Επιδρομές τσακαλιών κι αγριόχοιρων στην ορεινή Αχαΐα- Καταστροφές σε καλλιέργειες

Τον… μπελά τους έχουν βρει κτηνοτρόφοι και αγρότες στην ορεινή Αχαΐα, και κυρίως, στην περιοχή των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας από τις συνεχείς επιδρομές τσακαλιών κι αγριόχοιρων. Το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των τσακαλιών εξαιτίας και της δραματικής μείωσης των αλεπούδων με τις οποίες είναι «ανταγωνιστικό» είδος. Μάλιστα, αυτό που προκαλεί αναστάτωση είναι το γεγονός ότι τα τσακάλια δεν διστάζουν να κατέβουν και σε ημιορεινές περιοχές όπου κάνουν επιδρομές σε στάνες και κοτέτσια.

Σύμφωνα με έκθεση της WWF Hellas το τσακάλι είναι ένα είδος που δεν ανήκει ούτε στα θηρεύσιμα ούτε στα προστατευόμενα, αλλά χαρακτηρίζεται ως «κινδυνεύον».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι το τσακάλι θεωρείται «καθαριστής», δηλαδή διώκτης των τρωκτικών, ανταγωνιστής των αλεπούδων, περιορίζει τα οργανικά σκουπίδια, αλλά προκαλεί «και περιορισµένες ζηµιές σε καλλιέργειες κυρίως καλαµποκιού, καρπουζιών και σταφυλιών, καθώς και στην κτηνοτροφία, σε αιγοπρόβατα και νεογέννητα µοσχάρια», καταγράφοντας μάλιστα τις πληγείσες περιοχές.

Βάσει της έκθεσης, στην Πελοπόννησο φαίνεται να υπάρχουν τσακάλια στην περιοχή του Ερύμανθου, στην Αρκαδία, την Ηλεία, με σποραδικές μάλιστα ζημιές σε οικόσιτα ζώα. Περιστασιακή παρουσία αναφέρεται και στα σύνορα με τη Μεσσηνία, όπου όμως κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μετακινούμενα ζώα από το γειτονικό πληθυσμό της Νέδας.

Σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η συγκέντρωση του όγκου του πληθυσμού των τσακαλιών στη νότια Πελοπόννησο, καθιστώντας την κατανομή άνιση.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες το θέμα έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αναφέροντας πως «τα κοπάδια είναι εκτεθειμένα σε πραγματικό κίνδυνο, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να τα «κλειδώνουν» όπως λένε με αποτέλεσμα να χάνεται η ελεύθερη βόσκηση στα βοσκοτόπια και να μένει έτσι ανεκμετάλλευτη η γη, η οποία στα μέρη μας υπάρχει σε αφθονία. Αυτό έχει επιπλέον ως συνέπεια να αυξάνεται το κόστος παραγωγής και σε βάθος χρόνου οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα επιβίωσης.

Ακόμα και αν η επιθυμία/ανάγκη των κτηνοτρόφων για ελεύθερη βόσκηση των κοπαδιών υπερτερήσει, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν μαζικές επιθέσεις από τσακάλια, που με την σειρά τους θα φέρουν την ανάγκη για αδιάλειπτη φύλαξη των κοπαδιών από κατάλληλα πρόσωπα με περισσότερα σκυλιά, πράγμα που, επίσης, θα τους αυξήσει το κόστος την στιγμή που η κτηνοτρόφοι βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται».

ΟΙ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΙ

Αντίστοιχα, επιδρομές στις καλλιέργειες αφανίζοντας στην ορεινή Αιγιάλεια και ολόκληρα στρέμματα σταφίδας πραγματοποιούν αγριόχοιροι.

«Βγαίνουν τις νύχτες και προκαλούν καταστροφές. Ο πληθυσμός τους έχει εκτοξευθεί. Τις νύχτες εμφανίζονται ακόμη και στη μέση του δρόμου! Οι οδηγοί πανικοβάλλονται, ενώ δεν έχουν λείψει και τα ατυχήματα», αναφέρουν κάτοικοι της ορεινής Αιγιάλειας.

Ένα αγριογούρουνο, όπως εξηγούν αγρότες της περιοχής, μπορεί να φτάνει σε βάρος μέχρι και τα 200 κιλά, οπότε ο φόβος, εκτός από τις καλλιέργειες, μεταφέρεται και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, που κυρίως τις νυχτερινές ώρες μετατρέπεται σε πέρασμα προς τα πεδινά σημεία, στα οποία καταφεύγουν για να φάνε ή να ξεδιψάσουν.

«Είναι σοβαρό το πρόβλημα, αν και μέχρι σήμερα οι παραγωγοί της περιοχής μας έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση ακόμη και με φράχτες ρεύματος ή και με τα γνωστά «κανονάκια» με υγραέριο που κάθε τέσσερα ή πέντε λεπτά κάνουν θόρυβο, διώχνοντας –υποτίθεται– τα αγριογούρουνα. Κάποιοι βάζουν ακόμη και… μουσική για να κρατούν μακριά τους αγριόχοιρους. Δυστυχώς, όμως, ούτε με τον τρόπο αυτόν έχουν καταφέρει να λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Πάντως, να σημειωθεί, πως από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 20 Ιανουαρίου 2020, κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή επιτρέπεται το κυνήγι των αγριόχοιρων σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.

gnomip.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE