Υλικά Συνταγής

1 ½ κιλό σπανάκι

6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού σταφίδα

λίγο άνηθο ψιλοκομμένο

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ κιλό φύλλο κρούστας

1 κ.σ. αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

Αρχικά καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι μας.

Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πασπαλίζουμε με αλάτι και το τρίβουμε.

Στη συνέχεια, το στύβουμε καλά, για να φύγει το περιττό νερό.

Έπειτα σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια μας, με το λάδι, αφού τα όμως κόψουμε πρώτα. Κρατάμε λίγο λάδι για το πασπάλισμα των φύλλων.

Ρίχνουμε το σπανάκι και τα σωτάρουμε όλα μαζί για μερικά λεπτά.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα, το αλάτι, τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για μερικά λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει και σιγά σιγά σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τα 2/3 από τα φύλλα, ενώ αλείφουμε το καθένα με λάδι.

Απλώνουμε μέσα το σπανάκι, το σκεπάζουμε πρώτα με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και κατόπιν με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφουμε επίσης με λάδι.

Τέλος, χαράζουμε την σπανακόπιτα μας και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά.

Και αυτό ήταν, η σπανακόπιτα μας είναι έτοιμη!

Την αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και σερβίρουμε αμέσως. Καλή μας απόλαυση!

Συμβουλές για τη σπανακόπιτα

Εάν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε τη σταφίδα και το ρύζι και να προσθέσουμε 2-3 κ.γ. τραχανά.

Υλικά Συνταγής

Για την καραμέλα:

¼ φλιτζάνι ζάχαρη

1 κ.σ. + 2 κ.σ. νερό

Για το ψωμί:

6 φέτες ψωμί του τοστ

370 γρ. γάλα εβαπορέ

300 γρ. ζαχαρούχο γάλα

2 αυγά

4 κρόκοι αυγού

Εκτέλεση Συνταγής

Για την καραμέλα:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και 1 κουτάλια νερό.

Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά και μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε άλλες δυο κουταλιές νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε την καραμέλα μας να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, την ρίχνουμε σε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ, την οποία και κουνάμε ώστε να απλωθεί η καραμέλα παντού.

Για το ψωμί-κρέμα:

Αρχικά παίρνουμε τις φέτες ψωμιού και κόβουμε την κόρα και από τις 4 άκρες.

Έπειτα παίρνουμε την ψίχα μας και την κόβουμε σε κύβους.

Σε ένα μίξερ, αλέθουμε τους κύβους μέχρι να γίνουν τρήμα.

Στην συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε την καραμέλα, προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, το ζαχαρούχο, τα δυο αυγά, τους 4 κρόκους και τα τρίμματα από το ψωμί.

Σε χαμηλή φωτιά, χτυπάμε το μείγμα, μέχρι να πήξει.

Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο,το ρίχνουμε στην φόρμα και το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο.

Αμέσως μετά σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μια σιδερένια βάση, ρίχνουμε νερό και τοποθετούμε την φόρμα του κέικ στην βάση.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, το αφήνουμε να ατμιστεί για 40-50 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε αμέσως από την κατσαρόλα, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε λιγάκι έξω να κρυώσει.

Μόλις πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία και δεν ζεματάει πια, το σκεπάζουμε και πάλι με ένα αλουμινόχαρτο, κάνοντας αυτή την φορά τρύπες και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Μόλις περάσει το αναφερόμενο διάστημα, το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε λιγάκι να ξεπαγώσει.

Τέλος, με ένα μαχαιράκι χωρίς δοντάκια, ξεκολλάμε περιμετρικά το ψωμί από την βάση κατόπιν, βάζουμε ένα πιάτο από πάνω, το αναποδογυρίζουμε, το χτυπάμε λίγο ώστε να πέσει η καραμέλα και voilà, το κόβουμε σε φέτες και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε αμέσως. Καλή μας όρεξη!

Συμβουλές για το ψωμί κρεμ καραμελέ

Σε περίπτωση που το μείγμα βγει πολύ νερουλό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ψωμί κατά το βράσιμο.

Προσοχή! Όταν βάλουμε νερό στην κατσαρόλα, ώστε να ατμιστεί το ψωμί, βάζουμε τόση ποσότητα νερού, ώστε να μην περνάει την βάση. Παράλληλα προσέχουμε να μην μείνει η κατσαρόλα μας χωρίς νερό.

Υλικά (για 4 γεμιστά)

4 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες, καθαρισμένες από το κοτσάνι τους

100 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

αλάτι

Για τη γέμιση

500 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση μπούτι, σε κύβους περίπου 2 εκ.

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

60 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια

1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε κατά μήκος ένα λεπτό «καπάκι» από κάθε μελιτζάνα και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε τη σάρκα στο εσωτερικό τους χιαστί.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη, τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 30 λεπτά, για να στραγγίσουν από τα υγρά που θα βγάλουν και να ξεπικρίσουν. Τα «καπάκια» τα πετάμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα ταψί που να τις χωράει, ιδανικά, ακριβώς. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Γέμιση: Εν τω μεταξύ, αλευρώνουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό, μετριάζουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε απαλά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας. Αποσύρουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και πιέζουμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, ώστε να δημιουργηθεί χώρος να βάλουμε τη γέμιση.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το κοκκινιστό μοσχάρι, περιχύνουμε με τη σάλτσα του, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να αναμειχθούν οι γεύσεις, προσέχοντας ώστε να μην αρπάξει από πάνω το κρέας. Αν, ωστόσο, δούμε ότι κινδυνεύει να αρπάξει, καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα μέχρι να γίνει το φαγητό.

Σερβίρουμε τις γεμιστές μελιτζάνες, χλιαρές ή κρύες, συνοδεία δροσερού γιαουρτιού και ντοματοσαλάτας.

Τι πίνουμε

Kόκκινες ποικιλίες για να υποστηρίξουν τη δυνατή συμμαχία μελιτζάνας και μοσχαριού. Merlot, Syrah, Grenache, μόνα τους ή σε χαρμάνια με ελληνικές ποικιλίες.

Πηγή: kathimerini.gr

Υλικά Συνταγής

¼ σελινόριζα

Μισό μπρόκολο

5 φρέσκιες ντομάτες

3 πατάτες

1 κλωνάρι βασιλικό

5 καρότα κομμένα σε ροδέλες

3 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα

10 φλιτζάνια νερό

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση Συνταγής

Αρχικά πλένουμε και κόβουμε την σελινόριζα, το μπρόκολο, τις πατάτες, τον βασιλικό, τα καρότα και τα κρεμμύδια.

Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό για να βράσουν.

Στη συνέχεια, περνάμε τις ντομάτες μας από τον τρίφτη και τις βάζουμε και αυτές στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για μια ώρα.

Έπειτα, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά στον μίξερ χωρίς το ζουμί και κάνουμε ένα πολτό.

Αμέσως μετά, βάζουμε τον πολτό πίσω στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.

Τέλος προσθέτουμε το λάδι μας και ανακατεύουμε καλά.

Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας αλλά αφήνουμε τη σούπα λιγάκι πάνω για να δέσει, ανακατεύοντας συνεχώς .

Και αυτό ήταν η βελουτέ χορτόσουπα μας είναι έτοιμη, την σερβίρουμε ζεστή-ζεστή  και καλή μας απόλαυση!

Συμβουλές για τη χορτόσουπα βελουτέ

Θα μπορούσαμε, για ένα πιο καυτό αποτέλεσμα, να προσθέσουμε λίγη καυτερή πάπρικα στον πολτό μας.

Αν θέλουμε μπορούμε στον πολτό να προσθέσουμε και μισό σφηνοπότηρο κρασί λευκό.

Αν η σούπα μας βγει πολύ πηχτή καλό θα ήταν να προσθέσουμε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα ώστε να αραιώσει. Αν πάλι βγει πολύ νερουλή καλό θα ήταν να προσθέσετε λίγη πολτοποιημένη πατάτα.

 Ο σολομός είναι με πολλούς τρόπους το κοτόπουλο του κόσμου των ψαριών - ένα συστατικό που μπορείτε να σερβίρετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και γι αυτό μπορεί να συνδυαστεί με διαφορετικά κρασιά.

 

Ο σολομός είναι ένα πλούσιο ψάρι, συχνά σερβίρεται με κρέμα γάλακτος ή βούτυρο και ως εκ τούτου μπορεί να συνδυαστεί με ένα μετρίου έως γεμάτου σώματος λευκό κρασί όπως το chardonnay. Αλλά σήμερα σερβίρεται ωμό ή στη σχάρα, κάτι που ανοίγει την πόρτα σε πολλούς άλλους συνδυασμούς. Διαβάστε παρακάτω για τις προτάσεις συνδυασμού κρασιού με τον σολομό:

 

1.Ακατέργαστος σολομός, όπως σασίμι σολομού ή ταρτάρ

 

Συνδυάστε τον με ένα τραγανό φρέσκο ​​λευκό κρασί, όπως ένα ποτηράκι gruner, ασύρτικο δεξαμενής ηπειρωτικής Ελλάδας, ή ένα ξηρό ροζέ (κατα προτίμηση από ξινόμαυρο).

 

2. Σολομός ceviche

 

Ισχύει το ίδιο και για το μαρινάρισμα, όπως και για το ίδιο το ψάρι. Το Torrontes από την Αργεντινή είναι ένα καλός συνδυασμός. Ένα ασυνήθιστο match, που λειτουργεί καλά είναι κι ένα Soave από την Ιταλία

 

3. Κρύος σολομός με μαγιονέζα ή τερίνα σολομού

 

Το Chablis είναι ένα απίστευτα αξιόπιστο ταίριασμα για αυτό το είδος πιάτων, αλλά και άλλα τραγανή ξηρά λευκά όπως Pinot Grigio, Μοσχοφίλερο, Albarino, Sancerre ή ένα τραγανό Chenin Blanc θα ταιριάζουν επίσης πάρα πολύ.

 

4. Ζεστός σολομός με σάλτσα hollandaise ή beurre blanc

 

Ένα κλασικό πιάτο σολομού, που ταιριάζει με ένα καλής ποιότητας βαρελίσιο Chardonnay. Ένα λευκό μπορντό θα ήταν επίσης υπέροχο.

 

5. Salmon en croute ή ψαροκροκέτες με σολομό

 

Και πάλι πιθανό να είναι πλούσιος και κρεμώδης, οπότε το Chardonnay είναι και πάλι σίγουρη αξία. Δοκιμάστε επίσης κι ένα Chenin Blanc και Ασύρτικο

 

6. Τηγανιά σολομού

 

Chardonnay και πάλι (αυτό γίνεται βαρετό, αλλά είναι το πιο αξιόπιστο ζευγάρωμα κρασιών με σολομό!). Αλλά ένα αφρώδες κρασί όπως η Cava - ή ακόμα και η σαμπάνια - μπορεί επίσης να είναι καλό.

 

7. Σολομός στη σχάρα

 

Εδώ είναι όπου τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Επειδή ο σολομός είναι ένα ψάρι που συμπεριφέρεται στο μαγείρεμα σαν κρέας, αν το ψήσετε στο γκριλ ή στα κάρβουνα, μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα κόκκινο κρασί. Το Pinot Noir είναι αγαπημένος συνδυασμός, ακόμα ένα Αγιωργίτικο αλλά κι ένα Gamay ανταπεξέρχεται με επιτυχία. Εάν προτιμάτε ένα λευκό δοκιμάστε ένα ξηρό Pinot Gris.

 

8. Σολομός μπάρμπεκιου

 

Εάν μαγειρεύετε σολομό με καπνιστό στυλ Cajun ή Creole, μπορεί να σηκώσει  ένα πιο στιβαρό κόκκινο. Δοκιμάστε ένα Merlot ένα Zinfandel, ένα Μαύρο Μεσενικόλα ή για τους πολύ τολμηρούς ένα ξινόμαυρο Αμυνταίου.

 

9. Salmon teriyaki ή yakitori

 

Ένα φρουτώδες Pinot Noir είναι επίσης ένας καλός συνδυασμός με πιάτα ιαπωνικού στυλ, όπως ο σολομός teriyaki ή το yakitori. Ένα Sake ή ένα fino sherry θα ήταν επίσης καλό pairing.

 

10. Σολομός Tandoori

 

Με ινδικά καρυκεύματα θα ταίριαζε ένα λευκό όπως ένα ξηρό ή ακόμα και off dry riesling (ανάλογα με την ένταση του καρυκεύματος) ή pinot gris αντί για ένα κόκκινο. Εκπληκτικός συνδυασμός είναι και το fino sherry.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE