Υλικά:

4 σύκα φρέσκα, πλυμένα και κομμένα στα τέσσερα

300γρ. στήθος κοτόπουλου βρασμένο ή ψημένο, κομμένο σε μικρούς κύβους

1½ φλιτζάνι ρεβίθια βρασμένα

3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 αγγούρι μεγάλο, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες

1 ματσάκι ρόκα καθαρισμένη και πλυμένη

1 κουτ. γλυκού σουσάμι

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

200γρ. γιαούρτι στραγγιστό

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

1 κουτ. σούπας δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

Διαδικασία:

Αναμιγνύετε σε ένα μεγάλο μπολ το κοτόπουλο, τα ρεβίθια, τα κρεμμυδάκια και το αγγούρι. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το σουσάμι και ανακατεύετε.

Στρώνετε τα φύλλα της ρόκας σε στενόμακρη πιατέλα και τοποθετείτε εκεί το μίγμα της σαλάτας. Από πάνω τοποθετείτε τα κομμένα σύκα.

Μόλις έρθει η ώρα να σερβίρετε, σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας, μέχρι το μίγμα να γίνει σαν κρέμα, και περιχύνετε τη σαλάτα.

Υλικά:

2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες

1 κουτ. σούπας ρίγανη

500γρ. μοτσαρέλα για πίτσα (όχι φρέσκια) σε φέτες

3 ντομάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες

λίγο ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη

φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί.

Αραδιάζετε στο ταψί τις φέτες μελιτζάνας, τις αλείφετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και ρίγανη και τις ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.

Στρώνετε και ένα δεύτερο ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αλείφετε τις φέτες της ντομάτας με ελαιόλαδο, τις πανάρετε με τη φρυγανιά και τις αραδιάζετε στο ταψί. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά.

Σε ένα από τα ταψιά που ήδη χρησιμοποιήσατε, φτιάχνετε πυργάκια με φέτες μελιτζάνας, ντομάτας και μοτσαρέλας εναλλάξ, τελειώνοντας με μια φέτα ντομάτας. Βάζετε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 10 με 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα.

Γαρνίρετε τα πυργάκια με φυλλαράκια βασιλικού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.

 

Υλικά:

Για τη γέμιση:

½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο 2 φορές από τη μηχανή

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

500 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

300 γρ. σκληρή φέτα, θρυμματισμένη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον χυλό

320 γρ. καλαμποκάλευρο

2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

1 κουτ. γλυκού αλάτι

3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

420 ml χλιαρό νερό

Διαδικασία:

Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να στεγνώσει και να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε το αυγό, τον δυόσμο και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.

Χυλός: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να δημιουργηθεί ένας μέτριος προς πηχτός χυλός (ίσως να μη χρειαστεί όλο το νερό).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε καλά τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα από ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 28-30 εκ. Αδειάζουμε εκεί τον μισό χυλό και τον απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα του κιμά. Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με 1 φλιτζ. χλιαρό νερό και με ένα κουτάλι τον απλώνουμε πάνω στη γέμιση. Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να κάνει τραγανή κρούστα και να ροδίσει.

 

Υλικά

    1 κόκορα, περίπου 2.600 γρ.
    1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
    1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
    100 γρ. φρέσκα φασολάκια, καθαρισμένα
    500 γρ. μικρά κολοκυθάκια τρυφερά
    2 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες 1 εκατ.
    5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    500 γρ. baby πατάτες, χωρίς φλούδα
    1-2 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές (τσίλι)
    2 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
    1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
    λίγη ζάχαρη
    1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
    5 κουτ. σούπας δυόσμο, χοντροκομμένο
    1 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
    αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε μια μεγάλη μπασίνα πασπαλίζουμε τον κόκορα ολόκληρο (ή κομμένο στη μέση κατά μήκος) με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και σκόνη μουστάρδας.

Σε μια γάστρα ή μεγάλο ταψί ρίχνουμε τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πατάτες, τις καυτερές πιπεριές, τις ντομάτες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και πάπρικα και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Ακουμπάμε τον κόκορα πάνω στα λαχανικά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας (ή με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο αν χρησιμοποιούμε ταψί).

Ψήνουμε για 1 ώρα και 30΄. Ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά ανακατεύοντας ελαφρά τα λαχανικά. Ψήνουμε με τη γάστρα ανοιχτή για περίπου 15΄ ακόμα. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή κρύο.

Συστατικά:

1 μελιτζάνα  κομμένη σε κύβους 2 εκ.

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 κόκκινες πιπεριές σε κομματάκια των 2 εκ.

1 χοντροκομμένο κρεμμύδι

1 κολοκυθάκι κομμένο σε ροδέλες των 2 εκ.

1/2 κιλό τομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες και χωρίς τους σπόρους

4 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. κομμένο φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γλ. ξερό)

1 φύλλο δάφνης

2 κ.γλ. κόκκινο κρασί

ξίδι, αλάτι και πιπέρι

1/3 φλ. κομμένος φρέσκος βασιλικός

 

Οδηγίες:

Βάζουμε τη μελιτζάνα στο σουρωτήρι με αλάτι να και αφήνουμε να ξεπικρίσουν για μισή ώρα.

Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε σε πανί της κουζίνας.

1.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι και διαδοχικά σοτάρουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια. Συμπληρώνουμε λάδι αν χρειάζεται και διαφοροποιούμε τους χρόνους ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών των λαχανικών που έχουμε. Οι χρόνοι κυμαίνονται από 3- 8 λεπτά.

2.Βάζουμε όλα τα σοταρισμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ.

3. Ζεσταίνουμε, τέλος, άλλη μια κουταλιά στο τηγάνι για να σοτάρουμε και τις ντομάτες, το σκόρδο, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης.

4. Βάζουμε πάλι όλα τα λαχανικά στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

5. Αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται, ρίχνουμε και το ξίδι και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.

Προσθέτουμε και το βασιλικό και σερβίρουμε.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE