπυρόσβεση , η προμήθεια στολών υπηρεσίας πυρκαγιάς , η προμήθεια ελαστικών , η βελτιστοποίηση του μηχανισμού πρόληψης από τους αρμόδιους φορείς. Επίσης σε ότι αφορά την περιοχή μας υπάρχουν κτιριακά θέματα της Υπηρεσίας μας , η δημιουργία ενός ακόμα πυροσβεστικού σταθμού στην πόλη μας  διότι υπάρχουν πολλά περιστατικά τα οποία είναι μέσα στον αστικό ιστό.

Στις πυρκαγιές όμως κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σημαντικό ρόλο παίζει η ετοιμότητα αλλά και ο συντονισμός . Οι συνθήκες και για την περιοχή μας είναι δύσκολες όμως φαίνεται πώς ο βαθμός ετοιμότητας είναι πολύ καλός συγκεκριμένα ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρει:
 
Αναλογικά με τις παρούσες συνθήκες είμαστε σε πολύ καλό βαθμό ετοιμότητας , έχει εφαρμοσθεί πλήρως ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο 2015 μέχρι τώρα. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι στην περιοχή μας τοποθετήθηκαν πριν την αντιπυρική περίοδο κάποια καινούρια πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και  οχήματα μεταφοράς προσωπικού , αλλά και την ευγενική δωρεά από  συμπολίτες μας (επιχειρηματίες και συλλόγους) σε ελαστικά , ώστε να έχουμε όλα τα οχήματα μας ετοιμοπόλεμα , αλλά και σε άλλα είδη όπως νερά κλπ.
 
Παράλληλα σε ότι αφορά την μέχρι τώρα κατάσταση με τις πυρκαγιές στην περιοχή μας Διοικητής Διοίκησης της Πυροσβεστικής  Ν. Αχαΐας τονίζει πώς μέχρι τώρα οι πυρκαγιές τόσο στην περιοχή των Πατρών αλλά και σε όλη την Αχαΐα έχουν αντιμετωπισθεί άμεσα , χωρίς να λάβουν μεγάλη έκταση. Η επικινδυνότητα βέβαια παραμένει και για το υπόλοιπο της περιόδου και οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα.
 
Σχετικά με την συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς όπως Δήμος, Περιφέρεια , Δασαρχείο, Εθελοντικές Ομάδες κλπ. ο κ. Ρουμελιώτης τονίζει:   Η συνεργασία μας μέχρι τώρα με τα γραφεία πολιτικής προστασίας των Δήμων και Περιφέρειας , τους υπεύθυνους αντιδημάρχους αλλά και με τους ίδιους τους Δημάρχους είναι πολύ καλή και άμεση σε όλα  τα συμβάντα. Το ίδιο ισχύει και με τους υπόλοιπους φορείς που αναφέρετε   , όπως ακόμα με την Αστυνομία , το ΚΕΤΧ και την 116ΠΜ που συμπεριλαμβάνονται στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνω στις οργανωμένες εθελοντικές ομάδες , οι οποίες υπό τον συντονισμό μας , συμβάλλουν παρά πολύ στην αντιπυρική προστασία της περιοχής.
 
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια. Είναι όμως συνυφασμένο και με την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών. Και ακόμα χειρότερα η ανθρώπινη αμέλεια είναι βασική αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Χρειάζεται λοιπόν και η δική μας εγρήγορση. Ποιοί είναι οι βασικοί κανόνες και συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθούμε και τι πρέπει να προσέχουμε κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου(και όχι μόνο) έτσι ώστε και οι πολίτες από την πλευρά τους να βοηθήσουν στην αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών ;

Μετά και τις τελευταίες ημέρες υψηλών θερμοκρασιών και δεδομένου της ύπαρξης υψηλής βλάστησης στην ύπαιθρο και στα δάση , υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης και ανάπτυξης μεγάλων πυρκαγιών και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω :
Απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα και η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:
 
•         Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο ή από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
•         Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.
•         Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
•         Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες, εντός η πλησίον των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
•         Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος ή σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
•         Καθαρίζουμε και αποψιλώνουμε τις ιδιοκτησίες μας από ξηρά χόρτα, σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
•         Σε περίπτωση που αντιληφθεί κάποιος μια πυρκαγιά: Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 (χωρίς χρέωση) και δώστε σαφείς πληροφορίες μιλώντας καθαρά και σταθερά για το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά. Αν έχετε τη δυνατότητα και σας ζητηθεί από τον τηλεφωνητή μπορείτε να δώσετε περαιτέρω χρήσιμες πληροφορίες όπως :  
•         Περιγραφή για το είδος της βλάστησης που καίγεται
•         Ποια είναι η κατεύθυνση της πυρκαγιάς
•         Τυχόν ζωτικής σημασίας υποδομές που απειλούνται

Ελένη Παρασκευοπούλου

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE