Υλικά:

Για τη γέμιση:

½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο 2 φορές από τη μηχανή

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

500 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

300 γρ. σκληρή φέτα, θρυμματισμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον χυλό

320 γρ. καλαμποκάλευρο

2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

1 κουτ. γλυκού αλάτι

3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

420 ml χλιαρό νερό

Διαδικασία:

Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να στεγνώσει και να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε το αυγό, τον δυόσμο και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.

Χυλός: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να δημιουργηθεί ένας μέτριος προς πηχτός χυλός (ίσως να μη χρειαστεί όλο το νερό).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε καλά τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα από ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 28-30 εκ. Αδειάζουμε εκεί τον μισό χυλό και τον απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα του κιμά. Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με 1 φλιτζ. χλιαρό νερό και με ένα κουτάλι τον απλώνουμε πάνω στη γέμιση. Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να κάνει τραγανή κρούστα και να ροδίσει.

 

Υλικά συνταγής

Μισό φλ. ζάχαρη
2 φλ. αλεύρι, σκληρό
3 κ.σ. μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
Μισό φλ. βούτυρο
6 κρόκοι αυγών
3 φλ. νερό
Μισό κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Μισό ματσ. μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι.

Διαλύουμε τη μαγιά, σε λίγο χλιαρό νερό.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε μία λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τη μαγιά, ανακατεύοντας αργά και κυκλικά προς την ίδια φορά.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο, να λιώσει.

Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο.

Κατόπιν, ζεσταίνουμε το νερό, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε.

Αφήνουμε τη ζύμη, να ανεβεί.

Έπειτα, βράζουμε τις πατάτες, ολόκληρες.

Σε ένα τηγάνι, καίμε λίγο ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά τις πατάτες, προσέχοντας να μη γίνουν τελείως πουρές.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη, σε μικρά μπαλάκια.

Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε ένα, να γίνει μια στρογγυλή πίτα.

Έπειτα, βάζουμε στη μέση μια κουταλιά πατάτα και κλείνουμε καλά τις άκρες, πιέζοντας για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.

Αφήνουμε, να ανεβούν.

Τέλος, τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.

Τα πιροσκί με πατάτα είναι έτοιμα!

Καλή όρεξη!

Συμβουλές

Για έξτρα νοστιμιά, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση μας λίγο μπέικον.

https://www.supersyntages.gr/

Υλικά:

700 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου, κατεψυγμένα

200 γρ. παξιμάδια κριθαρένια, τριμμένα στον πολυκόφτη

2 αυγά

2 καρότα μέτρια, τριμμένα

1 πιπεριά κέρατο, τριμμένη

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο

1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη

1 κουτ. γλυκού σουμάκ, προαιρετικά (μπαχαρικό με κοκκινωπό χρώμα και ιδιότυπη λεμονίζουσα γεύση)

70 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα μέτριο ταψί με λαδόκολλα.

Βράζουμε τα φιλέτα ψαριού για 5-6 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε, τα ξεψαχνίζουμε με τα δάχτυλά μας αφαιρώντας τυχόν κοκαλάκια. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα παξιμάδια, τα αυγά, τα καρότα, την πιπεριά, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τη μουστάρδα, το σουμάκ (αν βάλουμε), το μισό λάδι και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε το μείγμα καλά μέχρι να γίνει αφράτο. Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια και τα βάζουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 6-8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν. Συνοδεύουμε με μαρουλοσαλάτα και τηγανητές πατάτες για τα παιδιά.

ΥΛΙΚΑ:

200 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα (52% περιεκτικότητα σε κακάο)

160 γρ. γάλα φρέσκο

160 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά (2%)

240 γρ. δημητριακά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, κομμένη σε κομμάτια. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και ακουμπάμε επάνω του το ανοξείδωτο μπολ. Ο πάτος του δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο νερό. Ανακατεύουμε τη σοκολάτα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής από σιλικόνη και μόλις λιώσει καλά, κατεβάζουμε από το μπεν μαρί.

2. Παράλληλα, βάζουμε το γάλα και το γιαούρτι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά. Εναλλακτικά χτυπάμε με το μίξερ χειρός.

3. Ρίχνουμε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα του γιαουρτιού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και να έχουμε ένα ενιαίο χρώμα. Ρίχνουμε τα μισά δημητριακά και ανακατέυουμε απαλά.

4. Μοιράζουμε τη μους σε 4 μπολάκια και βάζουμε τη στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν τη σερβίρουμε με τα υπόλοιπα δημητριακά.

Υλικά

    1 κόκορα, περίπου 2.600 γρ.
    1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
    1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
    100 γρ. φρέσκα φασολάκια, καθαρισμένα
    500 γρ. μικρά κολοκυθάκια τρυφερά
    2 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες 1 εκατ.
    5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    500 γρ. baby πατάτες, χωρίς φλούδα
    1-2 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές (τσίλι)
    2 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
    1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
    λίγη ζάχαρη
    1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
    5 κουτ. σούπας δυόσμο, χοντροκομμένο
    1 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
    αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε μια μεγάλη μπασίνα πασπαλίζουμε τον κόκορα ολόκληρο (ή κομμένο στη μέση κατά μήκος) με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και σκόνη μουστάρδας.

Σε μια γάστρα ή μεγάλο ταψί ρίχνουμε τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πατάτες, τις καυτερές πιπεριές, τις ντομάτες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και πάπρικα και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ακουμπάμε τον κόκορα πάνω στα λαχανικά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας (ή με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο αν χρησιμοποιούμε ταψί).

Ψήνουμε για 1 ώρα και 30΄. Ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά ανακατεύοντας ελαφρά τα λαχανικά. Ψήνουμε με τη γάστρα ανοιχτή για περίπου 15΄ ακόμα. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή κρύο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE