Κεράσι μαρμελάδα στο φούρνο

Υπέροχη μαρμελάδα, φτιαγμένη από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, τα κεράσια! Από τις πιο νόστιμες σπιτικές μαρμελάδες φτιαγμένη ακόμη πιο εύκολα, στον φούρνο!

Ακολουθήστε την συνταγή, φτιάξτε την το καλοκαίρι, φυλάξτε την σε βαζάκια και απολαύστε την όλο τον χειμώνα!

Υλικά :

  • 2 κιλά κεράσια
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • Χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση :

  • Διαλέγουμε ώριμα κεράσια χωρίς χτυπήματα.
  • Πλένουμε τα κεράσια, τα στραγγίζουμε, φοράμε γάντια και βγάζουμε τα κουκούτσια τα βάζουμε σε ένα μπολ ή ταψί.
  • Εναλλακτικά μπορούμε απλά να σκίσουμε στην μέση το κεράσι και να βγάλουμε το κουκούτσι, μια και δεν μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε το σχήμα του κερασιού.

Αν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομματάκια φρούτου πατάμε τα κεράσια με το εξάρτημα που λιώνουμε τις πατάτες.

Αν θέλουμε να είναι τελείως πολτοποιημένη (τα παιδιά συνήθως έτσι την θέλουν) λιώνουμε τα κεράσια λίγα λίγα στο μούλτι και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα.

Τελειώνοντας, ξεπλένουμε με ελάχιστο νερό το μούλτι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Στην 1η περίπτωση, με τα κομματάκια φρούτου, προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό. Προσθέτουμε και την ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα για 1-2 ώρες στο ψυγείο. (μπορεί να παραληφθεί αυτό το βήμα, αν είναι πολτοποιημένο το φρούτο). Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Βοηθάμε την διαδικασία αυτή, ανακατεύοντας το μείγμα με ξύλινη κουτάλα.

  • Μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ξαφρίζουμε όσο βγάζει αφρούς του μείγμα.
  • Αφού τελειώσουμε με το ξάφρισμα είναι έτοιμο να το βάλουμε σε ένα βαθύ ταψί.
  • Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 160 oC πάνω – κάτω αντιστάσεις.
  • Ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα της κατσαρόλας στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο.
  • Ελέγχουμε κατά διαστήματα την μαρμελάδα να μην φουσκώσει και χυθεί μέσα στον φούρνο και ανακατεύουμε μερικές φορές με ξύλινη κουτάλα.

Παρακολουθούμε το δέσιμο της μαρμελάδας (περίπου 2 ώρες) και 10 λεπτά πριν δέσει η μαρμελάδα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα και την μοιράζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.

  • Βράζουμε τα καπάκια από τα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε.
  • Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  • Αν θέλουμε να την συντηρήσουμε απλά στο ψυγείο, παραλείπουμε τον βρασμό των καπακιών.

Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE