Σήμερα η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου

Δεκαέξι μέρες πριν το Πάσχα σήμερα και ψάλλεται η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου. Φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με την επέλαση του κορωνοϊού ο Ακάθιστος Υμνος θα ψαλλεί κε κλεισμένων των θυρών και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον «Λύχνο».

Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του. Οι πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο κατά την ακολουθία της γιορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.

Ψάλλεται ενταγμένος στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του Μικρού Αποδείπνου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς, τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, η γλώσσα του είναι ποιητική και αποτελεί εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE