Μεταναστευτικό: Άσυλο τέλος


H εξέγερση των μεταναστών στη Λέσβο προκάλεσε συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας. Πώς οργανώθηκαν οι μετανάστες; Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση όπου συγκεντρώθηκαν οι μετανάστες, σαν να είναι όλοι μέλη μιας μεγάλης οικογένειας, και από εκεί ξεκίνησε η αντίδρασή τους, που στη συνέχεια εκδηλώθηκε με συνθήματα, διαδήλωση και κινδύνευσε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις; 

Tην ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτουν ότι το διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2020 απορρίφθηκαν δύο στις τρεις αιτήσεις για παροχή ασύλου. Τον φετινό Ιανουάριο οι δευτεροβάθμιες επιτροπές που αποφασίζουν για την απονομή ασύλου απέρριψαν το 95% των υποθέσεων που εξέτασαν. Τα στοιχεία αυτά είναι το πρώτο δείγμα ότι η νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών φαίνεται να αποδίδει αποτελέσματα.
Με τις αστυνομικές υπηρεσίες που προσπαθούν να διασαφηνίσουν πώς ξεκίνησε η αντίδραση των χιλιάδων μεταναστών στη Μόρια συνεργάζονται και κλιμάκια της ΕΥΠ, αξιωματικοί της οποίας συλλέγουν απόρρητες πληροφορίες για τους πρωταίτιους των επεισοδίων, ενώ παράλληλα ερευνούν αν μεταξύ των εργαζομένων, εθελοντών και αλληλέγγυων στις ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Λέσβο υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που λειτούργησαν ως υποκινητές για την πρόκληση αναταραχής.
Πώς ξεσηκώθηκαν οι μετανάστες; Υπήρξε αυτοοργάνωση για την κινητοποίησή τους; Τους παρότρυναν εργαζόμενοι σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Είναι πιθανό το ενδεχόμενο οι μετανάστες που ξεσηκώθηκαν κατά των υπηρεσιών που εξετάζουν τις αιτήσεις για την παροχή ασύλου να βρίσκονται σε συνεννόηση με ομοεθνείς τους που ζουν στην Αθήνα;
Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι υπηρεσίες ασφαλείας και τα στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι πολλά και φλέγοντα. «Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις, για κάποιες εκ των οποίων μπορεί να είμαστε ακόμη ανύποπτοι», σημειώνει συνεργάτης του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.


Η εξέγερση που σημειώθηκε στη Μόρια συνδέθηκε από βουλευτές της Ν.Δ. με την ψήφιση από τη Βουλή νομοθεσίας για τον έλεγχο των ΜΚΟ. «Οι περισσότερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι σοβαρές και επιτελούν σημαντικό έργο», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, και προσθέτει: «Επειδή όμως κληρονομήσαμε τουλάχιστον 70.000 υποθέσεις ανθρώπων που περιμένουν για χρόνια την εξέταση της αίτησής τους για άσυλο σε πρώτο βαθμό, έχουν δημιουργηθεί λιμνάζοντα ύδατα στα οποία αναπτύσσονται νούφαρα, αλλά και παράσιτα, βρύα και λειχήνες».

 

Οι αιτήσεις
Η αιτία της αντίδρασης των ανθρώπων που έχουν φτάσει στη Μυτιλήνη από την Τουρκία ήταν η συνειδητοποίηση ότι με βάση τον νέο νόμο για το άσυλο θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα αιτήματα που υποβάλλουν οι νεοεισερχόμενοι στην Ελλάδα και αφού εκκαθαριστούν οι υποθέσεις τους θα αξιολογηθούν οι εκκρεμείς φάκελοι που χρονολογούνται από την εποχή των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Το καλοκαίρι του 2019 υπήρχαν άνθρωποι στη Μόρια που γνώριζαν ότι οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν το 2021, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια αργότερα! Το β’ εξάμηνο του 2019 στην Ελλάδα έφτασαν σχεδόν 70.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, οι οποίοι προστέθηκαν στους ήδη υπολογιζόμενους 70.000 ανθρώπους των οποίων οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου δεν είχαν διεκπεραιωθεί λόγω των αργών ρυθμών που λειτουργούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ οι υπηρεσίες ασύλου.
Ο νέος νόμος που προβλέπει ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2020. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που εγκρίνονται αφορούν την περίοδο από τις 16 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2020. Στο διάστημα αυτό εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό συνολικά 3.185 αιτήσεις, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο εξετάζονταν κατά μέσο όρο περίπου 1.700 αιτήσεις κάθε μήνα.
Η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου ήταν θετική για 1.071 υποθέσεις, απορριπτική για 1.082 αιτήσεις, σε 900 περιπτώσεις η διαδικασία διακόπηκε (για κάποιον διοικητικό λόγο, επειδή οι αιτούντες δεν προσκόμισαν κάποιο από τα απαιτούμενα έγγραφα ή επειδή δεν παρέστησαν στην υποχρεωτική συνέντευξη), ενώ σε 132 περιπτώσεις οι αιτούντες άσυλο δήλωσαν παραίτηση και πλέον δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές τον Ιανουάριο του 2020, προκύπτει ότι από τις συνολικά 1.881 υποθέσεις που εξετάστηκαν απορρίφθηκαν οι 1.802 αιτήσεις. Κρίθηκε δηλαδή ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 95% οι αιτούντες δεν δικαιούνται άσυλο.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου μόνο εύκολη υπόθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί. Εκτός της αδυναμίας συνεννόησης λόγω της γλώσσας και της απουσίας ικανού αριθμού μεταφραστών που συνήθως επιμηκύνει τη διάρκεια της εξέτασης, πολλές φορές οι αιτούμενοι δίνουν αντικρουόμενα στοιχεία. Προσφάτως χρειάστηκαν επτά ώρες για την εξέταση μιας μόνο αίτησης Αφγανού για τη χορήγηση ασύλου σε πρώτο βαθμό!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2019 στις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης κατατέθηκαν συνολικά 7.623 αιτήσεις για παροχή ασύλου (πρώτος βαθμός). Τον Ιανουάριο του 2020 υποβλήθηκαν 5.700 αιτήσεις για απονομή ασύλου, επίσης για πρώτη φορά, από μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα.
Από τα διαθέσιμα καταγεγραμμένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μετανάστευσης προκύπτει ότι οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2020 ήταν μειωμένες κατά 58% σε σχέση με τις ροές του Δεκεμβρίου του 2019, πτώση που αποδίδεται και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Αιγαίο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE