Υλικά Συνταγής

    250 γραμ. βούτυρο φρέσκο
    2 φλ. ζάχαρη
    6 αυγά
    1 φλ. γάλα
    1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1/2 φλ. κονιάκ
    1 πορτοκάλι (ξύσμα)
    1 βανίλια
    2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
    1 πρέζα αλάτι
    1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    1 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα


Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά.

Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.

www.argiro.gr

Υλικά για 4 άτομα

10 μπουτάκια κοτόπουλο

¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλάκια κύμινο

2 κουταλάκια πάπρικα

4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2 κουταλάκια μαύρο πιπέρι

χυμό από 2 λεμόνια

¼ κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι κουρκουμά

λίγο chilli powder

αλάτι

Εκτέλεση

Φτιάχνετε την μαρινάδα, αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί. Βάζετε το κοτόπουλο σε μια σακούλα που κλείνει (εναλλακτικά το βάζετε σε ένα τάπερ).

Περιχύνετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και φροντίζετε να πάει παντού. Κλείνετε τη σακούλα και τη βάζετε σε ένα μπολ (σε περίπτωση που έχει καμιά τρυπίτσα) και ακολούθως στο ψυγείο.

Αφήνετε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες, προτιμότερο από την προηγούμενη μέρα.

Μια ώρα πριν να μαγειρέψετε βγάζετε τα μπουτάκια από το ψυγείο. Τα απλώνετε μέσα σε ταψί φούρνου, το δέρμα να είναι προς τα πάνω.

Τα περιχύνετε με τη μαρινάδα τους, ώστε το ταψί να έχει ένα εκατοστό περίπου από τη μαρινάδα. Ψήνετε τα μπουτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.

Υλικά για 4 άτομα

3 κρεμμύδια

1 πράσο

2 σκελίδες σκόρδο

1 λίτρο νερό ή ζωμός κοτόπουλο

4 φέτες ψωμί μπαγκέτα

50 γραμμάρια τριμμένη κεφαλογραβιέρα

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και κόβετε σε μισές λωρίδες το κρεμμύδι, σε λωρίδες το πράσο, ενώ ψιλοκόβετε το σκόρδο. Κατόπιν, τα σοτέρετε με το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα.

Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, κόβετε τη μπαγκέτα σε φέτες και τη σοτάρετε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο.

Προσθέτετε τη μπαγκέτα και το τριμμένο τυρί.

Ψήνετε τη σούπα στην αντίσταση του φούρνου στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το τυρί.

Υλικά

Για τον μπακλαβά

30 φύλλα κρούστας

500 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (ή ανάμεικτα καρύδια και φιστίκια)

2 κ.γλ. κανέλα, τριμμένη

2 κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο

1 κ.γλ. ζάχαρη

300 γρ. βούτυρο λιωμένο

ολόκληρα γαρύφαλλα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

580 γρ. ζάχαρη

400 γρ. νερό

80 γρ. γλυκόζη ή μέλι

φλούδες από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

1 στικ κανέλας

Εκτέλεση

Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μη το κάψετε.

Με ένα πινέλο βουτυρώνετε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά ενός ταψιού.

Ξεκινήστε να στρώνετε τα φύλλα στον πάτο του ταψιού για να σχηματίσετε τη βάση του μπακλαβά. Στρώστε τα φύλλα ένα ένα, ραντίζοντας το κάθε ένα με λιωμένο βούτυρο.

Ετοιμάστε τη γέμιση για τον μπακλαβά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Στρώνετε τη γέμιση πάνω από τη βάση με τα φύλλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία που κάνατε και για τη βάση του μπακλαβά.

Στρώνετε ένα κάθε φορά και ραντίζετε με λιωμένο βούτυρο.

Βάλτε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά πατήστε και γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου. Ραντίστε το πάνω φύλλο με αρκετό βούτυρο.

Βάλτε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 15 λεπτά να παγώσει το βούτυρο για να τον χαράξετε πιο εύκολα σε κομμάτια.

Βγάλτε τον μπακλαβά από το ψυγείο και χαράξτε τον με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω.

Τοποθετήστε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα ολόκληρο γαρύφαλλο και ραντίστε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 1 ½ με 2 ώρες, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και χρυσαφένιο.

Πέντε λεπτά πριν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τα υλικά για το σιρόπι και φέρτε σε βρασμό.

Βράστε το σιρόπι για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.

Όταν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο σιροπιάστε τον με το ζεστό σιρόπι.

Ρίξτε το σιρόπι σιγά σιγά αφήνοντας λίγο χρόνο να απορροφηθεί η κάθε κουταλιά.

Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως και το σιρόπι να απορροφηθεί πριν τον σερβίρετ

Υλικά:

1 πακέτο τορτελίνια
250γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
2κ.σ. γιαούρτι
½ κ.τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
1 αυγό
2κ.σ. ελαιόλαδο
μαϊντανός, για πασπάλισμα
½ κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία:

1. Σοτάρετε το μπέικον στις δύο κουταλιές λάδι στο τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το γιαούρτι με την μισή ποσότητα από το κεφαλοτύρι, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο. Χτυπήστε το αυγό και προσθέστε το στο μπολ με το γιαούρτι.
2. Προσθέστε και το μπέικον και ανακατέψτε καλά.
3. Βράστε σε κατσαρόλα με νερό τα τορτελίνια. Αφού βράσουν, σουρώστε τα και κρατήστε το νερό τους. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και προσθέστε το μείγμα γιαουρτιού.
4. Ανακατέψτε και προσέξτε αν χρειάζεται να προσθέσετε νεράκι από τα μακαρόνια, για να μην γίνει πολύ πηχτή η σάλτσα.
5. Αφήστε το να βράσει για περίπου 7 λεπτά, προσέχοντας να μένει λίγο ζουμάκι.
6. Αποσύρετε από την φωτιά, σερβίρετε σε πιάτο και πασπαλίστε με μαϊντανό και με κεφαλοτύρι τριμμένο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE