Υλικά συνταγής

    4 κομμάτια ψαρονέφρι
    20 μεγάλα δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσι
    20 βερίκοκα ξηρά χωρίς κουκούτσι
    160 γρ. βούτυρο
    1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
    1 1/2 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
    4 κ.σ. χυμό λεμονιού
    1 1/2 κ.σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
    αλάτι πιπέρι
    λίγο αλεύρι ή κορν φλάουερ για τη σάλτσα

Εκτέλεση συνταγής

    Ζητάτε από το χασάπη ή σχίζετε μόνοι σας τα 4 κομμάτια ψαρονέφρι κατά μήκος, χωρίς όμως να χωρίσουν. Τα ανοίγετε, τα βάζετε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και τα χτυπάτε να πλατύνουν αρκετά. Τα πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
    Τοποθετείτε μια σειρά από 1/4 δαμάσκηνα και 1/4 βερίκοκα ανάμεικτα, κατά μήκος σε κάθε φέτα ψαρονέφρι. Σηκώνετε τις άκρες του κρέατος και τυλίγετε μέσα τα βερίκοκα και δαμάσκηνα σχηματίζοντας ρολό. Στερεώνετε καλά τις άκρες με οδοντογλυφίδες ή τα δένετε καλά με σπάγκο μαγειρικής.
    Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο, βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ή σε ρηχή, πλατιά κατσαρόλα και σοτάρετε καλά τα ρολά απ” όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού και αλατοπιπερώνετε ελαφρώς.
    Σκεπάζετε το σκεύος σας και σιγοβράζετε τα ρολά, περιχύνοντάς τα συνέχεια με το ζουμί και γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσει το κρέας 30-40 λ περίπου. Αφαιρείτε τα ρολά σε πιατέλα και το αφήνετε για 10 λ να σταθεί. Δένετε τη σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι, κόβετε σε φέτες το κρέας και το σερβίρετε με τη σάλτσα πορτοκαλιού.

Υλικά για 4-6 άτομα

800 γραμμάρια αγκινάρες

1½ κιλό κατσικάκι, κομμένο σε μερίδες

6 φρέσκα κρεμμυδάκια

¼ φλιτζανιού κούπας ελαιόλαδο

2 αυγά

2 λεμόνια

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ

½ φλιτζανιού κούπας άνηθος ψιλοκομμένος

λίγο αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε καλά το κρέας μέσα και έξω και το στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας. Εν συνεχεία το αλατοπιπερώνετε καλά και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια.

Στη συνέχεια ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε το κρέας μαζί με τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο αφού ροδίσουν ρίχνετε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγοβράζετε για 60 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτετε τις αγκινάρες κι άλλο 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγοβράζετε για 50 λεπτά.

Στύβετε τα λεμόνια για να πάρετε το χυμό τους. Στραγγίζετε το ζουμί του φαγητού.

Φτιάχνετε το αυγολέμονο ως εξής: Δένετε το ζουμί του φαγητού με το αλεύρι ή το κορν φλάουρ σε μια μικρή κατσαρόλα.

Έπειτα χτυπάτε σε μπολ τα αυγά με το χυμό του λεμονιού και αλατοπίπερο.

Προσθέτετε λίγο από το δεμένο ζουμί σιγά σιγά στο μπολ με τα αυγά και το λεμόνι και αδειάζετε το νέο μείγμα στη μικρή κατσαρόλα.

Ανακατεύετε το αυγολέμονο μέχρι να δέσει.

Περιχύνετε με το αυγολέμονο το φαγητό, κουνάτε την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού και σερβίρετε αμέσως.

Υλικά για 4 άτομα

10 μπουτάκια κοτόπουλο

¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλάκια κύμινο

2 κουταλάκια πάπρικα

4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2 κουταλάκια μαύρο πιπέρι

χυμό από 2 λεμόνια

¼ κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι κουρκουμά

λίγο chilli powder

αλάτι

Εκτέλεση

Φτιάχνετε την μαρινάδα, αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί. Βάζετε το κοτόπουλο σε μια σακούλα που κλείνει (εναλλακτικά το βάζετε σε ένα τάπερ).

Περιχύνετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και φροντίζετε να πάει παντού. Κλείνετε τη σακούλα και τη βάζετε σε ένα μπολ (σε περίπτωση που έχει καμιά τρυπίτσα) και ακολούθως στο ψυγείο.

Αφήνετε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες, προτιμότερο από την προηγούμενη μέρα.

Μια ώρα πριν να μαγειρέψετε βγάζετε τα μπουτάκια από το ψυγείο. Τα απλώνετε μέσα σε ταψί φούρνου, το δέρμα να είναι προς τα πάνω.

Τα περιχύνετε με τη μαρινάδα τους, ώστε το ταψί να έχει ένα εκατοστό περίπου από τη μαρινάδα. Ψήνετε τα μπουτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.

Υλικά Συνταγής

    250 γραμ. βούτυρο φρέσκο
    2 φλ. ζάχαρη
    6 αυγά
    1 φλ. γάλα
    1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1/2 φλ. κονιάκ
    1 πορτοκάλι (ξύσμα)
    1 βανίλια
    2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
    1 πρέζα αλάτι
    1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    1 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα


Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά.

Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.

www.argiro.gr

Υλικά

Για τον μπακλαβά

30 φύλλα κρούστας

500 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (ή ανάμεικτα καρύδια και φιστίκια)

2 κ.γλ. κανέλα, τριμμένη

2 κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο

1 κ.γλ. ζάχαρη

300 γρ. βούτυρο λιωμένο

ολόκληρα γαρύφαλλα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

580 γρ. ζάχαρη

400 γρ. νερό

80 γρ. γλυκόζη ή μέλι

φλούδες από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

1 στικ κανέλας

Εκτέλεση

Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μη το κάψετε.

Με ένα πινέλο βουτυρώνετε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά ενός ταψιού.

Ξεκινήστε να στρώνετε τα φύλλα στον πάτο του ταψιού για να σχηματίσετε τη βάση του μπακλαβά. Στρώστε τα φύλλα ένα ένα, ραντίζοντας το κάθε ένα με λιωμένο βούτυρο.

Ετοιμάστε τη γέμιση για τον μπακλαβά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Στρώνετε τη γέμιση πάνω από τη βάση με τα φύλλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία που κάνατε και για τη βάση του μπακλαβά.

Στρώνετε ένα κάθε φορά και ραντίζετε με λιωμένο βούτυρο.

Βάλτε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά πατήστε και γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου. Ραντίστε το πάνω φύλλο με αρκετό βούτυρο.

Βάλτε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 15 λεπτά να παγώσει το βούτυρο για να τον χαράξετε πιο εύκολα σε κομμάτια.

Βγάλτε τον μπακλαβά από το ψυγείο και χαράξτε τον με ένα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω.

Τοποθετήστε στο κέντρο κάθε κομματιού ένα ολόκληρο γαρύφαλλο και ραντίστε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 1 ½ με 2 ώρες, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και χρυσαφένιο.

Πέντε λεπτά πριν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε τα υλικά για το σιρόπι και φέρτε σε βρασμό.

Βράστε το σιρόπι για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.

Όταν βγάλετε τον μπακλαβά από το φούρνο σιροπιάστε τον με το ζεστό σιρόπι.

Ρίξτε το σιρόπι σιγά σιγά αφήνοντας λίγο χρόνο να απορροφηθεί η κάθε κουταλιά.

Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως και το σιρόπι να απορροφηθεί πριν τον σερβίρετ

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE