ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΡΧΙΖΕΙ!

Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξει τα πανιά της η μεγάλη γιορτή της πόλης.

Φέτος η καρναβαλική περίοδος είναι ιδιαίτερα μικρή και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015.

Απόψε, Σάββατο 17 Ιανουαρίου, Γιορτή της Ημέρας Έναρξης, Προσαρμοσμένη στα στενά οικονομικά περιθώρια των ημερών η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσεων, που θα αρχίζει από το πρωί και θα ξετυλιχτεί και το απόγευμα έως αργά τη νύχτα και βασίζεται αποκλειστικά στη δυναμική της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οι δράσεις θα αρχίσουν από τις 10.30 το πρωί με το μουσικό άρμα και τον τελάλη να δίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα μεταφέροντας το χαρούμενο μήνυμα της έναρξης στο κέντρο της πόλης.

Στις 11.30 το πρωί με αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο θα ξεκινήσει πομπή καρναβαλιστών, μεταμφιεσμένων μελών της ποδηλατικής κοινότητας «Πιάνω τη Ζωή απ΄ το Τιμόνι» με τα ποδήλατά τους και μελών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Πάτρας, που θα αναστατώσει ευχάριστα τους δρόμους της πόλης ακολουθώντας τη διαδρομή: Γερμανού-Αγ. Νικολάου-Κορίνθου-Κολοκοτρώνη-Μαιζώνος-Πλατεία Γεωργίου, Μαιζώνος-Δημαρχείο.

Στο Δημαρχείο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της Μπάντας του Δήμου και με τη γλυκιά συνδρομή του σοκολατοπόλεμου από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες».

Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2015 θα παραμείνει στο Δημαρχείο μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 22 Φεβρουαρίου σηματοδοτώντας τη μεγάλη γιορτή της καρναβαλικής πρωτεύουσας.

Από τις 12.30 μμ μέχρι τις 1.30μμ στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα πραγματοποιηθεί δρώμενο από τα Παιδικά Τμήματα του Χορευτικού του Δήμου Πατρέων. Περισσότερα από 300 παιδιά θα δώσουν «παρών» και θα παρουσιάσουν παραδοσιακά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και αποκριάτικους χορούς από όλη την Ελλάδα αναβιώνοντας με ελεύθερη προσαρμογή τον μύθο του Μεγαλέξανδρου και του καταραμένου Φιδιού, που έχει σφραγίσει κατά καιρούς τη θεματολογία του ελληνικού θεάτρου σκιών και άλλων εκφράσεων τέχνης του λαϊκού πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη δράση είναι σχεδιασμένη ώστε να εμπλέξει-εκτός των παιδιών του Χορευτικού του Δήμου- και μικρούς που θα βρεθούν στην πλατεία και θα ενωθούν στη γιορτινή χορευτική έκφραση.

Από τις 19.00 μέχρι τις 20.30 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ οι σχολές χορού της Πάτρας θα αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα μεταδίδοντας τη φρέσκια και γεμάτη ζωντάνια αύρα τους στην Ημέρα Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2015.

Χορευτικά show θα δοθούν  από σχολές χορού της πόλης: Dirty Dancing Ελένης Ανδριοπούλου, Σχολή Χορού Ελευθερίας Τσαφούλια, Σχολή Χορού Κατερίνας Σταυροπούλου, Κeep Dancing Μίνα Παναγιωτοπούλου, Σχολή Χορού Βίκυς Αγόρα Χοροδράση, Σχολή Χορού Fuego Νικολίτσας Δερματοπούλου-Κουνάδη,  Σχολή Χορού Ιωάννας Ζαχαροπούλου Χοροέκφραση και The Dance Club Patras Πέτρα Μαρία.

Στις 19.30 το ραντεβού των καρναβαλιστών θα δοθεί στην πλατεία Βουδ ανεβάζοντας το καρναβαλικό θερμόμετρο σε μια μικρή καρναβαλική παρέλαση όπου θα συμμετάσχουν καρναβαλιστές, μέλη της ποδηλατικής κοινότητας «Πιάνω τη Ζωή απ΄ το Τιμόνι» και το Μουσικό Άρμα με τον τελάλη.

Η καρναβαλική πομπή θα ακολουθήσει τη διαδρομή: πλ. Βουδ-πλ. Υψηλών Αλωνίων-Αθανασίου Διάκου-Γούναρη-Κορίνθου- πλ. Γεωργίου Α΄. Εκεί καρναβαλιστές και θεατές θα πλαισιώσουν με αστείρευτο χορό και εξωστρεφή διάθεση το άρμα του φετινού Καρνάβαλου, το οποίο θα εμφανιστεί λευκό στην τελετή έναρξης σύμφωνα με το έθιμο. Ο βασιλιάς Καρνάβαλος φέτος είναι επηρεασμένος από την Ανατολή κι έχει οριεντάλ χαρακτηριστικά, έτσι όπως τον συνέλαβε ο κατασκευαστής του Νίκος Λιβάνης.

Στις 20.30 με τη δέουσα «καρναβαλική» επισημότητα ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο, στο πλαίσιο του τελετουργικού,  θα κηρύξει την επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2015. Η χαρμόσυνη είδηση της έναρξης του Καρναβαλιού θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα. Μήνυμα ελπίδας και χαράς από τον κορυφαίο στο είδος του θεσμό της χώρας.

Θα ακολουθήσει στις 21.00 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ συναυλία με τη συμμετοχή της μπάντας «Επί Σκηνής», αποτελούμενης από Πατρινούς τραγουδιστές και μουσικούς, που συστάθηκε ειδικά για τις ανάγκες της τελετής έναρξης και θα μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα μας ξεσηκώσει με τους κεφάτους και εξωστρεφείς χορευτικούς του ρυθμούς.

Το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει επιτυχίες από την ελληνική και διεθνή δισκογραφία καλύπτοντας πολλά είδη: latin, disco, δεκαετία του ΄60, tock ΄n΄ roll και πατρινά καρναβαλικά τραγούδια.

Θα συμμετάσχουν οι καταξιωμένοι τραγουδιστές Γιούλη Ασημακοπούλου (τραγουδίστρια του συγκροτήματος Dimension με δισκογραφία όπως το «Να μ΄ αγαπάς», που έγινε πλατινένιο, που έχει συνεργαστεί με τους δημοφιλείς τραγουδιστές Μαζωνάκη, Βρεττό, Μενιδιάτη), Γιώργος Πετρίτσης (από το 1999 έχει συνεργαστεί με το Δήμο Πατρέων σε πολλές εκδηλώσεις όπως Μπουρμπούλια, Πρωτομαγιά, Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών, Τσικνοπέμπτη.

Έχει δισκογραφία στο Καρναβάλι με το τραγούδι «Τρελός Χορός» (2006) και φέτος με το τραγούδι «Η Πάτρα χορεύει», που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη συναυλία της Ημέρας Έναρξης), Ελίνα Μαυρίδη (συμμετέχει στο συγκρότημα Decadance), Πάνος Βατικιώτης (με θητεία στην αθηναϊκή μουσική σκηνή «Σταυρός του Νότου» κ.α.) και Σταύρος Ναθαναήλ.

Την μπάντα «Επί Σκηνής» στελεχώνουν ο μαέστρος Αρτέμης Μπεκρόπουλος και οι Πασχάλης Μπόσης (κιθάρα), Θύμιος Παπαδόπουλος (ντραμς), Άκης Χατζημικές (κρουστά) και Νίκος Πλέγας (πλήκτρα). Όλοι οι τραγουδιστές και μουσικοί έχουν πλούσια θητεία σε μουσικές σκηνές και κέντρα της Πάτρας.

Το πάρτυ και το καρναβαλικό κέφι θα διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύχτα με djs τους Κωνσταντίνο Σαράντη, Gogos και Luigi, που θα αναλάβουν τη διασκέδαση στην πλατεία.

Παρουσιαστής της Τελετής Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού θα είναι ο Τζίμης Πολίτης, ενώ μασκότ του Πατρινού Καρναβαλιού και τελάλης θα είναι ο Θάνος Τσέρης. Το μακιγιάζ του τελάλη και του παρουσιαστή της τελετής έναρξης αποτελεί ευγενική χορηγία της Σχολής Carierra Patras-Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE