Εκδήλωση την Τετάρτη από τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Πάτρας

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου» έχει οριστεί η 10η Μαΐου, λειτουργώντας ως αφορμή για την ενημέρωση και επαγρύπνηση σχετικά με ένα Ρευματικό Νόσημα, από το οποίο πάσχει υπολογίσιμο μέρος του πληθυσμού, με την εντυπωσιακή πλειοψηφία (9:1) αυτού να είναι γυναίκες. Αν και ο Λύκος ή ΣΕΛ προσβάλλει άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται κυρίως στο ηλικιακό πεδίο 20-40.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της χρόνιας αυτής νόσου είναι το αίσθημα κόπωσης, τα δερματικά εξανθήματα (ιδιαίτερα στα μάγουλα και στη μύτη), η απώλεια μαλλιών, οι πόνοι στις αρθρώσεις, που συνδυαστικά επιβαρύνουν σημαντικά την καθημερινότητα ενός ασθενούς.

Είναι σκόπιμο να επισημανθεί ότι ο Λύκος ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων, στα οποία το ίδιο το ανοσολογικό σύστημα επιτίθεται σε διάφορα όργανά του, όπως το δέρμα, οι αρθρώσεις, οι νεφροί κ.ά. Στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσολογικό (ή ανοσιακό) σύστημα που προστατεύει το σώμα μας από μικρόβια, στρέφεται εναντίον διαφόρων οργάνων του, όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, το αίμα, τους νεφρούς, την  καρδιά, τους πνεύμονες.

Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί ως προς τις θεραπευτικές επιλογές που σχετίζονται με το νόσημα, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με στόχο την διασφάλιση της αποτελεσματικής θεραπευτικής διαχείρισης των ασθενών με Λύκο και την θωράκιση της αξιοπρέπειάς τους.

Κατά συνέπεια, ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας θεωρεί σημαντικό αυτή η μέρα να γίνει το εφαλτήριο για την ενημέρωση  του ευρέος κοινού, την ενδυνάμωση των ασθενών, αλλά και την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας σχετικά με τα ποικίλα ζητήματα που αφορούν τους ασθενείς με Λύκο και τις οικογένειές τους.

Έτσι λοιπόν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου, ο Σύλλογός μας οργανώνει ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Φλεγμονώδεις Αρθρίτιδες και Θεραπεία" και σας προσκαλεί την Τετάρτη 15 Μαϊου στις 19:00 στην Αγορά Αργύρη. Κεντρικός ομιλητής ο ρευματολόγος Κωνσταντίνος Ντελής.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE