Υλικά για 6 άτομα

2 κιλά αρνίσιο μπούτι

1 1/2-2 κιλά πατάτες

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε κομματάκια

2 κουταλιές της σούπας φυλλαράκια φρέσκου δενδρολίβανου

1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο

4-5 μέτριες σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τα ανακατεύουμε καλά και κόβουμε τα σκόρδα στα δύο.

Με ένα μικρό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες στο κρέας και με το δάκτυλο μας βάζουμε σε κάθε τρύπα λίγο από το μείγμα του αλατοπίπερου και κατόπιν μισή σκελίδα σκόρδο. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα σκόρδα.

Πασπαλίζουμε το κρέας με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τοποθετούμε τις πατάτες μαζί με τις πιπεριές στο ταψί γύρω γύρω από το αρνί.

Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και τα φυλλαράκια του δενδρολίβανου.

Ρίχνουμε στον πάτο του ταψιού λίγο ζεστό νερό και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς με πάνω και κάτω αντίσταση για περίπου 1 ώρα.

Το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά στον αέρα περίπου, μέχρι το αρνί και οι πατάτες να ροδίσουν.

Υλικά για 2 άτομα

70 γρ. ρύζι για ριζότο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κρεμμύδι ξερό

1/2 πιπεριά πράσινη

1/2 πιπεριά κόκκινη

1 μικρή μελιτζάνα

1 κολοκυθάκι

1 καρότο

2-3 μανιτάρια

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

150 ml κρέμα γάλακτος

1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε κύβους, εκτός από τα μανιτάρια και το καρότο που θα τα κόψουμε σε φέτες.

Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα λαχανικά μας.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά να λαδωθεί με προσοχή μην καεί.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να σκεπαστεί το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά αλατίζουμε και το αφήνουμε να βράσει.

Όταν θα έχει τραβήξει τα υγρά του δοκιμάζουμε το ρύζι (θέλουμε να κρατάει λίγο) αν χρειάζεται κι άλλο βράσιμο προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.

Αφού έχει τραβήξει τα υγρά του προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μια χούφτα τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε να χυλώσει και σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε με το τυρί και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Υλικά για 6 άτομα

2 1/2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ

1/2 λίτρο γάλα

100 γραμμάρια ζάχαρη

60 γραμμάρια αλεύρι

2 αβγά

2 κοφτές κουταλιές σούπας βούτυρο

1 1/2 βανίλια

1 σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη

Εκτέλεση

Για την κρέμα

Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα 2 αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα στο χυλό. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.

Μόλις είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο ή με μία μεμβράνη.

Για τη συναρμολόγηση

Παίρνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε τα μπισκότα μας ομοιόμορφα. Από πάνω αδειάζουμε τη μισή κρέμα και την απλώνουμε με μία σπάτουλα.

Από πάνω ξαναβάζουμε μια στρώση μπισκότα ομοιόμορφα, δηλαδή μια δεύτερη στρώση.

Ξαναστρώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα ομοιόμορφα. Τελειώνουμε με την τρίτη στρώση μπισκότα.

Τρίβουμε σοκολάτα πάνω από το γλυκό μας και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Υλικά για 4-6 άτομα

500 γραμμάρια λαζάνια

840 γραμμάρια κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σπανάκι

450 γραμμάρια κίτρινο τυρί τριμμένο

2 φλυτζάνια σάλτσα ντομάτας

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Αχνίζετε το σπανάκι σε μία κατσαρόλα (χωρίς λάδι ή νερό).

Σε ένα ταψάκι που έχετε προηγουμένως βουτυρώσει, τοποθετείτε μια στρώση σάλτσας και από πάνω στρώνετε τα λαζάνια.

Προσθέτετε λίγη ποσότητα από το σπανάκι, το κίτρινο τριμμένο τυρί και τη σάλτσα ντομάτας.

Απλώνετε ακόμη μία στρώση με λαζάνια, σπανάκι, κίτρινο τριμμένο τυρί και σάλτσα ντομάτας.

Επαναλαμβάνετε ακόμη μία φορά την ίδια διαδικασία με την ίδια σειρά και, τέλος, ραντίζετε με λίγη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί τόφου.

Ψήνετε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Νηστίσιμη αμυγδαλόπιτα: Υλικά

2 ποτήρια του νερού χυμό πορτοκάλι

1 ποτήρι του νερού λάδι ελαφρύ

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

1 1/2 κούπα αμύγδαλα ψίχα καθαρισμένα και περασμένα από το μουλτι

2 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χονδρό

1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα

1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού και λίγο λιγότερο γαρίφαλο

1 φακελάκι μπεικιν

Νηστίσιμη αμυγδαλόπιτα: Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη, διαλύουμε την σόδα μέσα στο πρώτο ποτήρι χυμό και ρίχνουμε μέσα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αμύγδαλα που τα έχουμε κάνει ψίχα στο μπλέντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπεικιν, το σιμιγδάλι και το αλεύρι.

Λαδώνουμε ένα ταψί 25 εκατοστών, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170- 180 για 60 λεπτά.

Αν θέλετε μπορείτε να την σιροπιάσετε με 2 ζάχαρη και 1 νερό με λίγες σταγόνες λεμονιού και βράσιμο δυο λεπτά, σιροπιάστε κρύα πίτα με χλιαρό σιρόπι!

Η Συνταγή είναι από κ. Gogo Samiou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE