Υλικά

    1/2 φλ. τσαγιού μαργαρίνη
    1 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
    1/4 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
    2 αυγά
    1 κ. γλ. βανίλια
    1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
    1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
    1/2 κ. γλ. αλάτι
    1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
    1/2 κ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
    1/2 φλ. τσαγιού γάλα
    2 φλ. τσαγιού μήλα ψιλοκομμένα

Για την επικάλυψη

    1/4 φλ. τσαγιού μαργαρίνη
    2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
    1/4 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
    Μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
    1/4 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση

    Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείψτε με λίγο βούτυρο ένα ταψί και εν συνεχεία αλευρώστε το.
    Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγερική σόδα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και αφήστε στην άκρη.
    Σε άλλο μπολ τοποθετείστε τη μαργαρίνη, την ζάχαρη (κρυσταλλική και καστανή) και ανακατέψτε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
    Χτυπάτε ένα ένα τα αυγά και προσθέτετε τη βανίλια.
    Στο μείγμα με το αλεύρι προσθέτετε τα αυγά, εναλλάξ με το γάλα, και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε και τα κομμένα μήλα και ανακατεύετε.
    Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει.

Για την επικάλυψη

    Σε ένα μπολ ρίξτε τη μαργαρίνη, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
    Προσθέστε το γάλα εβαπορέ (ένα ένα κουταλάκι τη φορά) έως ότου επιτευχθεί η επιθυμητή υφή.
    Καλύψτε το κέικ με το γλάσο, αφού βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει.

Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 6 ωρες

Υλικά (για 8 μερίδες)

Για τη βάση

125 γρ. βούτυρο light

1 πακέτο (250 γρ.) μπισκότα digestive  

1/2 κούπα φουντούκια

Για τη γέμιση

1/2 κιλό ανθότυρο

1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά

1 κάψουλα βανίλιας

4 κουτ. σούπας μέλι, ρευστό

1 βαζάκι (250 - 300 γρ.) μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, της αρεσκείας μας

Ξεκινάμε από τη βάση: Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.

Αποσύρουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή σε δόσεις στο μούλτι και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ψιλοτρίβουμε και τα φουντούκια, τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να υγρανθεί όλο το μείγμα. Το απλώνουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ., το οποίο έχουμε ακουμπήσει σε μια πιατέλα ή σε μια βάση για τούρτα.

Το πατικώνουμε ώστε να έχουμε μια συμπαγή βάση.  Αφήνουμε το τσέρκι στο ψυγείο να σφίξει η βάση όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.

Φτιάχνουμε την κρέμα: Κομματιάζουμε το ανθότυρο και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. 

Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια. Χτυπάμε, με το φτερό ή το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το μέλι συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμη 1 λεπτό. Βγάζουμε το τσέρκι από το ψυγείο και απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση. Αφήνουμε φορμαρισμένο το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Αφαιρούμε το τσέρκι. ...και απλώνουμε τη μαρμελάδα, προτού σερβίρουμε.

Παραλλαγές

Αντί για φουντούκια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκά αμύγδαλα.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μέλι με ζάχαρη άχνη.

Γαρνίρουμε με όποιο γλυκό του κουταλιού μάς αρέσει ή βρίσκεται στο σπίτι. Πρώτα όμως το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε, αν είναι σε μεγάλα κομμάτια.

Εφόσον δεν μας απασχολούν οι θερμίδες, χρησιμοποιούμε βούτυρο και γιαούρτι με πλήρη λιπαρά.

Υλικά

4 ώριμες μπανάνες

340 γραμ. Βιταμ

500 γραμ. Φαριναπ

10 γραμ. Σόδα

10 γραμ. Αλάτι

400 γραμ. Ζάχαρη

4 αβγά

3 βανίλιες

70 γραμ. Γάλα

400 γραμ. Σοκολάτα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βιταμ με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, τις βανίλιες και το γάλα. Ύστερα το μισό αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι, να απορροφηθούν και το υπόλοιπο αλεύρι. Τέλος, λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πηρούνι και τις προσθέτουμε με την τριμμένη σοκολάτα στο μείγμα. Ψήνουμε ψηλά στο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, για 45-50'. Περιμένουμε 30' και ξεφορμαρουμε.

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για ταψί 40 εκ. Προετοιμασία: 50΄ Χρόνος: 1 ώρα 

Υλικά

Για τη ζύμη

6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 ml ελαιόλαδο

20 ml ξίδι

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

350-400 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου

80 γρ. κορν φλάουρ για το άνοιγμα

4-5 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, για τα φύλλα

50 ml ελαιόλαδο, για τα φύλλα και το ταψί

Για τη γέμιση

600 ml γάλα

60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

900 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει, να γίνει σαν κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και πιάνουμε να ανοίξουμε τα φύλλα.

Ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και πολύ ελαστική ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 18 κομμάτια, κάθε ένα πρέπει να έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι. Βάζουμε το κορν φλάουρ σε ένα μπολ και βουτάμε κάθε μπαλάκι εκεί, για να μας βοηθήσει στο άνοιγμα.

Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε δίσκο διαμέτρου 10 εκ. Βουτυρώνουμε τα φύλλα με τα δάχτυλά μας και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας. Ενώνουμε τα φύλλα κάνοντας τετράδες (κάθε τέσσερα φύλλα που ανοίγουμε σε δίσκους 10 εκ. τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο) και ανάμεσα τα αλείφουμε με βούτυρο.

Δημιουργούμε 3 τετράδες από ζύμη, που θα ανοίξουμε σε φύλλο για να το χρησιμοποιήσουμε στη βάση. Με τα υπόλοιπα 6 μπαλάκια ζύμης φτιάχνουμε δύο τριάδες από φύλλα με τον ίδιο τρόπο (αλείφοντάς τα ανάμεσα με βούτυρο). Τα κρατάμε στην άκρη για να καλύψουμε την πίτα από πάνω. Ανοίγουμε την πρώτη τετράδα σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας σε φύλλο με διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού. Το λαδώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ανοίξουμε και τα άλλα. Με τον ίδιο τρόπο προχωράμε με τις άλλες δύο τετράδες φύλλων. Βάζουμε τα τρία φύλλα σε λαδωμένο ταψί 40 εκ., το ένα πάνω από το άλλο, έτσι ώστε να βγαίνουν εκτός ταψιού οι άκρες των φύλλων.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα. Προσθέτουμε στην κρέμα σιμιγδαλιού τα αυγά, το κασέρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Το αλάτι με προσοχή, γιατί είναι αλμυρό και το κασέρι. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στο ταψί πάνω στα φύλλα. Ανοίγουμε την πρώτη τριάδα σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας σε φύλλο με διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.

Το λαδώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ανοίξουμε και το άλλο. Με τον ίδιο τρόπο προχωράμε με την άλλη τριάδα φύλλων. Βάζουμε τα δύο φύλλα πάνω στη γέμιση. Τα στρώνουμε χωρίς να τα τεντώσουμε. Τα τοποθετούμε απαλά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό τσαλάκωμα στην επιφάνεια και το φύλλο να έχει πτυχώσεις. Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν σε κόθρο, στρίβοντάς τα περιμετρικά στο ταψί, σαν να δημιουργούμε στην πίτα ένα στεφάνι. Λαδώνουμε και βάζουμε επιπλέον βούτυρο από πάνω. Χαράσσουμε την πίτα, για να είναι πιο εύκολο να την κόψουμε. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ψηθεί η γέμιση.

Υλικά

400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

250 γρ. ζάχαρη καρύδας

200 γρ. ηλιέλαιο

750 γρ. νερό

50 γρ. χυμός πορτοκάλι

1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Ρίχνω σε μια κατσαρόλα το νερό, τον χυμό πορτοκαλί (προαιρετικά και μια φλούδα από το πορτοκαλί) και την ζάχαρη και ετοιμάζω το σορόπι! Αφήνω να κρυώσει περίπου 30 λεπτά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνω το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι και το ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να πάρει χρωμα. Μετά ρίχνω την κανελα και σταδιακά το σιρόπι. Ανακατεύω πολύ πολύ καλά! Όταν είναι έτοιμο το ρίχνω σε μια φόρμα!

Το αφήνω για λίγο έξω να κρυώσει και μετά το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει! Όταν είναι έτοιμο το αναποδογυριζω και έτοιμο!! Μπορούμε να βάλουμε λίγη επιπλέον κανελα ή σουσάμι για το σερβίρισμα! Καλή όρεξη!

 

  

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE