Υλικά

4 μελιτζάνες πλυμένες και κομμένες σε ροδέλες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

4 κ.σ. λευκό κρασί

1 κονσέρβα χυμός ντομάτας

5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες

3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο

8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 1/2 φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά

2 κρόκοι αυγών

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά για περίπου 4 λεπτά, να πάρει χρώμα.

Σβήνετε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσει για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Στη συνέχεια, λαδώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου. Στρώνετε μέσα τις πατάτες και τις μελιτζάνες και αλατίζετε.

Σκεπάζετε τη λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180οC για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες).

Λαδώνετε ένα ταψί 20 εκ. και στρώνετε στη βάση τις πατάτες. Από πάνω προσθέτετε τον κιμά και στη συνέχεια τις μελιτζάνες.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με σύρμα για να μη σβολιάσει.

Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν προσθέτετε το γάλα, ανεβάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Σε μπολ χτυπάτε με το σύρμα το γάλα με τους κρόκους. Προσθέτετε το μείγμα στη μπεσαμέλ και ανακατεύετε απαλά με το σύρμα.

Απλώνετε τη μπεσαμέλ στο ταψί πάνω από τις μελιτζάνες.

Ψήνετε τον μουσακά στους 180° C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ.

 

Υλικά για 6 άτομα

200 γραμ. μπισκότα της επιλογής σας

70 γραμ. βούτυρο λιωμένο (όχι καυτό)

150 γραμ. τυρί κρέμα

200 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί (όχι πάρα πολύ σφικτή)

1 βάζο σως βύσσινο για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Θρυμματίζετε στο μπλέντερ τα μπισκότα μέχρι να γίνουν ψιλά κομματάκια όχι όμως τελείως σκόνη.

Κατόπιν τα βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Γεμίζετε από 2 κουταλιές γλυκού με το μείγμα του μπισκότου σε 12 ποτήρια κρασιού ή μικρά ποτήρια.

Στο κάδο του μίξερ ανακατεύετε το τυρί κρέμα μαζί με την κρέμα γάλακτος για 5 -7 λεπτά στη δυνατή σκάλα μέχρι να γίνει σφικτή κρέμα.

Γεμίζετε το μείγμα κρέμας μέσα στα ποτήρια από 2 κουταλιές της σούπας και τέλος καλύπτετε με 1 κουταλιά της σούπας σως βύσσινο με απαλές κινήσεις.

Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου και ξεφορμάρετε πριν το σερβίρετε.

Προαιρετικά για να γίνει το μείγμα μπισκότου πιο τραγανό, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε το μείγμα μπισκότου σε ένα ταψί για 15 λεπτά πριν τοποθετήσετε το μείγμα στα ποτήρια.

Υλικά

4 αυγά

300 γρ. δάκρυα σοκολάτας ( μαύρη ή γάλακτος)

Εκτέλεση

Λιώνετε τη σοκολάτα μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις λιώσει την ανακατεύετε καλά

Τα αυγά προηγουμένως τα έχετε σπάσει και σε ένα μπολ ρίχνετε τα ασπράδια και σε άλλο τους κρόκους

Με το μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφρός

Ρίχνετε τους κρόκους στη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά

Κατόπιν, ρίχνετε τα ασπράδια και ανακατεύετε και πάλι καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά

Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα, αφού πρώτα την έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει για να μην κολλήσει το κέικ

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.

Υλικά

4 στήθη κοτόπουλου

1 κ. γλ. καρύκευμα με πιπέρι και λεμόνι

1 κ. γλ. αλάτι

1 κ. γλ. άνηθο

1 κ. γλ. σκόρδο σε σκόνη

3 κ. σ. βούτυρο

1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

2 κ. σ. κάπαρη

Εκτέλεση

Πασπαλίστε το κοτόπουλο με το καρύκευμα πιπεριού με λεμόνι, το αλάτι, τον άνηθο και στην σκόνη σκόρδου.

Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Τοποθετήστε στο τηγάνι το κοτόπουλο, δυναμώστε την θερμότητα και σοτάρετε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές για περίπου 5 λεπτά.

Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και μαγειρέψτε το κοτόπουλο για ακόμη 5-7 λεπτά.

Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την φωτιά, τοποθετήστε το σε μια πιατέλα και τυλίξτε το με αλουμινόχαρτο.

Ανάψτε την φωτιά και πάλι στο δυνατό και ρίξτε στο τηγάνι την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει, για περίπου 3 λεπτά.

Κατεβάστε από την φωτιά, προσθέστε την κάπαραη και ανακατέψτε καλά.

Περιχύστε το κοτόπουλο με την σάλτσα και σερβίρετε.

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τις κροκέτες

1 φλ. αρακά

2 αυγά

3 τριμμένες πατάτες

1 τριμμένο καρότο

3 τριμμένα κολοκυθάκια

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλιά μουστάρδα

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Πιπέρι

Για το τηγάνισμα

2 αυγά

Τριμμένη φρυγανιά

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τις κροκέτες

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Στη συνεχεία προσθέτετε τα λαχανικά και τη μουστάρδα και ανακατεύετε.

Μόλις «μαραθούν» αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά μόνα τους, τα προσθέτετε στα λαχανικά και τα ζυμώνετε όλα μαζί, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και μοσχοκάρυδο και ζυμώνετε ακόμη μία φορά.

Πλάθετε τις κροκέτες και τοποθετείτε στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να δέσουν.

Για το τηγάνισμα

Σε ένα πιάτο χτυπάτε τα δύο αυγά και σε ένα άλλο τοποθετείτε την τριμμένη φρυγανιά.

Περνάτε τις κροκέτες από τα αυγά και έπειτα από την τριμμένη φρυγανιά και τις ρίχνετε σε ζεστό λάδι σε ένα τηγάνι.

Αφήνετε να ψηθούν για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, τις στραγγίζετε και σερβίρετε.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE