Έκτακτο Συντονιστικό στην Ηλεία λόγω της σεισμικής έξαρσης

Ο έλεγχος της καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων της Ηλείας ήταν το κυρίαρχο θέμα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Ηλείας στο Μικρό Συνεδριακό του Διοικητηρίου στον Πύργο.

Το ΣΟΠΠ συγκλήθηκε εκτάκτως εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Ηλεία τις τελευταίες δύο ημέρες, προκειμένου να επικαιροποιηθούν αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο αντιμετώπισης και τις αναγκαίες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε ένα έκτακτο συμβάν, ώστε όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, τόνισε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και τόνισε ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Αναφερόμενος στην απόφαση να κλείσουν τα σχολεία του Κάμπου χθες, σημείωσε ότι λήφθηκε με γνώμονα την καταπόνηση των πολιτών λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων προχθές το βράδυ και επανέλαβε την πρότασή του να ελέγξουν οι υπηρεσίες των δήμων τα κτίρια, με προτεραιότητα στα σχολεία.

  • Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη επικαιροποίησης αποφάσεων σχετικά με τους χώρους συνάθροισης κοινού και τα αποθηκευτικά κέντρα σε περίπτωση σεισμού, στεκόμενος ιδιαίτερα στον πρωτοβάθμιο έλεγχο των δημοσίων κτιρίων και κυρίως των σχολείων, και στη σωστή ενημέρωση των πολιτών για να αποτραπεί ο πανικός.

Έκρηξη Λιατσή για τους ελέγχους

Ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρ. Λιατσής, τόνισε ότι μαζί με την Πολιτική Προστασία του δήμου, ήταν επί ποδός αμέσως μετά τον σεισμό 4,7R που σημειώθηκε προχθές ανοιχτά της Ηλείας, και υπενθύμισε ότι μόνο τα 27 από τα 91 σχολεία του Πύργου είναι αδειοδοτημένα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το πώς αποδίδονται οι ευθύνες. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο 2ο Λύκειο Πύργο, ζητώντας από την πολιτεία να στείλει το συντομότερο δυνατόν κλιμάκια μηχανικών για να ελέγξουν την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων της πόλης, και επανέλαβε την άποψή του για την κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων μέσα στον Πύργο, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές από νέο σεισμό.

  • Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, αποκάλυψε ότι οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός 5,2R το 2016 δεν έχουν αποκατασταθεί και δημιουργούν εμπόδια σε περίπτωση που εκδηωθεί νέος σεισμός. Παράλληλα, ανέφερε πως θα πρέπει να εκδοθούν αποφάσεις για την κατεδάφιση παλαιών κτιρίων σε ορισμένους οικισμούς, τα οποία αν καταρρεύσουν θα αποκλείσουν την πρόσβαση πεζών και οχημάτων.
  • Ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Κρέζος ζήτησε να δοθεί προσοχή στο δημοτικό σχολείο Πελοπίου, που είναι από τα παλαιότερα κτίρια, και ο αντιδήμαρχος Πηνειού, κ.Θανόπουλος, ανέφερε ότι επικρατεί ανησυχία στην περιοχή αλλά ο δήμος έχει την εμπειρία και την ψυχραιμία να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
  • Από την πλευρά της Πυροσβεστικής ο διοικητής ΠΥ Πύργου, Δ. Αντωνάκης, δήλωσε πως είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ ο Διευθυντής της Δ.Α. Ηλείας, ταξίαρχος Απ. Μαρτζάκλης, επισήμανε πως η Αστυνομία μπορεί να αναπτύξει τις δυνάμεις της επαρκώς πολύ γρήγορα, ξεκαθαρίζοντας πως η τάξη και η ασφάλεια είναι διασφαλισμένες ακόμα και σε έκτακτο συμβάν.
  • Ο λιμενάρχης Κατακόλου, Δ.Παπαηλιού, τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος είναι στη διάθεση των πολιτών αν ζητηθεί η συνδρομή τους και στάθηκε στην ανάγκη ορθής επικοινωνιακής διαχείρισης για να αποτραπεί ο πανικός στους πολίτες.
  • Από την πλευρά της ΣΕΤΤΗΛ ο κ. Αποστολόπουλος είπε ότι είναι δεδομένη η συνδρομή σε ανθρωπιστική βοήθεια και στη διευκόλυνση των πολιτών.
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE