Υλικά:

700 γρ. πατάτες, σε κυβάκια του 1,5 εκ.

360 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, σε φέτες

30 ml ελαιόλαδο για την τηγανιά + μπόλικο ελαιόλαδο για τηγάνισμα

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μικρά καρέ

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

4 αυγά

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

15-30 ml χυμός λεμονιού

μπούκοβο και ψιλοκομμένος μαϊντανός

Διαδικασία:

Τηγανίζουμε τις κομμένες πατάτες σε άφθονο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν ωραία, και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Αλατίζουμε. Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το λουκάνικο, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσει. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε σχεδόν όλο το λιωμένο λίπος, αφήνοντας περίπου 1 κουτ. σούπας. Προσθέτουμε το μετρημένο ελαιόλαδο, τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σπάμε τα αυγά μέσα στα σοταρισμένα υλικά, εδώ κι εκεί. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, σκεπάζουμε με καπάκι και τηγανίζουμε τα αυγά μάτια (να σφίξει το ασπράδι, αλλά οι κρόκοι να μείνουν μελάτοι). Τραβάμε από τη φωτιά. Βάζουμε τις πατάτες σε πιατέλα και από πάνω αδειάζουμε προσεκτικά το περιεχόμενο του τηγανιού, προσέχοντας μη σπάσουμε τους μελάτους κρόκους. Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το μπούκοβο.

 

Υλικά

    2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
    1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
    7 κρόκους αβγών
    2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
    50 γρ. στέβια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

    Σε μία κατσαρόλα ρίξτε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας και βράστε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
    Ρίξτε τους κρόκους αβγών σε ένα μπολ, προσθέστε τη στέβια (προαιρετικά) και ανακατέψτε καλά.
    Προσθέστε το μείγμα των αβγών σιγά σιγά σε εκείνο του γάλακτος όση ώρα είναι στη φωτιά και ανακατέψτε.
    Μόλις το μείγμα γίνει όσο παχύρευστο θέλετε βγάλτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
    Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα σακουλάκι τροφίμων και βάλτε στο στην κατάψυξη για 3- 4 ώρες.
Ανά μισή ώρα βγάζετε από την κατάψυξη και πλάθετε με τα χέρια σας.

12 πιπεριές κέρατο, μέτριες

Για τη γέμιση

200γρ. κατίκι Δομοκού

200γρ. ανθότυρο

200γρ. τυρί κρέμα

2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Για το ψήσιμο

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι κασέρι ψιλοτριμμένο

πιπέρι

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάτε τις πιπεριές για 10 λεπτά. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού αφαιρείτε όλα τα κομμάτια της φλούδας που έχουν ξεκολλήσει από τις πιπεριές, κόβετε το πάνω μέρος που βρίσκεται το κοτσανάκι τους και τις αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ρίχνετε τα τρία τυριά και τα λιώνετε με ένα πιρούνι να γίνουν μια μάζα. Προσθέτετε την πάπρικα, το ελαιόλαδο και τον άνηθο. Τα ανακατεύετε καλά να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Με ένα λεπτό κουταλάκι γεμίζετε τις πιπεριές πιέζοντας ελαφρά το μίγμα να φτάσει βαθιά. Προσέξτε μη σπάσετε τις πιπεριές.

Ακουμπάτε τις πιπεριές σε ένα ταψάκι, τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο, πιπερώνετε ελαφρά και τις πασπαλίζετε με το κασέρι. Τις ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά και αμέσως μετά ανάβετε το γκριλ και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Τις σερβίρετε ζεστές.

Υλικά:

1 κιλό κιμάς κοτόπουλου, από στήθος

250 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

250 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο σε λίγο γάλα και καλά στυμμένο

2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

1 ντοματάκι κονσέρβας, πολτοποιημένο

2 αυγά

χυμός από 1 λεμόνι

1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή

1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

80 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα και πλάθουμε 8 μπιφτέκια. Τα τακτοποιούμε στο ταψί και ψήνουμε ακριβώς κάτω από το γκριλ για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.:

Υλικά:

1 φύλλο ζύμης για τάρτα ή ζύμη κουρού (έτοιμο από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)

1 κιλό ντομάτες κόκκινες, ώριμες και σφικτές

1 κιλό ντομάτες πράσινες

2 κουτ. σούπας πολτό ελιάς

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι ψωμί ξερό, τριμμένο ή φρυγανιά κοπανισμένη

1½ φλιτζάνι τυρί πικάντικο, τριμμένο (λαδοτύρι, παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα ή πικάντικη φέτα)

2 κουτ. σούπας κάππαρη

2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

μερικές ελιές θρούμπες μαύρες

αλάτι, πιπέρι

 

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνετε τη ζύμη σε ταρτιέρα καλύπτοντας με προσοχή τη βάση και τα τοιχώματά της. Κόβετε ό,τι περισσεύει από τριγύρω και προψήνετε την τάρτα για 15 λεπτά.

Στο μεταξύ πλένετε και στεγνώνετε τις ντομάτες, τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες και τις αλατοπιπερώνετε.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το τριμμένο ψωμί (ή τη φρυγανιά) με το τυρί. Σε άλλο μπολ αραιώνετε τον πολτό ελιάς με δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο.

Αλείφετε την τάρτα με τον πολτό της ελιάς και τοποθετείτε από πάνω μια στρώση ντομάτες με τρόπο που θα μισοσκεπάζει η μία την άλλη, εναλλάσσοντας τις κόκκινες ντομάτες με πράσινες. Πασπαλίζετε με το μίγμα του τριμμένου τυριού και επαναλαμβάνετε με μια δεύτερη στρώση από ντομάτες. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μοιράζετε στην επιφάνεια την κάππαρη και τις ελιές και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μίγμα του τυριού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 200°C για 15 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε την τάρτα σας χλιαρή ή και κρύα.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE