Υλικά για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί

250 γρ. αμπελόφυλλα
500 γρ. κρεμμύδια φρέσκα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
χυμός από 1 λεμονί

Πως φτιάχνουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί

Αρχικά ζεματάμε τα αμπελόφυλλα μας για 2-3 λεπτάκια σε βραστό και αλατισμένο νερό.

Έπειτα, με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο σε ένα πιάτο.

Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την μισή ποσότητα του λαδιού και τα κρεμμύδια μας, τα οποία έχουμε ψιλοκόψει, και τα σωτάρουμε να μαραθούν.

Μέτα από λίγο, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό και το ρύζι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο λάδι.

Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα, για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμα.

Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Αμέσως μετά, παίρνουμε κάθε αμπελόφύλλο, βάζουμε στη μέση ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα της γέμισης και το τυλίγουμε.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας στην κατσαρόλα κυκλικά, πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Ρίχνουμε από πάνω τους τον χυμό λεμονιού, 2 φλιτζάνια νερό, το υπόλοιπο λάδι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο.

Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου μέχρι να πιουν νερό και να βράσει το ρύζι.

Και αυτό ήταν, κατεβάζουμε τα ντολμαδάκια από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Φυσικά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί τα σερβίρουμε κρύα.

Καλή μας απόλαυση!

Συμβουλές για καλύτερα ντολμαδάκια

Καλό θα ήταν να ξεπλύνουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό.
Φροντίζουμε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι απαλά και με μεταξένια υφή.
Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα.

https://www.supersyntages.gr/

Υλικά

160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κακάο
20 γρ. baking powder
1 κτγ. baking soda
1/2 κτγ αλάτι
3 ώριμες μπανάνες
100 γρ γάλα αμυγδάλου
80 γρ ηλιέλαιο
120 γρ. ζάχαρη
1 κτσ εκχύλισμα βανίλια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C
Βάζουμε σε ένα μπολ τις μπανάνες και τις λιανίζουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρέ
Προσθέτουμε στο ίδιο μπολ τις μπανάνες, το γάλα αμυγδάλου, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά δηλαδή το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, to baking soda και το αλάτι
Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύοντας καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ. Εγώ χρησιμοποιώ αντικολλητική φόρμα σιλικόνης. Αν δεν έχεις αντικολλητική φόρμα θα την καλύψεις με ηλιέλαιο ή μαργαρίνη και κακάο για να μην κολλήσει το κέικ κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά. Για καλύτερο ψήσιμο εγώ καλύπτω την επιφάνεια του κέικ με αλουμινόχαρτο 20 λεπτά αφότου το βάλω στο φούρνο και αφαιρώ το αλουμινόχαρτο 5 λεπτά πριν το βγάλω από το φούρνο.

 

coolartisan.gr

Υλικά

    500γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου
    100γρ. φρυγανιά, τριμμένη
    1 αβγό
    3 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
    3 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    1 πρέζα κάρι
    ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα
    ½ κουτ. γλυκού φύλλα μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
    1 κουτ. σούπας αλάτι
    μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την ξινομυζήθρα

    200γρ. ξινομυζήθρα
    λίγο γάλα

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε διαδοχικά όλα τα υλικά και ανακατεύετε. Ζυμώνετε πολύ καλά και αν το μίγμα έχει παραπάνω υγρασία προσθέτετε λίγη ακόμα φρυγανιά ώστε να πλάθεται πιο εύκολα. Αν είναι στεγνό, ρίχνετε ελάχιστο νερό.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε την ξινομυζήθρα με λίγο γάλα μέχρι να ενωθούν και το μίγμα να πλάθεται σε μικρές μπάλες. Αν η ξινομυζήθρα είναι αρκετά υγρή και δεν τρίβεται, δεν θα χρειαστείτε γάλα.

Ξεχωρίζετε τον κιμά σε ίσα μέρη (όσο ένα μπιφτέκι) και τα απλώνετε σε μια πιατέλα. Τοποθετείτε στη μέση από μια μπαλίτσα ξινομυζήθρα και πλάθετε με προσοχή, ώστε να κλείσετε την ξινομυζήθρα στο κέντρο του κιμά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και τοποθετείτε τα μπιφτέκια. Ψήνετε για 15-20 λεπτά και σερβίρετε ζεστά.


Υλικά:

400 γρ. αλεύρι σκληρό

200 γρ. αλεύρι μαλακό

20 γρ. μαγιά νωπή

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. κοφτό αλάτι

350-400 ml νερό χλιαρό

250 γρ. τριμμένο τυρί καλαθάκι Λήμνου [*]

150 γρ. λιωμένο Flora Soft με βούτυρο

Εκτέλεση:

Επάνω σε μία λαδόκολλα κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια μαζί με το αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι διαλύουμε στο 1/3 του νερού τη μαγιά και την ζάχαρη. 

Σε μία φαρδιά λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κατόπιν κάνουμε μία λακουβίτσα και ρίχνουμε στη μέση της το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το λιωμένο Flora Soft με βούτυρο σιγά σιγά και εναλλάξ. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 25 λεπτά. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε θερμό μέρος για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει έως ότου διπλασιάσει τον όγκο της.

Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το τριμμένο καλαθάκι Λήμνου και ζυμώνουμε ξανά, χωρίς πολύ δύναμη, ώστε να ομογενοποιηθεί το τριμμένο τυρί στη ζύμη. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρές μερίδες των 20 γρ. και κάνουμε μπαλίτσες επάνω σε αλευρωμένο πάγκο. 

Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μας σε ταψάκι, τα σκεπάζουμε με πανί και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να διπλασιάσουν τον όγκο τους. Πριν τα ψήσουμε τα ραντίζουμε με νερό για να κάνουν κρούστα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220° για 20-30΄.

Προετοιμασία: 0:15'  Μαγείρεμα: 1:00' Εύκολη Μερίδες: 6-8

Υλικά Συνταγής

Για το κοτόπουλο

1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κομμένο σε μερίδες

4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε δαχτυλίδια (0

5-1 εκ.)

1 φλ. ζωμό κότας ή νερό

μίγμα μπαχαρικών

2 κ.σ. βούτυρο

2 κυδώνια

2 μήλα

15 αποξηραμένα φρούτα

δαμάσκηνα και βερίκοκα

1/2 φλ. κόκκινο κρασί

2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού

Για το σερβίρισμα

κους κους

πράσινη σαλάτα

Μπαχαρικά

1 κ.γλ. κοκκινοπίπερο

1 κ.γλ. κόλιανδρο

1 κ.γλ. κανέλα

1 κ.γλ. τζίντζερ

1 κ.γλ. κουρκουμά

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το γλυκόξινο κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα, κόβωντας το κοτόπουλο σε κομμάτια. Το πλένουμε και το σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.

 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω να κάνει κρούστα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε πήλινο σκεύος Tajine ή σε κεραμική ή χοντρή μαντεμένια γάστρα που να σκεπάζει καλά.

 

Στο ίδιο λάδι που ρόδισε το κοτόπουλο προσθέτουμε τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού και τα αφήνουμε να πάρουν ρόδινο χρώμα, τα βγάζουμε με λαβίδα ή τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με τον ζωμό.

 

Σκεπάζουμε το βαρύ σκεύος και ψήνουμε για 30′ στους 200ºC.

 

Για τα φρούτα

Πλένουμε στεγνώνουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε χοντρές φέτες με την φλούδα τους. Το ίδιο κάνουμε και με τα μήλα.

 

Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα φρέσκα φρούτα να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ολόκληρα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί σχεδόν όλο σε δυνατή φωτιά.

 

Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα φρούτα και σκεπάζουμε το σκεύος. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ επιπλέον.

 

Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να έχει δέσει καλά.

 

argiro.gr

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE