Υλικά Συνταγής

    125 γραµ. λιωμένο βούτυρο
    200 γραµ. καστάνη ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη)
    2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
    1 κ.γλ. υγρή βανίλια
    1/2 κ.γλ. κανέλα
    220 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ
    1 κ.γλ. σόδα μεγερικής
    1/3 κ.γλ. αλάτι
    100 γραµ. γιαούρτι (ή ξινόγαλο)
    3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
    3 μέτριες ώριμες μπανάνες
    100 γραµ. καρύδια χοντροκομμένα


Εκτέλεση

Για την αυθεντική συνταγή banana bread ή μπανανόψωμο χωρίς μίξερ, χρειαζόμαστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο λιωμένο, αυγά και γιαούρτι).

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε κάποιο από τα υλικά για το μπανανόψωμο θα βρείτε παρακάτω αντικαταστάσεις υλικών.

Βάζουμε το λεμόνι στο γιαούρτι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 5′.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις ή στους 160 °C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουνε μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 23χ12 εκατ. για να έχει το κλασικό banana bread σχήμα.

Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες και μαλακές.

Σε ένα μικρό μπολ, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πολύ ώριμες μπανάνες. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη.

Με το σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την βανίλια και την κανέλα.

Με το σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν να γίνουν κρέμα.

Χωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα.

Απαλά ανακατεύουμε με το σύρμα. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε για πολύ ώρα γιατί θα γίνει πολύ ελαστική η ζύμη του banana bread.

Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και τα καρύδια.

Απαλά ανακατεύουμε το μείγμα του banana bread.

Το αδειάζουμε στη φόρμα.

Ψήνουμε το μπανανόψωμο για 1 ώρα και 10′ περίπου.

Αν ψήσετε στις αντιστάσεις, θα βάλετε το banana bread στην κάτω σχάρα του φούρνου. Αν ψήσετε τον αέρα, θα βάλετε το ταψί στη μεσαία σχάρα.

Προς το τέλος του ψησίματος, ίσως χρειαστεί να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια του.

Αφήνουμε το banana bread στον πάγκο να σταθεί για 15 ´ και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

/www.argiro.gr

Υλικά

4 μισά στήθη κοτόπουλου (χωρίς κόκαλο και πέτσα)

1/2 φλ. τσαγιού σάλτσα πέστο

4 λεπτές φέτες προσούτο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί.

Τοποθετήστε τα στήθη κοτόπουλου σε μια επιφάνεια εργασίας και απλώστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας από την σάλτσα πέστο στο πάνω μέρος του καθενός.

Τυλίξτε το καθένα σε ρολό μέσα στις φέτες από το προσούτο και τοποθετήστε στο ταψί.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο, περίπου για μισή ώρα.

Βγάλτε από τον φούρνο, αφήστε να κρυώσει και σερβίρετε κόβοντας σε ροδέλες.

Υλικά

8 μεσαίες πατάτες

2 κ.σ. βούτυρο αλατισμένο

1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

2 φλ. τσαγιού πλήρες γάλα

1 φύλλο δάφνης

1 κ. γλ. φρέσκο θυμάρι

1/4 φλ. τσαγιού μοσχοκάρυδο τριμμένο

1 1/2 φλ. τσαγιού τσένταρ τριμμένο

Αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Ξεφλουδίστε και κόψτε σε ροδέλες τις πατάτες.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο σε μέτρια- υψηλή φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5- 7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το φύλλο δάφνης, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, 2 κ. γλ. αλάτι και πιπέρι και αφήστε να σιγοβράσει.

Ρίξτε στην κατσαρόλα τις πατάτες και σιγοβράστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 30- 35 λεπτά.

Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί.

Πασπαλίστε με το τριμμένο τσένταρ και ψήστε για περίπου 20- 25 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Υλικά για 6-8 άτομα

 

2 αυγά

50ml σησαμέλαιο

80ml γάλα

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ μπουκετάκι Bok Choy (κινέζικο λάχανο)

1 καρότο τριμμένο

6 λωρίδες ζαμπόν ψιλοκομμένο

70 γραμμάρια ένταμ τριμμένο

70 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη

100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το τριμμένο καρότο μαζί με το κρεμμύδι.

Μόλις μαλακώσουν, χαμηλώνετε την φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε τα αυγά και χτυπάτε με το σησαμέλαιο, το γάλα και μετά προσθέτετε το ψιλοκομμένο choy bok.

Στο τέλος συμπληρώνετε το μείγμα κρεμμυδιού και το τριμμένο τυρί, το ζαμπόν ψιλοκομμένο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλατοπίπερο.

Ανακατεύετε άλλη μια φορά και ρίχνετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα σιλικόνης ή σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα.

Ψήνετε στη μέση του φούρνου, στις αντιστάσεις για 40 λεπτά στους 180 ℃.

Υλικά

9 φύλλα λαζάνια

1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ. γλ. αλάτι

2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου

1 1/2 φλ. τσαγιού γάλα

4 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα σε κύβους

1 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

1 κ. γλ. βασιλικό

1 κ. γλ. ρίγανη

1/2 κ. γλ. πιπέρι

2 φλ. τσαγιού τυρί ρικότα

2 φλ. τσαγιού μαγειρεμένο κοτόπουλο σε κύβους

1 1/4 φλ. τσαγιού σπανάκι

1 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/4 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.

Βράστε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σε μια κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το ζωμό κοτόπουλου με το γάλα και προσθέστε το στην κατσαρόλα, αφήνοντας να βράσει για 1 λεπτό.

Ρίξτε την μοτσαρέλα και την παρμεζάνα, προσθέστε το βασιλικό, τη ρίγανη και το πιπέρι, ανακατέψτε και κατεβάστε από την φωτιά.

Απλώστε το 1/3 της σάλτσας στο κάτω μέρος ενός ταψιού και στρώστε από πάνω το 1/3 των ζυμαρικών.

Προσθέστε το 1/3 του τυριού ρικότα και του κοτόπουλου.

Καλύψτε με το υπόλοιπο 1/3 των ζυμαρικών και προσθέστε ακόμη 1/3 από το μείγμα της σάλτσας, το σπανάκι και την υπόλοιπη μοτσαρέλα και παρμεζάνα.

Τοποθετήστε τα τελευταία ζυμαρικά από πάνω και περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα.

Πασπαλίστε με μαϊντανό και το 1/4 φλυτζάνι τσαγιού παρμεζάνας και ψήστε για 35- 40 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE