Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Βασίλη Λάζαρη

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για την απώλεια του Βασίλη Λάζαρη

"Έφυγε χθες από κοντά μας μια εμβληματική φυσιογνωμία της Αριστεράς, ο Δάσκαλος και Ιστορικός της πόλης μας, Βασίλης Λάζαρης.

Άνθρωποι σαν τον Βασίλη δεν πεθαίνουν. Φεύγουν από κοντά μας, εξακολουθούν όμως να διδάσκουν με το έργο τους και την πίστη τους στα ιδανικά της Αριστεράς όλους μας αλλά κυρίως τους νέους ανθρώπους του τόπου στον οποίον έζησαν, δίδαξαν, αγωνίστηκαν και ανέδειξαν την ιστορία και τους αγώνες του για ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα και δικαιοσύνη.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του."

«Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών»: Μνήμη Βασίλη Λάζαρη
"Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Μέλη της «Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών», με συγκίνηση, αποχαιρετούν το Δάσκαλό μας και Ιστορικό της πόλης Βασίλη Λάζαρη.
Εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια  στην Οικογένεια του Βασίλη Λάζαρη, στην οποία συμπαραστέκονται ολόψυχα.
Το ογκώδες έργο του Βασίλη Λάζαρη αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη μας και τους σκοπούς και δράσεις της Εταιρείας μας.

Το Δ. Σ. της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών

                 1. Νικόλαος Σαραφόπουλος,
                 2. Ευάγγελος Πολίτης – Στεργίου,
                 3. Ξενοφών Παπαευθυμίου,
                 4. Νίκη Ράλλη,
                 5. Ορέστης Σκαλτσάς
                 6. Γεώργιος Σπηλιωτόπουλος και
                 7. Νίκη Πετσάλη – Παπανδρέου."

Συλλυπητήρια ΕΣΗΕΠΗΝ και ΤΕΑΣ
"Ο Βασίλης Λάζαρης ήταν ένας ακούραστος εργάτης του λόγου και της γραφής. Ένας απαράμιλλος, επίμονος ερευνητής της ιστορίας. Πολυγραφότατος, διεισδυτικός, αντικειμενικός και πάντα ανθρώπινος. Με ευαισθησία, υπομονή, βαθυστόχαστη σκέψη και αναλυτική ικανότητα. Τα βιβλία του, μοναδική παρακαταθήκη για την ιστορία της πόλης, την Εθνική Αντίσταση, την Ελλάδα.

Ακολουθούσε πάντα την αρχή των πέντε λέξεων, όπως την έλεγε: «Έρευνα, διασταύρωση, επαλήθευση, τεκμηρίωση και πάλι έρευνα», έως ότου σιγουρευτεί ότι είναι έτσι και σε καμία περίπτωση δεν είναι αλλιώς τα γεγονότα.

Μέσα από τα κείμενα και τα βιβλία του ανέδειξε προσωπικότητες αγνών αγωνιστών της αντίστασης και της Δημοκρατίας, πολλοί από τους οποίους παραμερίστηκαν ή παραμορφώθηκαν από τους αρνητές τους, μα εξακολουθούν να ζουν μέσα στις λυτρωτικές προσδοκίες των ανυπότακτων, «για να μας φανερώσουν – όπως είπε σε μια ομιλία του – με τη χάλκινη φωνή τους τη βαθύρριζη αλήθεια του μαχόμενου λαού».

Με τα βιβλία του φώτισε, άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Γεγονότα, που είχαν είτε άμεση, είτε έμμεση επίδραση στην πολιτική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Στο βιβλίο του «Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 – 1944» μεταξύ άλλων, αποκάλυψε για πρώτη φορά, τεκμηριώνοντας με σειρά στοιχείων και εγγράφων, ότι  το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς, δεν ήταν αποτέλεσμα αντιποίνων, αλλά μία προσχεδιασμένη γενοκτονία.

Ο Βασίλης Λάζαρης ως ενεργός πολίτης, αγωνιστής της Δημοκρατίας και φιλόλογος έγραψε και δεκάδες άρθρα και δοκίμια τα οποία φιλοξενήθηκαν στο τοπικό τύπο και στις ιστοσελίδες, ενώ ήταν, διαχρονικά, ένας ανεκτίμητος συνεργάτης  της Ένωσης και του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εδραίωση και την προβολή του, αξιοποιώντας το πλούσιο αρχείο του σε όλες του τις ιστορικές αναζητήσεις.

Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ, εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον απρόσμενο θάνατο του ιστορικού της Πάτρας Βασίλη Λάζαρη και σε έκτακτη συνεδρίαση τους αποφάσισαν ομόφωνα να εκπροσωπηθούν στην κηδεία του και να εκφράσουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του."

Ν. Τζανάκος: Καλό ταξίδι Δάσκαλε
"Ο Βασίλης Λάζαρης τις τελευταίες δεκαετίες είχε καταφέρει, να αποτελούν οι ιστορικές έρευνες και μελέτες του, σημείο αναφοράς για όποιον θέλησε να ασχοληθεί με την ιστορία.    Όλοι οι φορείς της πόλης απευθύνονταν στο «δάσκαλο» προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του σε συζητήσεις-παρουσιάσεις ιστορικών αναφορών για την πόλη και την περιοχή, και όχι μόνο.

Όσοι ασχολούντο με την ιστορία της πόλης, της περιοχής και πολλές φορές της χώρας, προσέφευγαν στη βαθειά γνώση του, προκειμένου να οδηγηθούν σε νέες ιστορικές ατραπούς που τόσο λείπουν από την ιστοριογραφία μας.

Ακόμα και από μια ολιγόλεπτη και τυχαία συνάντηση με τον κυρ-Βασίλη, έφευγες πλουσιότερος και με μεγαλύτερη θέληση, προκειμένου να ερευνήσεις βαθύτερα τη γνώση στην οποία μόλις σε είχε οδηγήσει.

Ο Βασίλης Λάζαρης θα λείψει από τους οικείους του.

Θα λείψει και από όσους επεδίωκαν τη συντροφιά του για να γίνουν πλουσιότεροι σε γνώση.

Θα λείψει και για εκείνα που είχε να δώσει ακόμα, γιατί είχε πολλά ωφέλιμα πράγματα να κάνει ακόμα.

Δεν θα λείψει όμως από την πόλη, το πνεύμα του θα βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας μέσα από τα βιβλία του τα οποία και θα κοσμούν όχι μόνο τις προσωπικές βιβλιοθήκες, αλλά κυρίως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, όπου καθημερινά αναγνώστες θα αναζητούν βιβλία του, συγγράμματα του,  προκειμένου να πλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Καλό ταξίδι Δάσκαλε!

Νίκος Τζανάκος"

Κώστας Πελετίδης

«Η πόλη μας από σήμερα είναι φτωχότερη, γιατί έχασε ένα εκλεκτό παιδί της, τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη. Έναν αγωνιστή, έναν κομμουνιστή, που πάλεψε για το δίκιο, να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» δήλωσε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, μόλις πληροφορήθηκε την τραγική είδηση, προσθέτοντας:

«Για τις ιδέες του διώχθηκε από το κυρίαρχο σύστημα. Δεν λύγισε, στάθηκε όρθιος, φώτισε την αλήθεια με τις γνώσεις του.

Είχα την τιμή και τη χαρά να μοιράζομαι μαζί του φιλία, συντροφικότητα και αγώνα να πάει μπροστά η πόλη μας, να λυθούν χρόνια προβλήματα. Να συνεργασθούμε για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, την προώθηση του πολιτισμού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση εκδόθηκαν, με επιμέλεια και κείμενά του, για 8 χρόνια τα επιτραπέζια ημερολόγια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που αποτύπωναν την ιστορική διαδρομή της πόλης μας. Ημερίδες, εκδηλώσεις για τον Κωστή Παλαμά, το εργατικό – λαϊκό τραγούδι, εκθέσεις φωτογραφίας για την Μικρασιατική καταστροφή, που αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία στήθηκε αργότερα το Μουσείο του Παμμικρασιατικού, όπως και τα 10 χρόνια αγώνων 1940 -1949.

Πλήθος βιβλίων και εργασιών που θα αποτελούν φάρο – οδηγό σ’ όσους θέλουν να μελετήσουν το έργο του.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Νίκος Παπαδημάτος: Μεγάλη απώλεια για την πόλη
"Σε δήλωσή του με αφορμή την είδηση του θανάτου του πατρινού ιστορικού Βασίλη Λάζαρη ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Παπαδημάτος ανέφερε: Η σημερινή ημέρα κάνει φτωχότερη την Πάτρα. Ο Βασίλης Λάζαρης υπήρξε ένας πραγματικός ιστοριοδίφης, που με τις μελέτες και τα πονήματά του ανέδειξε την πλούσια ιστορία της. Υπήρξε ένας αληθινός ιδεολόγος και ένας ακέραιος άνθρωπος, που θα τιμούμε πάντα την μνήμη του. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του."

Ανυπότακτη Πολιτεία

"Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τοπικής μας ζωής, ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, με μοναδική κατάρτιση, για πολλά χρόνια εκπαιδευτικός, δάσκαλος πολλών συμπολιτών μας, τίμησε την πόλη μας όσο ελάχιστοι. Το ιστορικό του έργο, κυρίως αφιερωμένο  στην πόλη, στους αγώνες της, στην εξέλιξη της, διακρινόταν για την ακρίβεια των καταγραφών του, για την μέγιστη έρευνα και τεκμηρίωση, για τον επιστημονικό τρόπο παρουσίασης των γεγονότων.

Ο Βασίλης, βαθύτατος γνώστης της διαλεκτικής μεθόδου ανάλυσης των πραγμάτων, κομμουνιστής στις απόψεις του και την κοσμοθεωρία του, παρέμενε πάντοτε ένας ευγενέστατος, προσηνής και μειλίχιος άνθρωπος. Άριστος συζητητής, υπομονετικός στο να ακούει, πειστικός στις διεξοδικές απαντήσεις του.

Η άποψη που ακούγεται, ότι η πόλη μας γίνεται φτωχότερη όταν φεύγει κάποιος αξιόλογος άνθρωπος, δεν μπορεί παρά να βρει ολόκληρη την αλήθεια της στο πρόσωπο του Βασίλη Λάζαρη. Μας παρηγορεί το γεγονός, ότι το έργο του είναι πλουσιότατο, διδακτικό και πολύτιμο.

Προτείνουμε, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, να αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης του τυχόν ανέκδοτου έργου του. Επίσης θεωρούμε, ότι ένας τόσο εκλεκτός συμπολίτης μας, δικαιούται να κηδευθεί με Δημοτική δαπάνη. Παρακαλούμε την κυρία Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου, να εισηγηθεί το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση.

Αποχαιρετούμε τον Βασίλη Λάζαρη με συγκίνηση και περηφάνεια που τον γνωρίσαμε. Θα παραστούμε στην κηδεία του και δηλώνουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του."

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE