Μπαράζ προσλήψεων με φόντο... τις κάλπες

Μπαράζ διορισμών μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε δήμους και φορείς του Δημοσίου ξεκινά η κυβέρνηση. Το στίγμα των προσλήψεων το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κυβέρνηση προχωρά σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, «ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμΕΑ».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, άλλες 4.500 προσλήψεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν άμεσα και αφορούν εκπαιδευτικούς και εξειδικευμένο προσωπικό για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

Όπως σημειώνουν σε δημοσίευμά τους τα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι δυο «καυτοί» μήνες, αφού αναμένεται η δημοσίευση μιας σειράς από προκηρύξεις που αφορούν χιλιάδες, κυρίως μόνιμες αλλά και εποχικές, προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ σε φορείς του Δημοσίου.

Μετά τη μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ 3Κ/2018 που αφορά 8.166 μόνιμες προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, με αριθμό – ρεκόρ αιτήσεων που ξεπέρασαν τις 128.850, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει και η συμπληρωτική σε αυτήν προκήρυξη για άλλες 757 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους, θέσεις οι οποίες δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στην αρχική προκήρυξη.

Τις επόμενες εβδομάδες -πιθανότατα έως το τέλος του μήνα – αναμένεται και η έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 118 μόνιμων υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού.

Πριν από λίγες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ψήφισε την πρόσληψη 206 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απόφαση που περιμένει την έγκριση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να βγει η προκήρυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των θέσεων αφορά τεχνικές ειδικότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι εικονολήπτες, όπου παρατηρούνται ελλείψεις, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων που έρχονται την επόμενη εβδομάδα.

Προσλήψεις – μέσω ΑΣΕΠ – δρομολογεί η Βουλή για την πλήρωση 17 μόνιμων θέσεων προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. Για το θέμα έχει ενημερωθεί ήδη από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση η Διάσκεψη των Προέδρων και η σχετική διαδικασία προχωρεί κανονικά.

Ξενογιαννακοπούλου: 7.906 προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο το 2019

Προχωράμε με αποφασιστικότητα και δέσμευση στην υλοποίηση ενός σχεδίου αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, που αφορά κάθε πολίτη προσωπικά, αυτό επισημαίνει για τη νέα, μεταμνημονιακή σελίδα του τόπου η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχετικά με τα θέματα του χαρτοφυλακίου της, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι με βάση την αναλογία 1 προς 1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), το 2019 αναμένεται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ 7.906 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ εάν εφαρμοστεί η πρόταση της ΝΔ για αναλογία 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), τότε ο αντίστοιχος αριθμός μειώνεται στις 1.581 θέσεις.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται «ανακριβή στοιχεία» περί διόγκωσης του κράτους και περί κομματικών προσλήψεων, ενώ η ίδια παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αντιθέτως το 2018 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων και συμβασιούχων, έχει μειωθεί. Όπως διαβεβαιώνει, εξάλλου, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι σταδιακά, με τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, να μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων, για τους οποίους στις αντίστοιχες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ θα προσμετράται η εμπειρία τους.

Ταυτοχρόνως η κ. Ξενογιαννακοπούλου επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «εάν εφαρμοζόταν η πρόταση 1 προς 5 της ΝΔ, η οποία παραπέμπει στη σκληρή μνημονιακή περίοδο, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν μόνο 1.581 θέσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες οριακά θα κάλυπταν τις ανελαστικές ανάγκες που αφορούν στις στρατιωτικές σχολές, στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας κλπ. Επομένως, τα στελέχη της ΝΔ παραπλανούν τους πολίτες όταν διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία», επισημαίνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Γι' αυτό, και με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση, η κ. Ξενογιαννακοπούλου την καλεί να απαντήσει «πώς θα καλύψει τις ανάγκες της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του κοινωνικού κράτους μειώνοντας δραστικά τις προσλήψεις και απολύοντας τους συμβασιούχους». Ερωτηθείσα, εξάλλου, από το Πρακτορείο για τη συνάντηση ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου απαντά: «Η ανάδειξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας. Έχει σημασία το σχέδιο της επόμενης μέρας να έχει προοδευτικό πρόσημο. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει ισχυρό κοινωνικό μέτωπο στη χώρα μας και συμμαχίες για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ευρώπη».

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE