Γιορτάζει το γραφικό εξωκλήσι των Μυροφόρων Εγλυκάδας

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 εορτάζει και φέτος με τις ευλογίες του Μητροπολίτου κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ μετά πάσης εκκλησιαστικής λαμπρότητος, το μοναδικό και γνωστό σε όλους γραφικό εξωκλήσι των ΑΓΙΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ανδρών και γυναικών Εγλυκάδος. Τιμά τους Αγίους αυτούς ανθρώπους που πρώτοι με τόλμη μετέδωσαν το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου σε όλη την οικουμένη.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ: Πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός με αρτοκλασίες και Θείο κήρυγμα .
  • ΚΥΡΙΑΚΗ : Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Ώρα 7-10 π.μ.

Θα ομιλήσει ο αρχιμ. π. Ιερόθεος 'Ανδρουτσόπουλος, Iεροκήρυκας Ι.Μ.Πατρών.

Όλοι οι πιστοί θα παρακολουθήσουν την Απόλυση του Πάσχα από το αναστάσιμο παρεκκλήσι συμψάλλοντας το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και τσουγκρίζοντας τα ολόφρεσκα πασχαλινά κόκκινα αυγά με τους ιερείς, που θα έχουν πάρει στην είσοδο του προαυλίου από κοριτσάκια ντυμένα μυροφόρες.

Η βαφή και η συσκευασία των 3.500 και πλέον αυγών έχουν γίνει την Πέμπτη με παραδοσιακό τρόπο από εθελόντριες κυρίες της ενορίας.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της εορτής ώρα 5:45 μ.μ. θα γίνει η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ από τα παιδιά των ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ της ενορίας, με ομιλία για την Μητέρα από την κ.Φωτεινή Ορτεντζίου .

  • Επίσης θα ακουστούν ποιήματα, τραγούδια και σκέτς.
  • Εν συνεχεία θα τελεστεί το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και θα γίνει χρίσις με το Άγιο Μύρο.

Το εκκλησάκι των "Μυροφόρων" είναι αφιερωμένο στις μυροφόρες γυναίκες που πρώτες είδαν τον άδειο τάφο του Χριστού και ανήγγειλαν την Ανάστασή Του στους μαθητές καθώς και στον Αγ. Νικόδημο (ο τελευταίος μαζί με τον Ιωσήφ ήταν οι νυκτερινοί μαθητές του Ιησού οι οποίοι τον ενταφίασαν με κάθε τιμή μετά την Σταύρωση).

  • Ο ναός θεμελιώθηκε στις 11/10/1976 και εγκαινιάσθηκε στις 31/7/1977 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πατρών Κυρό Νικόδημο, επί εφημερίου Δ. Αθανασοπούλου. Ο τελευταίος Μητροπολίτης συνέθεσε για τους παραπάνω Αγίους και ειδικό απολυτίκιο, καθότι και ο ίδιος ήταν σπουδαίος μουσικός και υμνογράφος.

Το παρεκκλήσι κτίστηκε σε οικόπεδο - δωρεά - του εγλυκαδιώτη κ. Ανδρέου Καυκά και ολοκληρώθηκε με την οικονομική βοήθεια ενοριτών και άλλων προσώπων. Είναι σε εξαιρετική τοποθεσία και ακριβώς δίπλα δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος, όπου ένα κλωνάρι εκτελεί χρέη κωδωνοστασίου. Πανηγυρίζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο, δύο Κυριακές μετά το Πάσχα (η Κυριακή αυτή ονομάζεται Κυριακή των Μυροφόρων) όπου συρρέουν πάρα πολλοί πιστοί από τα γύρω χωριά αλλά και την Πάτρα, διότι δεν υπάρχει άλλος ναός της περιφέρειας που να τιμάται στο όνομα των Μυροφόρων.

Στο εκκλησάκι των Μυροφόρων υπάρχει και δεύτερη Αγία Τράπεζα επ' ονόματι του Αγ. Δημητρίου.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE