Μάριος Κάρδαρης : Η «μαγεία» της ορειβασίας !

Ο Μάριος Κάρδαρης ζει στην Ηλεία, γεννήθηκε στην Σουηδία και ήρθε στην Πελοπόννησο με αφορμή επαγγελματικές δραστηριότητες που είχε εκεί η οικογένεια του ! Τον έχει κερδίσει η ορειβασία και «παίρνει τα βουνά» με την ομάδα του … πολλές φορές μάλιστα και για καλό σκοπό και με στόχο την προσφορά και την αλληλεγγύη! Ο Μάριος Κάρδαρης μιλά στο achaianews.gr για την ορειβασία , την προσφορά , τα μυστικά, την μαγεία που προσφέρει !

Ορειβασία ακούγεται δύσκολο όμως κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Είναι έτσι ;

Η Ορειβασία, όταν ακολουθείς τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και γνώσεις, δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο φαντάζονται ΔΥΣΤΥΧΩΣ στην Ελλάδα! Στις Άλπεις είναι συχνό το φαινόμενο να βλέπεις μανάδες με το μάρσιπο και το βρέφος τους και να περπατάνε μαζί στο βουνό! Είναι μέσα στην κουλτούρα τους αλλά είναι και ένας τρόπος διαπαιδαγώγησης και πειθαρχίας! Στην Ελλάδα όντως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνθηση αυτού του σπορ! Πολλοί είναι αυτοί που το δοκιμάζουν αλλά λίγοι είναι αυτοί που το συνεχίζουν! Όχι τόσο λόγω επικινδυνότητας αλλά λόγω απαιτήσεων τόσο στην φυσική κατάσταση όσο και στην πνευματική!

Η Ελλάδα έχει υπέροχα μέρη ! Προσφέρονται για ορειβασία ;

Η Ελλάδα είναι ένας μαγικός τόπος για να ξεκινήσεις αλλά και να φτάσεις σε ένα πολύ καλό επίπεδο τόσο στην ορειβασία όσο και στην αναρρίχηση ! Κάθε χρόνο έρχονται χιλιάδες αναρριχητές από όλο τον κόσμο να επισκεφθούν τα μαγικά Μετέωρα , την Ορεινή Κάλυμνο , την παραδοσιακή Βαράσοβα και το υπέροχο Κυπαρρίσι-Λεωνίδιο. Αυτό όμως που σου μένει χαραγμένο μέσα σου και κάθε σου και σε κάθε νέο-παλαιό-φιλόδοξο αναρριχητή είναι το βουνό των Θεών. Ο Όλυμπος! Είναι αδικία όμως να μην αναφέρουμε και άλλα βουνά που έχουν μαγέψει όλους μας, όπως τα Βαρδούσια , Τζουμέρκα, Αστρακα, Παρνασσός κτλ. Όλα αυτά τα βουνά όχι απλά προσφέρονται για ορειβασία , αλλά και πολλά άλλα είδη της όπως αναρρίχηση βράχου , αναρρίχηση πάγου αλλά και μεικτού πεδίου (βράχος , χιόνι , πάγος ) με λίγα λόγια η Ελλάδα τα προσφέρει όλα !

Ποιά η αίσθηση της κορυφής ;

Η αίσθηση της κορυφής είναι σαφώς η ικανοποίηση όλου του κόπου και της προσπάθειας που καταβάλεις για να βρεθείς εκεί! Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι ο δρόμος , όλη η διαδικασία μέχρι να βρεθείς εκεί ! Αυτό είναι που σε κάνει πιο σοφό και έμπειρο! Αυτό πρέπει να κοιτάμε όλοι οι ορειβάτες και αναρριχητές, ότι η κορυφή δεν είναι το παν , αλλά το ταξίδι , η εμπειρία και η παρέα και φυσικά η ασφάλεια μας , να επιστρέψουμε πίσω υγιής ! Οι κορυφές θα μείνουν για πάντα εκεί !

Η ορειβασία περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες , υπάρχουν διάφορα είδη όπως π.χ. ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση σε βράχια με ή χωρίς τη βοήθεια τεχνικών μέσων ,αλπινισμός και ορειβατικό σκι. Ποιά δραστηριότητα είναι η δημοφιλέστερη;

Κατά την γνώμη μου η δημοφιλέστερη είναι η αναρρίχηση βράχου με ασφάλειες, Εμένα όμως δεν είναι αυτή που με ελκύει τόσο ! Δηλώνω πιστός λάτρης της παγοαναρρίχησης και του αλπινισμού ! Είναι κάτι που με εξιτάρει όσο τίποτε άλλο. Το να σκαρφαλώνεις έναν παγωμένο καταρράκτη που μετά από δύο μήνες δεν θα υπάρχει καν , είναι κάτι μαγικό ! Να τον βλέπεις το καλοκαίρι τόσο πανέμορφο και με ορμητικά νερά και τον χειμώνα παγωμένο και όμως τόσο μαγικό!Ο απλινισμός είναι κάτι επίσης φανταστικό. Είναι η αναρρίχηση σε όλα τα πεδία , τόσο σε βράχο –πάγο και χιόνι σε μεγάλο υψόμετρο κάτι που χρειάζεται (όπως και οι άλλες μορφές) εμπειρία γνώση και τρέλα!

Υπάρχουν διακρίσεις Ελλήνων σε ορειβατικές "διαδρομές" διεθνών προορισμών που μας έχουν κάνει περήφανους!

Φυσικά και υπάρχουν ! Με αποκορύφωση το 2004 όταν οι πρώτοι Έλληνες , στην πρώτη Ελληνική αποστολή κατέκτησαν το Έβερεστ 8,850μ.. και πέρυσι όμως άλλη μια αποστολή σε ένα από τα πιο επικίνδυνα βουνά του κόσμου Κ2 8,611μ. κατακτήθηκε πρώτη φορά από Έλληνα!

Ποιές είναι οι δυσκολίες , οι κανόνες για την σωστή και ασφαλή αναρρίχηση; Το κόστος για την ορειβασία είναι τελικά μεγάλο ;

Οι κανόνες είναι απλοί ! Τους μαθαίνουν και οι νέοι αναρριχητές στις σχολές αρχαρίων αναρρίχησης βράχου και χειμερινού βουνού! Είναι λίγοι και απλοί! Το βασικότερο όμως είναι να σεβόμαστε και να ακούμε το βουνό! Δεν κατακτάμε μια κορυφή, διότι ποτέ δεν μπορείς να κατακτήσεις ένα βουνό, παρά μονό να σε αφήσει να ανέβει! Έτσι είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στην φύση! Το κόστος είναι χαμηλό άμα θέλεις να κάνεις μονό πεζοπορία τότε σου χρειάζονται μόνο παπούτσια και ρούχα. Όταν όμως θελήσεις να ασχοληθείς με την αναρρίχηση τότε το κόστος ανεβαίνει σαφώς αλλά τα υλικά σου Κρατίνε για χρόνια! Ένα ενδεικτικό κόστος για νέους αναρριχητές είναι περίπου τα 300 ευρώ. Με τον βασικό εξοπλισμό(σχοινί-ζωνη αναρρίχησης-παπουτσάκια-βασικα υλικά και κράνος).

Γιατί προτείνεται κάποιος να δοκιμάσει την ορειβασία;

Έκτος από το γεγονός ότι η ορειβασία σαν σπορ είναι κάτι μαγευτικό καθώς σου δίνει την δυνατότητα να ζήσεις στιγμές αλλά και να δεις πράγματα που δεν έχει την ευκαιρία να δει κάποιος στην πόλη, είναι και ένα μάθημα ζωής! Σου μαθαίνει όπως και στην ζωή, όταν πέφτεις και λυγίζεις, να βρίσκεις πάντα την δύναμη να σηκώνεσαι, πιο δυνατός! Καθώς όλοι κάποια στιγμή λυγίζουν, οι πιο θαρραλέοι και δυνατοί όμως ξανασηκώνονται!

Πολλοί ορειβάτες ωστόσο έχουν βρει έναν μοναδικό τρόπο να συνδυάζουν την ορειβασία με την προσφορά και την αλληλεγγύη ….

Δόξα τον θεό, μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει 4 αποστολές φιλανθρωπικού χαρακτήρα, στις Άλπεις και Άνδεις για 5 διαφορετικά ιδρύματα και συλλόγους που προστατεύουν παιδιά! Για το Χαμόγελο του Παιδιού, την Αμερικανική Οργάνωση Truckers Against Trafficking, Σύλλογος Ελπίδα, Ορφανοτροφείο Βόλου, Κιβωτός της Αγάπης! Η κάθε μια είχε την δίκια της περιπέτεια και εμπειρία! Προσωπική επιτυχία θέλω να θεωρώ ότι είναι όχι οι κορυφές που κατακτήσαμε αλλά που καταφέραμε και ευαισθητοποιήσαμε και άλλους συνάνθρωπους μας για να βοηθήσουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο, έναν ή περισσοτέρους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη! Αυτή είναι η επιτυχία μου και της ομάδας μου!

Ο Μάριος Κάρδαρης έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του και έχει «κατακτήσει» αρκετές κορυφές του κόσμου!

Ελένη Παρασκευοπούλου

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE