Πάτρα: "Εξυπνότερα" κτίρια απ' το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων- Εκδήλωση τη Δευτέρα στο Επιμελητήριο

 

Μια πόλη είναι Έξυπνη όταν «οι επενδύσεις στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο και οι παραδοσιακές (μεταφορικές) και σύγχρονες (ΤΠΕ) υποδομές τροφοδοτούν την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ποιότητα ζωής, με συνετή διαχείριση φυσικών πόρων, μέσω συμμετοχικής διακυβέρνησης».

H Έξυπνη Πόλη βρίσκει μία ισορροπία μεταξύ οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων, εστιάζοντας στην Έξυπνη Αειφόρο Πράσινη Ανάπτυξη.

Οι σύγχρονες πόλεις έχουν πολλούς λόγους να αλλάξουν ώστε να προσφέρουν πιο σύγχρονες και πληρέστερες υπηρεσίες προς τους πολίτες τους εκμεταλλευόμενες τις σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές. Αλλά και για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας τους, βρίσκοντας ένα βιώσιμο μοντέλο συντήρησης και αναβάθμισης των τεχνολογικών τους υποδομών.

Τα Ανοικτά Δεδομένα συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση μετατρέποντας την πόλη σε ένα σύστημα που προάγει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων υπηρεσιών πάνω από υπάρχουσες υποδομές σπάζοντας τα στεγανά (breaking the silos) μεταξύ εφαρμογών και ενισχύοντας τα αστικά οικοσυστήματα καινοτομίας και συνδημιουργίας.

Με αυτό το σκεπτικό το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων συμμετέχει στο έργο Esmartcity που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Mediterranean και διοργανώνει το διάστημα 28 Iουνίου - 15 Ιουλίου 2019 ένα διαγωνισμό καινοτομίας Datathon στον οποίο συμμετέχουν επιχειρήσεις από τον τομέα της πληροφορικής και επεξεργασίας δεδομένων, όπως ανέφερε σήμερα μιλώντας στον Antenna Πάτρας 105,3 Fm ο Διευθυντής του ΙΝ.ΒΙ.Σ, καθηγητής Δημήτρης Σερπάνος.

Στις εταιρείες έχουν παρασχεθεί υποσύνολα δεδομένων που έχουν προκύψει από πιλοτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της πόλης των Πατρών.

Πιο συγκεκριμένα έχουν παρασχεθεί δεδομένα από τα πιλοτικά που έχουν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο του έργου ESMARTCITY σχετικά με ενεργειακή αποδοτικότητα κτηρίων, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στο πλαίσιο του έργου GAIA σχετικά με ενεργειακή αποδοτικότητα σχολικών κτηρίων, και το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην πόλη των Πατρών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας sense.city

Ζητούμενο είναι καινοτόμες ιδέες χρήσης των υποσυνόλων δεδομένων για δημιουργία νέων προϊόντων – υπηρεσιών που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Οι δύο καλύτερες ιδέες θα παρουσιαστούν και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας (Ρήγα Φεραίου 58, Πάτρα) τη Δευτέρα 15/7/2019 και ώρα 18:00.

Τα δύο βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 1000 € και 500 €.

Ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από το Δίκτυο Διάχυσης Τεχνολογίας Πράξη, το Orange Grove Πάτρας, την Endeavor Greece, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Smart Cities Patras Innovation Hub, το Επιμελητήριο Αχαΐας, και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Χορηγός του διαγωνισμού είναι η εταιρεία Καραμούζης Ελληνική Οπτική Α.Ε.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE