Υλικά Συνταγής

500 γραμ. χοιρινό κιμά

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο

5 φέτες μπέικον πολύ ψιλοκομμένες

5 φέτες προσούτο πολύ ψιλοκομμένες

3 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο

γάλα

3/4 φλ. παρμεζάνα

3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/3 φλ. ελαιόλαδο

2 μεγάλα αβγά χτυπημένα

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα πατατάκια φούρνου με δεντρολίβανο

4 μεγάλες πατάτες

1/4 φλ ελαιόλαδο

1 κ.σ ψιλοκομμένο δεντρολίβανο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για το γεμιστό ρολό κιμά με γλάσο ντομάτας, βγάζουμε πρώτα την κόρα από το ψωμί.

 

Κόβουμε σε καρέ κομματάκια ψωμιού, τα βάζουμε σε μπολ, περιχύνουμε με γάλα και αφήνουμε να ρουφήξει και να μαλακώσει.

 

Τα στύβουμε από το γάλα και τα βάζουμε σε μπολ.

 

Προσθέτουμε τους κιμάδες, το μπέικον, το προσούτο, την παρμεζάνα, το μαϊντανό και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

 

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και δίνουμε σχήμα ρολού στο μείγμα κιμά.

 

Καλύπτουμε με μεμβράνη και το παγώνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.

 

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και με προσοχή βάζουμε το ρολό μέσα.

 

Ψήνουμε για 10′ να κάνει κρούστα, αναποδογυρίζουμε με προσοχή, περιχύνουμε με το κρασί και βράζουμε για 5′ να εξατμιστεί.

 

Προσθέτουμε την ντομάτα και σκεπάζουμε το σκεύος με λαδόκολλα, πιέζοντας να κολλήσει στην επιφάνεια του ρολού. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

 

Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40′.

 

Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 15′.

 

Βγάζουμε το ρολό σε ξύλο κοπής. Βάζουμε το τηγάνι στην εστία και τρίβουμε τη βάση του. Αφήνουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

 

Σερβίρουμε το ρολό σε φέτες με πυκνή σάλτσα ντομάτας και πατατάκια φούρνου με δεντρολίβανο.

 

Για τα πατατάκια

Ανάβουμε το γκριλ. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

 

Τις τοποθετούμε στο ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο. Τις ανακατεύουμε καλά, να πάνε παντού τα μυρωδικά.

 

Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 35′.

 

Ανακατεύουμε κάθε τόσο τις πατάτες για να ψηθούν και να ροδίσουν γύρω γύρω.

 

Σημείωση: Αφού ψηθεί το ρολό, βγάζουμε τα χαρτιά και βάζουμε το ρολό κάτω από το γκριλ για λίγα λεπτά, να γλασάρει και να πυκνώσει ωραία η σάλτσα.

 

Πηγή:argiro.gr

Υλικά

1 κ. σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

120 γρ. λουκάνικο κομμένο σε φέτες

800 γρ. σάλτσα ντομάτας με ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κ. γλ. ζάχαρη

600 γρ. νιόκι

125 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους

Φρέσκο βασιλικό για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 8- 10 λεπτά.

Βήμα 2

Προσθέστε το λουκάνικο και συνεχίστε το σοτάρισμα για 5 λεπτά.

Βήμα 3

Ρίξτε την ντομάτα και τη ζάχαρη και αφήστε να πάρει μια βράση.

Βήμα 4

Προσθέστε τα νιόκι και αφήστε να βράσουν για 8 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.

Βήμα 5

Ανεβάστε τη φωτιά στη δυνατή θερμοκρασία και προσθέστε τα 3/4 της μοτσαρέλας και τον περισσότερο βασιλικό.

Βήμα 6

Ρίξτε το μείγμα σε ένα ταψί, γαρνίρετε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και ψήστε στο γκριλ για 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Βήμα 7

Γαρνίρετε με τον υπόλοιπο βασιλικό και σερβίρετε.

Υλικά

 

Για τη φοκάτσια:

1 κούπα αλεύρι σκληρό,

3 κοφτές κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

Μιάμιση κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου,

Ενάμιση κ. γ. αλάτι,

2 κ. σ. λάδι,

2 κ.γ. μαγιά,

2 κ.γ. μέλι ή ζάχαρη

Για το ταψί:

2 κ.σ. λάδι

Για την επικάλυψη:

2 κ. σ. λάδι,

2 κ. σ. νερό,

1 κ.γ. ρίγανη,

Μισό κ.γ. αλάτι σε νιφάδες,

Μισή κούπα ελιές σε ροδέλες,

Μισή κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι

 

Εκτέλεση

 

Βήμα 1

Αναμείξτε το νερό, τη μαγιά και περίπου 3 κουταλιές από το αλεύρι και αφήστε το στην άκρη.

Βήμα 2

Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε μέχρι να έχετε στα χέρια σας μια λεία ζύμη. Αφήστε το στην άκρη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, κάτι που θα σας πάρει περίπου 2-2μιση ώρες.

Βήμα 3

Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και απλώστε το σε όλη τον επιφάνεια. Αν η ζύμη δεν απλώνεται καλά, αφήστε την στην άκρη ξανά για 15 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να καλύψει ολόκληρο το ταψί, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του. Αφήστε το να φουσκώσει για δεύτερη φορά.

Βήμα 4

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220°C στις αντιστάσεις. Βρέξτε τα δάχτυλά σας και πιέστε τα μέχρι μέσα σε όλη την επιφάνεια του ψωμιού. Προσθέστε τα υλικά που θέλετε.

Βήμα 5

Ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο με το νερό μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αλείψτε το σε την επιφάνεια της ζύμης. Ρίξτε ανθό αλατιού.

Βήμα 6

Ψήστε στη μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

Υλικά

 

10 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250 γρ. πραλίνα

2 μεγάλα αβγά

 

Εκτέλεση

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 2

Χτυπήστε στο μίξερ τα αβγά και προσθέστε την πραλίνα.

Βήμα 3

Μόλις ομοιογενοποιηθούν προσθέστε μία μία κουταλιά το αλεύρι και συνεχίστε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για 2- 3 λεπτά.

Βήμα 4

Με ένα κουτάλι της σούπας γεμίστε τις θήκες μάφιν περίπου μέχρι τη μέση και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 5

Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, προαιρετικά, και απολαύστε.

Υλικά

10 φέτες ψωμί για τοστ (χωρίς κόρα)

10 κ.γ. πραλίνα φουντουκιού

1 αυγό

1 1/2 κ.σ. γάλα

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. γεμάτη κανέλα

βούτυρο

 

Εκτέλεση

 

Βήμα 1

Αρχικά αφαιρείτε από τις φέτες ψωμιού του τοστ την κόρα.

Βήμα 2

Σε ένα ξύλο κοπής τοποθετείτε μία μία τις φέτες και ανοίγετε με έναν πλάστη μέχρι το ψωμάκι σας να γίνει πολύ επίπεδο.

Βήμα 3

Με ένα κουτάλι απλώνετε την πραλίνα σε όλη την επιφάνεια της κάθε φέτας και τυλίγετε σφιχτά σε ρολάκια

Βήμα 4

Ανακατεύετε το αυγό και το γάλα σε ένα μπολ και σε ένα άλλο τη ζάχαρη με την κανέλα.

Βήμα 5

Βουτάτε ένα ένα τα ρολάκια ψωμιού στο μείγμα με το αυγό

Βήμα 6

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο βούτυρο και ζεσταίνετε τα ρολάκια ψωμιού και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα

Βήμα 7

Ρολάρετε τα μαγειρεμένα ψωμάκια στο μείγμα με την κανέλα κα τη ζάχαρη και σερβίρετε

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE