Oι φόβοι επιβεβαιώθηκαν: Ανά εβδομάδα οι αποφάσεις για τα μέτρα

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ειδικοί και κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σε αναζήτηση της χρυσής τομής ανάμεσα στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την οικονομία.

 

Οι επιστήμονες, περιμένουν την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα και το Lockdown, που αν και μετρά ήδη, 9 εβδομάδες δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Ακόμη και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα, γίνεται σε κλίμα αβεβαιότητας, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία από το αποτύπωμα των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.

 

Παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων, οι ειδικοί είναι έντονα επιφυλακτικοί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας ότι η επιδημιολογική αλλάζει πολύ εύκολα γι’ αυτό και ό,τι μέλλει γεννέσθαι θα αποφασίζεται τμηματικά.

 

Ο φόβος για ένα τρίτο κύμα πανδημίας, παραμένει, ενώ οι προβλέψεις «μιλούν» για έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, το επόμενο 15ήμερο.

 

Όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις είτε για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων,  είτε για χαλάρωση θα λαμβάνονται  ανά εβδομάδα, με κριτήριο, τα ημερήσια κρούσματα, τον αριθμό των νοσηλευόμενων και κυρίως των διασωληνωμένων, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων.

 

Ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα μας ακολουθεί αυξητική τάση – χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 800 κρούσματα του φονικού ιού– ωστόσο συνεχίζεται σταθερά, έστω και αργά, η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ αφού οι διασωληνωμένοι έπεσαν χθες στους 362, ενώ μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες μέρες ήταν και ο αριθμός των θανάτων (32 χθες).

 

Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι την αχτίδα αισιοδοξίας που μας δίνει ο δείκτης θετικότητας δηλαδή το ποσοστό των θετικών δειγμάτων, που σύμφωνα με τα τελευταία  στοιχεία του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), στη χώρα μας είναι κάτω από το όριο του 4%. 

 

Ανά εβδομάδα οι αποφάσεις

Εν αναμονή της επιδημιολογικής εικόνας των επόμενων ημερών, οπότε θα φανεί και το αποτύπωμα των γιορτών στην πορεία της πανδημίας, και με το lockdown να έχει παραταθεί μέχρι, τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου, κυβέρνηση και ειδικοί, εστιάζουν στον τρόπο άρσης των περιορισμών και την σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας.

 

Οι αποφάσεις όπως όλα δείχνουν, θα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, και το όποιο άνοιγμα θα γίνεται τμηματικά, βήμα-βήμα, ώστε να εκτιμώνται οι επιπτώσεις του κάθε βήματος.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, οι επιστήμονες πριν εισηγηθούν το όποιο άνοιγμα, θέλουν να «δουν» τις επιπτώσεις της κινητικότητας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και του πρώτου ανοίγματος των σχολείων.

 

Κάτι που άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στο MEGA, o αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως όταν οι λοιμωξιολόγοι βρουν το περιθώριο της κινητικότητας που μπορεί να μπει, τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς. Πρόσθεσε δε πως την εβδομάδα που έρχεται θα ληφθεί απόφαση για το πότε θα ανοίξει η επόμενη δραστηριότητα, τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι να ανοίξουν τα σχολεία».

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE