Σχολικές εκδρομές: Αλλάζει το τοπίο

Μεγαλύτερη ευελιξία στις εκδρομές ακόμη και στο εξωτερικό, μείωση  της γραφειοκρατίας

Μείωση της γραφειοκρατίας και μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές των σχολείων φέρνει απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις εκπαιδευτικές εκδρομές.

Με αυτήν δίνεται η δυνατότητα εκδρομών μαθητών της τελευταίας τάξης του Λυκείου σε περισσότερες από μία χώρες του εξωτερικού.

Δυνατότητα μετάβασης στο εξωτερικό δίνεται πλέον και για εκπαιδευτικές επισκέψεις τόσο στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, όσο και του αναλυτικού προγράμματος.

Παράλληλα, απλοποιούνται οι διαδικασίες έγκρισης των σχολικών εκδρομών, ενώ προβλέπεται σύμπραξη σχολείων με μικρό αριθμό μαθητών για τη διενέργεια τους ακόμη και εάν είναι από διαφορετικές Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Στόχος των σημαντικών αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εκπαιδευτικές εκδρομές/μετακινήσεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, που περιλαμβάνονται στην απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη είναι -όπως αναφέρεται- η ενίσχυση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας και ο περιορισμός των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

«Η σημερινή απόφαση συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς, μείωσης γραφειοκρατίας και απλοποίησης των διαδικασιών» επισημαίνεται και υπογραμμίζεται: «Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο και προσαρμόζεται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχοντας την απαιτούμενη ευελιξία, διατηρώντας όμως όλες τις δικλείδες για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και του εκπαιδευτικού χαρακτήρα των εκδρομών/μετακινήσεων. Αντικειμενικός στόχος, ο εμπλουτισμός των δράσεων και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

* Για όλες τις μετακινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό, δεν απαιτείται πλέον έγκριση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά πραγματοποιούνται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

* Για όλες τις μετακινήσεις που γίνονται στο εξωτερικό, δεν απαιτείται πλέον έγκριση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, παρά μόνο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

* Η πολυήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της τελευταίας τάξης των Λυκείων μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε περισσότερες από μία χώρες του εξωτερικού αντί μόνο σε μία χώρα του εξωτερικού.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE