Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών οδηγούν την κυβέρνηση στην επαναφορά της ενημέρωσης για τον κοροναϊό.

 

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,  παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική κατάσταση για την Ελλάδα είναι καλύτερη από άλλες χώρες, υπογράμμισε ότι ο κυριότερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση.

 

«Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα πρέπει να τηρούμε αυτά που έχουμε αποφασίσει» σημείωσε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν για να μπει φρένο στα χειρότερα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα. Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε  Τρίτη στις 6 το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

 

Ο κ. Πέτσας πάντως, διέψευσε ότι υπάρχει εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων για υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν απλά κάποιες απόψεις.

 

«Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι μια συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτης Rt, κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας.

Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, είπε ο κ. Πέτσας, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα.

«Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών.  Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με  αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση.

«Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων, εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τέστ (PCR)».

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης όπως είπε, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα.

 

Η λίστα με τις ελλείψεις φαρμάκων του ΕΟΦ απαριθμεί 123 σκευάσματα, για τα οποία όμως καταγράφει αποκατάσταση του προβλήματος σε 29 περιπτώσεις. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι φαρμακοποιοί. 

 

 

Συγκράτηση των ελλείψεων σε φάρμακα φαίνεται πως επετεύχθη με τις αρχικές αποφάσεις για τήρηση αποθεμάτων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά όχι χωρίς ταλαιπωρία για μερίδα των ασθενών.

 

Φάρμακα: Δεκάδες ελλείψεις 

Οι δεκάδες ελλείψεις σκευασμάτων που καταγράφονται χαρακτηρίζονται από κύκλους της αγοράς και του ΕΟΦ εντός των πλαισίων και μάλιστα σημειώνεται πως τα μέτρα που ελήφθησαν στο πρώτο κύμα του COVID-19 και η χαμηλή κατανάλωση, ιδίως εν μέσω lock down, κατάφεραν να αποφύγουν μαζικές ελλείψεις. Μάλιστα, η πορεία των ελλείψεων οδήγησε τη διοίκηση του ΕΟΦ στην απόφαση να άρει την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο μέρος φαρμάκων.

 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) όμως εξέφρασε έντονες ενστάσεις για την απόφαση αυτή.

Τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», χαρτογραφώντας όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος, συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας.

Όπως γνωστοποιεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του, το υπουργείο προχωρεί στην υποχρεωτική έκδοση των εκθέσεων όλων των πληροφοριακών συστημάτων με ειδική διάταξη νόμου στην επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του. Η έκθεση ΗΛΙΟΣ και η έκθεση ΕΡΓΑΝΗ θα εκδίδονται υποχρεωτικά μέχρι και την 15η μέρα του επόμενου μήνα της καταγραφής.

Η έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο) θα εκδίδεται υποχρεωτικά μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου.

Με αφορμή τα σημερινά τεκμηριωμένα και ποσοτικοποιημένα δεδομένα του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών «ΗΛΙΟΣ» που αφορούν τον μήνα Ιούλιο 2020 από τα αναλυτικά στοιχεία, το υπουργείο άντλησε και παραθέτει συνοπτικά πέντε κρίσιμα δεδομένα:

§ Πλήθος Συνταξιούχων: 2.491.407

§ Μηνιαίο Ποσό Εισοδήματος: 2.259.257.098,76€

§ Μέση Κύρια Σύνταξη: 725,74€

§ Μέση Επικουρική Σύνταξη: 194,16€

§ Πλήθος Νέων Συνταξιούχων με Οριστική Απόφαση Σύνταξης: 13.790

Τη Δευτέρα ανακοινώνονται τα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσε σήμερα η ιατρική  επιθεώρηση «Lancet».

 

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος της επιθεώρησης ανέφερε: «Η εργασία, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση της σύνταξης και της προετοιμασίας της, αναμένεται να δοθεί την Δευτέρα, 20 Ιουλίου, για άμεση δημοσίευση».

 

Ότι τα αποτελέσματα για το υπό δοκιμήν εμβόλιο βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο δημοσιοποίησης είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει με ανάρτησή του, ο δημοσιογράφος του ITV Ρόμπερτ Πέστον γράφοντας:  «Ακούω ότι θα υπάρξουν θετικά νέα, σύντομα (ίσως αύριο) για τις αρχικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης για την Covid-19 που υποστηρίζεται από την AstraZeneca»

 

Το εμβόλιο της Οξφόρδης βρίσκεται ήδη σε φάση μεγάλης κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους (Φάση 3) για να εκτιμηθεί αν μπορεί να προστατεύσει από την Covid-19. Ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αναφέρει τα αποτελέσματα της Φάσης 1 που θα έδειχναν αν είναι ασφαλές και αν προκαλεί ή όχι ανοσολογική απάντηση.

 

Οι ίδιοι ερευνητές δήλωσαν πάντως νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η ανοσολογική απάντηση που έχουν δει μέχρι τώρα στις δοκιμές ήταν ενθαρρυντική.

 

Συγκεκριμένα, ανώτατη επιστήμονας της ερευνητικής ομάδας της Οξφόρδης είχε δηλώσει ότι η ομάδα της έχει δει «θετικά» αποτελέσματα στις μέχρι τώρα δοκιμές, κάνοντας λόγο για «σωστή ανοσολογική απόκριση» από τους οργανισμούς στους οποίους δοκιμάστηκε το δοκιμαστικό εμβόλιο.

 

Περισσότερα από 100 εμβόλια αναπτύσσονται και δοκιμάζονται σ’ όλον τον κόσμο εναντίον της Covid-19.

 

Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σήμερα σε υψηλό πέντε εβδομάδων με τις μετοχές εταιριών που σχετίζονται με τον ταξιδιωτικό τομέα να «αναθαρρούν» ύστερα από τις ειδήσεις περί προόδου στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του Covid -19.

 

Οι μετοχές των British Airways (IAG), Ryanair και Lufthansa σημείωσαν άνοδο μεταξύ 9.7% και 10.7%, ενώ ο δείκτης  Ταξιδίου και Αναψυχής κατέγραψε άνοδο 6,1 .

 

Οι επενδυτές εισέπραξαν τα πρώιμα αποτελέσματα του πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρίας  Moderna, ενώ και η μετοχή της συνεργαζόμενης με την Οξφόρδη, AstraZeneca σημείωσε άνοδο κατά 5.2% ύστερα από τη γνωστοποίηση ότι τα αποτελέσματα των πολύμηνων ερευνών ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν άμεσα.

 

«Το κεντρικό μας σενάριο είναι ότι πιθανό εμβόλιο θα είναι ευρέως διαθέσιμο το δεύτερο τρίμηνο του επομένου έτους, ή το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management.

 

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη συνάψει συμφωνία για την αγορά σχεδόν του ενός τρίτου της πρώτης παρτίδας 1 δισ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca, διαθέτοντας έως 1,2 δισ. δολάρια με σκοπό η βρετανική φαρμακευτική να βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμβολίου της Οξφόρδης.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι γεννήσεις ανά την υφήλιο, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι αυτό θα έχει κατακλυσμιαία επίπτωση στις κοινωνίες. Κατακρημνίζεται ο πληθυσμός της Ελλάδας έως το τέλος του αιώνα. 

 

 

 

Η μεγάλη πτώση στις γεννήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους μέχρι το 2100.

 

Γεννήσεις: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Ο πληθυσμός της χώρας μας το 2017 ανερχόταν σε 10,40 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την πιο ευοίωνη πρόβλεψη των ερευνητών, ο πληθυσμός μας το 2100 θα ανέρχεται σε 5,48 εκατομμύρια, ενώ το χειρότερο σενάριο θέλει τον πληθυσμό μας να κατακρημνίζεται στα 4,73 εκατομμύρια.

 

 

Γεννήσεις: 23 χώρες στο “κόκκινο”

Μάλιστα, 23 χώρες – ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία και η Ιαπωνία – αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το 2100. Κάποιες άλλες θα “γεράσουν” δραματικά, καθώς για κάθε νεογέννητο θα αντιστοιχεί ένας κάτοικος άνω των 80 ετών.

 

Γεννήσεις: Πώς υπολογίζεται o δείκτης

Ο δείκτης γονιμότητας –ο μέσος όρος παιδιών που φέρνει στη ζωή μία γυναίκα- βρίσκεται σε πτώση. Όταν ο δείκτης αυτός πέσει κάτω από το 2,1 περίπου, το μέγεθος του πληθυσμού αρχίζει να μειώνεται.

 

Το 1950 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας ήταν 4,7: δηλαδή μία γυναίκα έφερνε σε ζωή 4.7 παιδιά κατά μέσο όρο.

 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι το 2017 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας σχεδόν έπεσε στο μισό (2.4) το 2017 και σύμφωνα με την έρευνά του, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, αυτός αναμένεται να φτάσει κάτω από το 1,7 μέχρι το 2100. Βάσει των προβολών τους, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί το 2064 στα 9,7 δισεκατομμύρια, προτού πέσει στα 8,8 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

 

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για σημαντικό εύρημα, καθώς ο πλανήτης φαίνεται να μεταβαίνει σε μία φυσική πληθυσμιακή μείωση.

 

Γεννήσεις – Ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο;

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται από τα 128 εκατομμύρια το 2017 να πέσει στα 53 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

 

Αντίστοιχη δραματική μείωση αναμένεται να γνωρίσει και η Ιταλία, ο πληθυσμός της οποίας το ίδιο διάστημα αναμένεται να πέσει από 61 στα 28 εκατομμύρια.

 

Είναι μόνο δύο από τις 23 χώρες –στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα- που αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους να πέφτουν κάτω από το μισό.

 

Η Κίνα, η πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή χώρα στον πλανήτη, αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να κορυφώνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στα 732 εκατομμύρια το 2100, με την Ινδία να παίρνει τη θέση της στην κορυφή της λίστας.

 

Γεννήσεις: Τι γίνεται με την Αφρική

Ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να τριπλασιαστεί σε μέγεθος σε περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2100.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Νιγηρία θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον πλανήτη, φτάνοντας τα 791 εκατομμύρια.

 

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις, ο καθηγητής Ιμπραήμ Αμπουμπακάρ από το University College London (UCL) λέει στο BBC: Αν αυτές οι προβλέψεις βγουν επαληθευτούν έστω και κατά το ήμισυ, η μετανάστευση θα γίνει ανάγκη και όχι επιλογή για όλα τα έθνη.

 

“Για να επιτύχουμε, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε θεμελιωδώς τις παγκόσμιες πολιτικές”.

 

“Η κατανομή των πληθυσμών σε ηλικία εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για το αν η ανθρωπότητα θα ευδοκιμήσει ή θα μαραζώσει”, καταλήγει ο καθηγητής.

 

 

Γεννήσεις: Γιατί πέφτουν τα ποσοστά γονιμότητας;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η βασική αιτία είναι η μετάβαση όλο και περισσότερων γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία, καθώς η μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη.

 

Υπό αυτήν την έννοια, η μείωση των ποσοστών γονιμότητας είναι δείγμα προόδου των κοινωνιών.

 

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE