Θρήνος στην οικογένεια Βαρουφάκη

 Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Φαίδων Στράτος, γιος του ιδρυτή της Πειραϊκής Πατραϊκής. Ήταν πατέρας της Δανάης Στράτου, συζύγου του Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Γεννημένος στην Αθήνα το 1933, ο Φαίδωνας Στράτος περιγράφεται ως ένας ανήσυχος και ικανός βιομήχανος, με μεγάλη πείρα στο επιχειρείν και πλούσιο βιογραφικό: είχε διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς, κατείχε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το INSEAD, ενώ ήταν απόφοιτος από το Οικονομικό Τμήμα της ΑΣΟΕΕ.

 

Ενεργός στην πολιτική, από τεχνοκρατική τουλάχιστον σκοπιά, αφού ήταν παρών στη δημιουργία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (1975-1985), είχε οργανώσει τα πρώτα συνέδρια και σε άρθρα του τότε είχε επισημάνει την έντονη η αίσθηση του «καινούριου που έρχεται». Ήταν μάλιστα ο άνθρωπος που έκανε τις πρώτες δημοσκοπήσεις, όταν μαζί με τον Λέοντα Λούη είχε ιδρύσει το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επιμορφώσεως (ΚΠΕΕ). Ο ίδιος δήλωνε τότε ότι ήταν φιλελεύθεροι και όχι παραδοσιακοί δεξιοί και πως έκλιναν προς το Κέντρο. Είχε επίσης συμβάλει και στην εκπαίδευση, κυρίως μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, με όραμα να εκπαιδεύσει τα στελέχη των επιχειρήσεων.

 

Την βιομηχανία Πειραϊκή Πατραϊκή είχε ιδρύσει ο πατέρας του, Σταμούλης Στράτος, με τον Χριστόφορο Κατσάμπα και το 1919 τέθηκαν οι απαρχές με την ίδρυση της ομόρρυθμης Πατραϊκής Εμποροβιομηχανικής Εταιρείας για την παρασκευή καλτσών και τη βαφή και πώληση νημάτων με πρώτη ύλη αρχικά από το εξωτερικό. Την ιστορία της μπορεί κάποιος να την χαρακτηρίσει ρομαντική, αλλά και πολυτάραχη. Οι δύο φίλοι ξεκίνησαν από τα χωριά τους «με τα τσαρούχια», όπως είχε αναφέρει ο κ. Στράτος. Γνωρίστηκαν ως υπάλληλοι και συμφώνησαν να ξεκινήσουν μαζί το νέο τους όνειρο. Προσφωνούσε ο ένας τον άλλον «αδελφέ» και τις διαφωνίες τους τις έλυναν αμέσως χωρίς να χάνουν χρόνο και να δημιουργούνται πικρίες.

 

Στην πορεία, βέβαια, ο Στράτος ασχολήθηκε με τις θυγατρικές εταιρείες παραμένοντας εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Πειραϊκής-Πατραϊκής ενώ ο αδελφός του Ιάσων ανέλαβε τη διεύθυνση της βιομηχανίας. Στην περίοδο της ακμής της, η εταιρεία μετρούσε εννέα εργοστάσια στην Ελλάδα, ενώ απασχολούσε περισσότερους από 7.000 υπαλλήλους. Αυτή ήταν η λειτουργία της μέχρι το 1980, οπότε και κρατικοποιήθηκε επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου για να γλιτώσει τη χρεοκοπία. Ο ίδιος, όμως, αρκετές φορές αρνήθηκε αυτόν τον όρο, εξαπολύοντας βολές κατά του τότε ΠΑΣΟΚ χρεώνοντάς του τη μεγάλη ευθύνη της διάλυσης της βιομηχανίας στην Ελλάδα, λόγω των συστηματικών ελεγκτικών παρεμβάσεων του κράτους. Όσο για την εταιρεία του, δήλωνε ότι η αναγκαστική αύξηση κεφαλαίου που της επέβαλε είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της πλειοψηφίας.

 

Από το 2006 έως το 2013 που έκλεισε και τα 80 του χρόνια, ανέλαβε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας (ΙΕΠΑΣ), μιας ομάδας ιδιωτών με στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην εκπαίδευση. Δεν έπαψε να παρεμβαίνει, ωστόσο στην πολιτική και οικονομική σκηνή, όπως για παράδειγμα, με το άρθρο του στην Εστία (13/6/2012) όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου θα μας οδηγούσε σχεδόν μαθηματικά, σε μία σταδιακή εάν όχι απότομη έξοδο από την Ευρωζώνη και μοιραίως, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον και από την Ευρώπη, με όλες τις συνέπειες ενός απομονωτισμού που έχει αρκούντως αναλυθεί.

 

 

 

1933

Γεννιέται στην Αθήνα.

 

1961-62

Μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD. Προηγουμένως έχει αποφοιτήσει από το Οικονομικό Τμήμα της ΑΣΟΕΕ.

 

1965-1984

Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Πειραϊκής-Πατραϊκής.

 

1975-1985

Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

 

1980-1984

Μέλος Δ.Σ. του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

 

1982-1989

Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής Ερεύνης και Επιμορφώσεως (ΚΠΕΕ).

 

1983-1988

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

 

1990-93

Μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς.

 

1995-2004

Πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Ακροπόλεως.

 

2006-2013

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας (ΙΕΠΑΣ).

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE