ΥΛΙΚΑ

2 κιλά χοιρινό μπούτι σε δίχτυ

 

10 πατάτες baby

 

2 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα στα 8

 

1 ξύλο κανέλας

 

20 κόκκοι πιπεριού

 

5 ολόκληρα γαρύφαλα

 

20 κόκκοι κόλιανδρου

 

100 γρ. πικάντικη μουστάρδα

 

2 κύβους ζωμό βοδινού MAGGI

 

Για το γλάσο:

 

250 γρ. μαύρη ζάχαρη

 

250 γρ. μέλι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάλτε το μπούτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με κρύο νερό.

 

Βάλτε μέσα την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού, τον κόλιανδρο, τους ζωμούς βοδινού MAGGI και τα γαρίφαλα.

 

Φέρτε το νερό σε βρασμό και χαμηλώστε λίγο τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσει για περίπου 2,5 ώρες, συμπληρώνοντας νερό αν χρειαστεί και ξαφρίζοντας ανά μισή ώρα. Αν έχετε ένα θερμόμετρο κρέατος τότε η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει τους 69 βαθμούς στο κέντρο του ρολού.

 

Προσεκτικά βγάλτε το χοιρινό από τη κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη για μισή ώρα, να κρυώσει.

 

Ανάψτε τον φούρνο στους 190°C.

 

Σε ένα ταψάκι βάλτε τις πατάτες και τα κυδώνια μαζί με λίγο ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι και τοποθετήστε το στο φούρνο.

 

Βάλτε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα υλικά για το γλάσο και ζεστάνετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

 

Βάλτε το χοιρινό πάνω σε μια σχάρα, αφαιρέστε το δίχτυ και κάτω από τη σχάρα βάλτε ένα ταψί. Αλείψτε με τη μουστάρδα το ρολό και βάλτε 5 λεπτά στον φούρνο, μέχρι να πάρει χρώμα.

 

Στη συνέχεια, ανοίξτε τον φούρνο και με μία κουτάλα περιχύστε μία κουταλιά από το γλάσο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ανά 10 λεπτά (περίπου 3-4 φορές).

 

Αφαιρέστε από το φούρνο, αφήστε να ξεκουραστεί λίγο το κρέας και σερβίρετε σε φέτες μαζί με τις πατάτες και τα κυδώνια.

 

Πηγή:maggicooking.gr

ΥΛΙΚΑ

·      1,5 κιλό καρέ χοιρινό με το κόκκαλο (μπριζόλες άκοπες)

·      2 κιλά πατάτες

·      2 κλωνάρια δεντρολίβανο

·      2 σκελίδες σκόρδο

·      1 κύβο κότας MAGGI

·      ελαιόλαδο

·      αλάτι

·      πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίστε εξωτερικά το χοιρινό από τα πολλά λίπη και σοτάρετε σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει έντονο καφέ  χρώμα από κάθε πλευρά. 

 

Σε ένα μικρό μπολ ρίξτε 2 κ.σ ελαιόλαδο και τον κύβο κότας MAGGI και με ένα πιρούνι διαλύστε τον  μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής πάστα. 

 

Ενώ έχετε σοτάρει το καρέ απλώστε τον διαλυμένο πλέον κύβο σε όλη την επιφάνεια του χοιρινού και ψήστε πάνω σε μια σχάρα για 1 ώρα στους 160 βαθμούς. 

 

Παράλληλα καθαρίστε και χοντροκόψτε τις πατάτες. Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα με νερό και βράστε μέχρι να μαλακώσουν. 

 

Σουρώστε προσεχτικά και μεταφέρετε σε ένα φαρδύ τηγάνι. Σκεπάστε μέχρι τη μέση με ελαιόλαδο και τηγανίστε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και σε δυνατή φωτιά. 

 

Βγάλτε μια-μια και τοποθετήστε σε πιρέξ. Ρίξτε αλάτι, το τριμμένο σκόρδο και χοντροκομμένο το δεντρολίβανο. 

 

Βάλτε στο φούρνο κάτω από το χοιρινό τις πατάτες, δυναμώστε στους 200 βαθμούς και ψήστε για ακόμη 10 λεπτά. Σερβίρετε το χοιρινό με τις πατάτες πάνω σε ένα ξύλο κοπής. 

 

Πηγή: maggicooking.gr

ΥΛΙΚΑ

1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά)

500γρ κους κους

2 κουταλιά της σούπας κάρυ

1 κουταλιά του γλυκού κύμινο

250γρ ρεβίθια αποφλοιωμένα βρασμένα

5τμχ σύκα αποξηραμένα

1 κύβο λαχανικών Maggi

1 λεμόνι ξύσμα

5τμχ δαμάσκηνα αποξηραμένα

3κτσ δυόσμο ψιλοκομμένο

Αλάτι

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε μισό λίτρο νερό, 3κτσ ελαιόλαδο, τον κύβο λαχανικών Maggi, το κάρυ, το κύμινο και δώστε μια βράση.

Αδειάστε το κους κους σε μια φαρδιά λαμαρίνα και ρίξτε μέσα το βραστό νερό. Σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε στην άκρη για είκοσι λεπτά.

Με ένα πιρούνι ‘χτενίστε’ το κους κους για να αφρατέψει και να ξεσβολιάσει.

Βάλτε μέσα τα σύκα με τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού, τα ρεβίθια και αλάτι.

Ανακατέψτε και γεμίστε το κοτόπουλο με όση γέμιση χρειαστεί. Αφήστε την υπόλοιπη στην άκρη.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο το κοτόπουλου με την πλευρά του στήθους προς τα επάνω στους 165 βαθμούς για μιάμιση ώρα.

Τέλος δυναμώστε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήστε για ακόμη 10 λεπτά μέχρι να πάρει έντονο χρυσό χρώμα. Σερβίρετε με την υπόλοιπη γέμιση.

Πηγή: maggicooking.gr

 

Υλικά

Για τη ζύμη

650γρ. αλεύρι μαλακό

130γρ. σιμιγδάλι ψιλό

10γρ. μαγειρική σόδα

1 κουτ. γλυκού κανέλα

½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο

300ml χυμό πορτοκαλιού

300γρ. ηλιέλαιο

120γρ. ζάχαρη άχνη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

150γρ. ξύσμα σοκολάτας

100γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

1.200γρ. ζάχαρη

900ml νερό

350γρ. γλυκόζη

250γρ. μέλι

φλούδα από 1 λεμόνι

Για την επικάλυψη σοκολάτας

400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη και λιωμένη σε μπεν μαρί

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθούν, ρίχνετε τη ζάχαρη και, μόλις το σιρόπι πάρει βράση, το αφήνετε για 2 λεπτά ακόμη στη φωτιά. Έπειτα το κατεβάζετε, το ξαφρίζετε με μια τρυπητή κουτάλα και αφαιρείτε τη φλούδα του λεμονιού. Το αφήνετε να κρυώσει.

Ρίχνετε σε μια λεκάνη το χυμό του πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα σοκολάτας, την καρυδόψιχα και τα ανακατεύετε. Σε ξεχωριστό σκεύος αναμιγνύετε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνετε σταδιακά το μίγμα του αλευριού στο μίγμα των υγρών, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξετε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλετε. Τα τοποθετείτε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο μέχρι να δημιουργήσουν μια κρούστα στο ψήσιμο (αν τα θέλετε πιο τραγανά, τα αφήνετε μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα).

Αφού ψηθούν, τα βγάζετε από το φούρνο και, όσο ακόμη είναι καυτά, τα βουτάτε στο κρύο σιρόπι που έχετε ετοιμάσει, για περίπου μισό λεπτό. Τα βγάζετε από το σιρόπι και τα αφήνετε σε μια σχάρα να στραγγίξουν, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο καρύδι.

Αν θέλετε να βουτήξετε τα μελομακάρονα στη σοκολάτα, αφήνετε πρώτα να στραγγίξουν καλά. Έπειτα, λιώνετε κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνετε εκτός φωτιάς να γίνει χλιαρή. Τέλος, με ένα πιρούνι βουτάτε τα μελομακάρονα στη χλιαρή κουβερτούρα, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε σε μια λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Όταν κάνετε το ζυμάρι, προσοχή να μην το δουλέψετε πολύ.

Αντί να βουτήξετε τα μελομακάρονα στη σοκολάτα, μπορείτε απλώς να τα περιχύσετε με την λιωμένη κουβερτούρα.

ΥΛΙΚΑ

Για την γαλοπούλα:

·      Γαλοπούλα (3 κιλά)

·      1 λεμόνι κομμένο στη μέση

·      1 κρεμμύδι

·      2 κ.σ. βούτυρο ζωικό

·      Αλάτι

Για την γέμιση:

·  600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 1 φορά περασμένο (στήθος ή σπάλα)

·  1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·  5 κ.σ. ψιλοκομμένα συκωτάκια γαλοπούλας (εναλλακτικά μοσχαρίσιο)

·  10 κάστανα βρασμένα - καθαρισμένα

·  4 κ.σ. σταφίδα μαύρη μικρή

·  1 κύβο κότας MAGGI

·  4 κ.σ. κουκουνάρι

·  2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

·  1 κ.σ. ζάχαρη

·  3 κ.σ. ρόδι

·  200 γρ. ρύζι Καρολίνα

·  Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

·  Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βγάλτε την γαλοπούλα από το ψυγείο 2 ώρες πριν μπει στο φούρνο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C, σε αέρα. Περάστε με βούτυρο την γαλοπούλα και αλατοπιπερώστε. Βάλτε μέσα στην κοιλιά της το λεμόνι και το κρεμμύδι καθαρισμένο.

Τοποθετήστε σε ένα ταψί με το στήθος προς τα επάνω και ψήστε για 30 λεπτά. Στη συνεχεία βγάλτε από τον φούρνο, αναποδογυρίστε τη γαλοπούλα και χαμηλώστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 170°C.

Ψήστε για ακόμη μια ώρα και ελέγξτε το ψήσιμο με θερμόμετρο ή καρφώνοντας στο πιο βάθη σημείο του στήθους της ένα μαχαίρι. Αν τα υγρά της είναι ροζ θα χρειαστεί περισσότερο ψήσιμο, διαφορετικά είναι έτοιμη.

Αναποδογυρίστε ξανά με το στήθος προς τα επάνω και  ψήστε για ακόμη 15 λεπτά. Βγάλτε τη γαλοπούλα από το φούρνο και αφήστε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την κόψετε.

Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέστε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αφήστε το να κάψει και ρίξτε μέσα τον κιμά σε σβόλους. Μην ανακατεύετε συνέχεια για να μην κατεβάσει τα υγρά του.

Όταν πάρει χρώμα ρίξτε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια και το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά και βάλτε 2 ποτήρια νερό.

Χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά και προσθέστε τις σταφίδες, τον κύβο κότας MAGGI, το κουκουνάρι, τη ζάχαρη και τα κάστανα χοντροκομμένα.

Μαγειρέψτε για 25 λεπτά, ρίξτε το ρύζι, προσθέστε νερό και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να είναι σωστά βρασμένο το ρύζι προσθέτοντας αν χρειαστεί και άλλο νερό.

Όταν η γέμιση έχει πιεί τα υγρά της αλλά είναι και ζουμερή αποσύρετε από την εστία και ρίξτε το μαϊντανό, το ρόδι και το πιπέρι.

Ανακατέψτε και σερβίρετε τη γέμιση μέσα στην γαλοπούλα ή ξεχωριστά. 

 

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE