Γιορτάζει σήμερα ο Προφήτης Ηλίας

 Ο Προφήτης Ηλίας (ο Θεσβίτης) υπήρξε μεγάλος προφήτης, με πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό καθώς επίσης και άνθρωπος της προσευχής. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους προπομπούς της πορείας του Ισραήλ προς την λύτρωση και τη Γη της Επαγγελίας, έχοντας ήδη μιλήσει για την έλευση του Ιησού.

Η μνήμη του τιμάται από τη χριστιανοσύνη κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου στα δεκάδες παρεκκλήσια και ναϊδρια που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του και στην Αχαΐα.

Στην Πάτρα, πανηγυρίζει και φέτος ιερά μονή του Προφήτη Ηλιού που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το «409» πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Η Ιερά Μονή ευρίσκεται στο Ανατολικό άκρο της πόλεως των Πατρών και απέχει περίπου δέκα λεπτά από αυτήν. Το ναΐδριο του Προφήτου Ηλία, ήταν ανέκαθεν μετόχι της Μονής Γηροκομείου, η ονομασία του οποίου αναφέρεται σε κώδικα και σε πολλά έγγραφα της Μονής. Προ αυτού υπήρχε ογκώδης πέτρα, η οποία επί Τουρκοκρατίας είχε ορισθεί ως οροθέσιο της κτηματικής περιουσίας της Μονής του Γηροκομείου.

Το 1803, ο ως άνω Ναός αφαιρέθηκε από την Μονή Γηροκομείου υπό του τότε Μητροπολίτου Μακαρίου, αλλά ο διάδοχός του Γερμανός το επέστρεψε στις 2/5/1815. Ο ναός, το 1805 υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από σεισμό. Το 1821 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους. Μέχρι τότε ήταν με τρούλο Βυζαντινού ρυθμού όμοιος με τον ναό της Μονής Γηροκομείου, ίσως και αυτής της ηλικίας. Κατόπιν ανακαινίσθη εκ θεμελίων, όπως είναι σήμερα.

Όπως ο ιστορικός κ. Τριανταφύλλου μας αναφέρει στο λεξικό του ότι παρά τον Ναό έγινε μάχη στις 2 Αυγούστου του 1821. Οι Πατρινοί υπό την αρχηγία του Παναγιώτη Καρατζά συνεπλάκησαν με τους Τούρκους και τους ενίκησαν. Αναφέρεται επίσης πως την περίοδο 1759 - 1770 υπήρχε ανομβρία, από την οποία μαστιζόταν η ευρύτερη περιοχή των Πατρών. Ο τότε Μητροπολίτης Παρθένιος ετέλεσε λιτανεία και έβρεξε, ενώ ανεπιτυχώς είχαν κάνει το ίδιο Μωαμεθανοί και Εβραίοι. Αριστερά του ναού υπήρχε νεκροταφείο των Αράβων γι' αυτούς οι οποίοι πέθαιναν από μολυσματικές ασθένειες.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE