Υλικά:

1 κοτόπουλο, σε κομμάτια

1 κιλό κολοκύθια μέτρια

3 πιπεριές Φλωρίνης

1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, χονδροκοπανισμένος

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

150 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο, το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Κόβουμε στη μέση, κατά μήκος τα κολοκύθια και με κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια. Τα κόβουμε μπαστουνάκια, όσο μπορούμε πιο λεπτά. Ετοιμάζουμε και τις πιπεριές, αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρια και τις κόβουμε και αυτές μπαστουνάκια. Βάζουμε στο ταψί τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές μαζί με τον άνηθο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι και τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Το ταψί πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε το κοτόπουλο να σκεπάζει όλα τα κολοκύθια.

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι και τον μαραθόσπορο, τα χτυπάμε με ένα πηρουνάκι και περιχύνουμε με αυτό το φαγητό. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κοτόπουλο να είναι ξεροψημένο και το υπόστρωμα από κολοκύθια, μαλακό και μυρωδάτο. Τότε, το φαγητό θα είναι επιτυχημένο. Δεν προσθέτουμε νερό στο ψήσιμο γιατί τα κολοκύθια θα αφήσουν τα δικά τους υγρά.

 

Συμβουλές:

Επιλέξτε τον τρόπο μαγειρέματος κόψτε όμως το κοτόπουλο σε κομμάτια, δηλαδή το μπούτι στα δύο, το ίδιο και το στήθος.

Το ίδιο φαγητό, μπορείτε να κάνετε με μπιφτεκάκια.

Υλικά:

700 γρ. κολοκύθια μεγαλούτσικα

3 αυγά

1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα

1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο ξηρό ανθότυρο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα

τα φύλλα από 1 μικρό μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά

1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλεύρι για το αλεύρωμα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

χυμός λεμονιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία:

Τρίβουμε τα κολοκύθια στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1-12 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε καλά, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά, το 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά. Βάζουμε να ζεσταθούν 1-2 δάχτυλα ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα ταψάκι. Πλάθουμε κεφτέδες κανονικού μεγέθους, τους πιέζουμε ελαφρώς για να πλατύνουν λίγο, τους αλευρώνουμε και τους βάζουμε στο καυτό λάδι, σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά. Τους γυρίζουμε, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά, για να ροδίσει και η άλλη πλευρά. Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε ζεστούς με λίγο χυμό λεμονιού, αν θέλουμε.

Υλικά:

4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, περίπου 250 γρ. το καθένα

80 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες (ή όσο σκόρδο µάς αρέσει)

χυµός από 1 - 2 λεµόνια (ανάλογα µε το πόσο ξινό θέλουµε το φαγητό)

ξύσµα από 1 λεµόνι, ακέρωτο και κατά προτίµηση βιολογικό

τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/2 µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένα

1 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου θυµαριού + 1 κουτ. σούπας «φύλλα» φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκοµµένα (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ. Εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού θυµάρι + 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ξερά, κοπανισµένα) 

1 κουτ. σούπας µουστάρδα, προτιµότερο πικάντικη

αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε ένα µπολ ανακατεύουµε καλά µε το σύρµα το µισό ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυµό και το ξύσµα λεµονιού, όλα τα µυρωδικά, τη µουστάρδα, αλατοπίπερο και 120 - 140 ml νερό. Ζεσταίνουµε ένα µεγάλο τηγάνι, κατά προτίµηση αντικολλητικό, σε δυνατή φωτιά και, µόλις κάψει καλά, βάζουµε το µισό από το υπόλοιπο λάδι (20 ml) και τα 2 φιλέτα κοτόπουλου. Μετριάζουµε τη φωτιά και ψήνουµε για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά ή µέχρι να ροδίσουν καλά και οµοιόµορφα. Προσθέτουµε το µισό µείγµα του µπολ, δυναµώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για άλλα 4 - 5 λεπτά ή µέχρι να γίνει το κοτόπουλο στο εσωτερικό του και να δέσει κάπως η σάλτσα. Βγάζουµε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το διατηρούµε ζεστό (π.χ. σε ζεστό φούρνο). Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µε τα υπόλοιπα υλικά. Σερβίρουµε το κοτόπουλο µε τη σάλτσα και συνοδεύουµε µε πουρέ πατάτας ή ρύζι, µαρουλοσαλάτα και πράσινες ελιές.Q

Υλικά:

500 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες

80 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

20 γρ. κάππαρη, στραγγισμένη

2 μικρές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

100 ml ούζο

200 ml χυμός πορτοκαλιού

10 ml χυμός λεμονιού

1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

150 γρ. μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες

50 γρ. φέτες πορτοκαλιού (καθαρισμένες σχολαστικά από τις ίνες τους)

30 ml ελαιόλαδο

10 ml χυμός λεμονιού

30 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος

Διαδικασία:

Αλατίζουμε τις γαρίδες. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι, την κάππαρη, τις πιπεριές και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το ούζο, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Βράζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια πυκνή σάλτσα.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το σερβίρισμα σε πιατέλα, βάζουμε τις γαρίδες, περιχύνουμε με τη σάλτσα του τηγανιού και σερβίρουμε.

Συστατικά

    12 αβγά
    2 μέτρια κολοκυθάκια
    4 κουταλιές ελαιόλαδο
    3-4 ντομάτες
    ½ φλ. βασιλικό ψιλοκομμένο (και επιπλέον 10-12 φύλλα για το γαρνίρισμα)
    αλάτι, πιπέρι


Βήματα

    Βήμα 1

    Ξεπλένετε καλά τα κολοκυθάκια, τα ξεφλουδίζετε σταυρωτά και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Ακολούθως, ξεπλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε επίσης σε ροδέλες.
    Βήμα 2

    Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και βάζετε μέσα τα κολοκυθάκια και αφήνετε να τσιγαριστούν. Παράλληλα ρίχνετε τα αβγά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε με το σύρμα. Τα βάζετε πάνω από τα κολοκυθάκια. Όταν μισοψηθούν βάζετε τις ντομάτες και το ψιλοκομμένο βασιλικό.
    Βήμα 3

    Αναποδογυρίζετε προσεκτικά την ομελέτα και την ψήνετε καλά και από την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια, γαρνίρετε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE