Στην τελική ευθεία για το αποτεφρωτήριο

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων επανέρχεται το ζήτημα της επανέγκρισης εγκατάστασης και λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (Κ.Α.Ν.) εντός του κοινωφελούς χώρου Β 32 του ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ Δήμου Πατρέων.

Ο Δήμος Πατρέων έχει προχωρήσει με τον εντοπισμό χώρου στον Γλαύκο και προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό όπου κατατέθηκαν πάνω από 100 προτάσεις. Τροχοπέδη, οι δημοτικές και εθνικές εκλογών που είχαν «παγώσει» όλες τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Στην αρχή, είχαν δείξει ενδιαφέρον ιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον αντικείμενο, ωστόσο οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα από τη δημοτική Αρχή να αναζητηθούν κρατικοί και κοινοτικοί πόροι.

Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το κέντρο αποτέφρωσης έχει εμβαδόν 10.396,41 τ.μ. και σήμερα ο χώρος εντός του οικοπέδου είναι ελεύθερος και αδιαμόρφωτος. Το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ και οι πόροι πρόκειται αναζητηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η απόσβεση εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει σε περίπου τέσσερα χρόνια, με βάση το κόστος για κάθε αποτέφρωση. Συγκεκριμένα, σήμερα, μεταφέρονται από την Ελλάδα στη Βουλγαρία προς αποτέφρωση 3.000 σοροί – εκεί η αποτέφρωση κοστίζει περίπου 600 ευρώ. Στο αποτεφρωτήριο της Πάτρας η κάθε καύση εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου 400 ευρώ, ενώ οι δύο κλίβανοι μπορούν να πραγματοποιούν περίπου 2.500 αποτεφρώσεις τον χρόνο.

Με βάση τη μελέτη που έχει γίνει προβλέπεται να υπάρχει μία πράσινη ζώνη τουλάχιστον 15 μέτρων, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποια ενόχληση στους κατοίκους, ενώ σύμφωνα με τον δήμο η κατασκευή δεν θα έχει κάποια ιδιαίτερη καμινάδα, αλλά στο κέντρο θα λειτουργούν κλίβανοι που θα έχουν ειδική καύση.

Το Κέντρο Αποτέφρωσης του δήμου θα είναι ένα από τα πρώτα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα και αναμένεται να δώσει και σημαντικά οικονομικά οφέλη και στο δημοτικό ταμείο.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE