Υλικά (για 12 - 16 μερίδες)

4 αυγά μεγάλα

1½ κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

3 κουτ. σούπας κακάο

2 κουτ. σούπας νερό

Διαδικασία

Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν άσπρη, αφράτη κρέμα. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά και εναλλάξ το ελαιόλαδο, τον χυμό, το ξύσμα και το κοσκινισμένο αλεύρι.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, ίσα-ίσα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο. Στο ένα μείγμα προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και το νερό. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει σοκολατένιο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μετρίου μεγέθους ή το στρώνουμε με λαδόκολλα.

Εναλλακτικά, επιλέγουμε αντικολλητικό ταψί. Ρίχνουμε στο κέντρο του 2 κουταλιές από το άσπρο μείγμα. Βάζουμε στο κέντρο του άσπρου μείγματος 2 κουταλιές από το καφέ.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να εναλλάσσουμε τα δύο μείγματα. Δεν πολυκουνάμε το ταψί μέχρι να το βάλουμε στον φούρνο. Ψήνουμε το κέικ για περίπου 50 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν η λάμα του βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης κολλημένα επάνω της, βγάζουμε το ταψί. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.

Μυστικό: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

Υλικά (για 1 μωσαϊκό)

1 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

5 κουτ. σούπας κακάο

250 γρ. βούτυρο (1 1/2 φλιτζ.)

1⅓ πακέτο μπισκότα πτι μπερ, χοντροσπασμένα

2 κουτ. σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

300 γρ. έτοιμο παγωτό βανίλια

Διαδικασία

Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη άχνη και το κακάο σε ένα μπολ. Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο, προσέχοντας να μην καεί.

Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μπολ με τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.

Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και το αδειάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα. Απλώνουμε το μείγμα καλά σε σχήμα παραλληλόγραμμου.

Στη μέση, κατά μήκος, βάζουμε το παγωτό και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Το παγωτό θα πρέπει να είναι στο κέντρο του ρολού.

Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη.

Μυστικά

Μπορούμε να προσθέσουμε μισό φλιτζ. ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

Πηγή: kathimerini.gr

Υλικά

    1,5 κιλό φτερούγες κοτόπουλου
    1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
    1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 φλ. τσαγιού βούτυρο

Για της σος

    3 κ. σ. σόγια σος
    3 κ. σ. νερό
    1 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
    1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξύδι
    1/2 κ. γλ. σκόρδο
    1 κ. γλ. αλάτι


Εκτέλεση

    Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
    Κόψτε τις φτερούγες στα δυο, βουτήξτε στο αυγό και καλύψτε με το αλεύρι.
    Ζεστάνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μεσαία με δυνατή φωτιά. Τηγανίστε τις φτερούγες μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Τοποθετήστε σε ένα ρηχό τηγάνι ψησίματος.
    Σε ένα μπολ τοποθετείστε τη σόγια σος, το νερό, τη ζάχαρη, το ξύδι, το σκόρδο και το αλάτι, ανακατέψτε και περιχύστε τις φτερούγες.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά.

Υλικά για 4 - 6 άτομα:

800 γρ. λεπτές φέτες μοσχαριού από τρανς ή κιλότο, χτυπημένες ώστε να γίνουν πολύ λεπτές (εσκαλόπ), κομμένες σε φαρδιές λωρίδες

3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

250 ml μπίρα

1 φλιτζ. τσαγιού νερό

3 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ

1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο

1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισος σε σπόρους, κοπανισμένος μέχρι να γίνει σκόνη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε ένα ρηχό πιάτο ανακατεύουμε το μπαχάρι, το γλυκάνισο, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Παίρνουμε ένα-ένα τα φιλετάκια και τα περνάμε από το μείγμα των μπαχαρικών πιέζοντας, ώστε να καλυφθούν καλά και από τις 2 πλευρές.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά. Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε και τα φιλετάκια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές για 4 λεπτά συνολικά. Σβήνουμε με την μπίρα και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, για περίπου 10 - 12 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το κορν φλάουρ και τον άνηθο, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακινούμε το σκεύος, να πάει το μείγμα παντού. Μόλις δέσει κάπως η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε, ιδανικά, με ρύζι πιλάφι με αρακά.

Τι πίνουμε: Φυσικά την μπίρα που χρησιμοποιήσαμε και στο μαγείρεμα, αφού η μπίρα αγαπάει και τη μη οινόφιλη μουστάρδα.

Πηγή: kathimerini.gr

Υλικά για 25 μπισκότα

    1 κούπα (240 γρ.) φυστικοβούτυρο
    ½ κούπα (100 γρ.) ζάχαρη
    1 αυγό

Εκτέλεση

    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με ένα σύρμα όλα τα υλικά.
    Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, με ένα κουτάλι παίρνετε μέρος από αυτό και πλάθετε τα μπισκότα. Τα τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε ένα ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα.
    Τα ψήνετε για 8 με 10 λεπτά, μέχρι δηλαδή να δείτε ότι έχουν πάρει ένα χρυσό-καστανό χρώμα.
    Τα βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE