Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. (περίπου) φιλέτα άσπρου ψαριού (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

4 φρέσκα λεπτά κρεμμυδάκια κομμένα σε φετάκια

3 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως

1 αυγό

2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό

½ κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

1-2 κουταλιές ελαιόλαδο για άλειμμα

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Τεμαχίζετε τα φιλέτα του ψαριού. Βάζετε το ψωμί μαζί με τα κρεμμυδάκια στο μίξερ και τα χτυπάτε με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ μέχρι να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα.

Προσθέτετε το ψάρι και συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα.

Προσθέτετε το αυγό, τον άνηθο (ή τον μαϊντανό), το ξύσμα λεμονιού και το αλατοπίπερο και τα χτυπάτε όλα, πάντα με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα (δεν πρέπει να λιώσετε το μείγμα).

Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και το κρατάτε στο ψυγείο για 20 με 30 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240°C. Βγάζετε το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθετε σε 8 μπάλες.

Ύστερα, τις πιέζετε με τις παλάμες σας να γίνουν λίγο επίπεδες.

Αλείφετε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και αραδιάζετε πάνω τα μπιφτέκια (εναλλακτικά μπορείτε να στρώσετε μία λαδόκολλα).

Τα αλείφετε με λίγο λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να σφίξουν.

Υλικά

200 γρ. βούτυρο

150 γρ. ζάχαρη

4 μεγάλα αυγά

300 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.

5 κ. γ. μπέικιν πάουντερ

ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ. γ. κανέλα

300 γρ. διάφορα αποξηραμένα φρούτα, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα και αντίσταση.

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτετε ένα ένα τα αυγά.

Προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα και τα φρούτα και ανακατεύετε.

Αδειάζετε το μείγμα σε μία μακρόστενη φόρμα, την οποία προηγουμένως έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει.

Ψήνετε για 40 λεπτά με 1 ώρα.

Υλικά για 4 άτομα

200 γραμμάρια λευκή σοκολάτα

50 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος

100 γραμμάρια ζάχαρη

300 γραμμάρια τριμμένα μπισκότα πτι μπερ

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φουντούκια (προαιρετικά)

100 γραμμάρια βούτυρο μαλακό

2 κρόκοι αβγών

1 φλιτζάνι καφέ εσπρέσσο

Εκτέλεση

Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί.

Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε τη ζάχαρη με το μαλακό βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέστε έναν-έναν τον κρόκο και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Προσθέστε τη λιωμένη λευκή σοκολάτα μαζί με τη γάλακτος, τον καφέ, τα τεμαχισμένα φουντούκια και τα τριμμένα μπισκότα.

Βάλτε το μείγμα σε ένα φύλλο λαδόκολλας και τυλίξτε το σαν καραμέλα.

Αφήστε στην κατάψυξη για 2 με 3 ώρες και είναι έτοιμο. Αφήνετε 2 με 3 λεπτά να ξεπαγώσει και σερβίρετε.

Υλικά για 4 άτομα

αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

50 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη

2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

10 γραμμάρια άσπρη τριμμένη φρυγανιά

8 μικρές πατάτες

200 γραμμάρια τυρί κρέμα

4 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε τις πατάτες, τις στεγνώνετε και τις κόβετε σε τέταρτα ή σε πιο πολλά κομμάτια αν είναι πιο μεγάλες. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βάζετε σε ένα πυρίμαχο ταψί τις πατάτες, περιχύνετε τις με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να καλυφθούν από όλες τις μεριές. Βάζετε τις πατάτες στο φούρνο και τις ψήνετε για 30 λεπτά.

Μετά προσθέτετε το τυρί κρέμα, ανακατεύετε και ψήνετε για άλλα 15- 20 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά καβουρδίζετε το κουκουνάρι, μέχρι να πάρει χρώμα.

Ανακατεύετε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, τα κουκουνάρια και την τριμμένη φρυγανιά. Πασπαλίζετε από πάνω με το μείγμα του τυριού και ψήνετε για άλλα 5 λεπτά.

Υλικά για 4 άτομα

100 γρ. ζάχαρη άχνη και επιπλέον για το πασπάλισμα

200 γρ. βούτυρο αγελάδας (κρύο, από το ψυγείο)

1 αβγό

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)

200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση

Τεμαχίζετε αρχικά το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνετε στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη μαρμελάδα.

Τα ζυμώνετε με το φτερό μέχρι να ενωθούν σε ζύμη που συγκεντρώνεται γύρω από το φτερό. Δεν επιμένετε στο ζύμωμα, γιατί δεν θέλετε να λιώσει το βούτυρο.

Σταματάτε, δηλαδή, ακόμη και αν βλέπετε κομμάτια βουτύρου μέσα στη ζύμη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ακουμπάτε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε ένα ταψί το οποίο έχετε καλύψει με λαδόκολλα.

Κόβετε το 1/3 της ζύμης και το βάζετε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να το χρειαστείτε. Με αυτό θα φτιάξετε έπειτα το ραβδωτό σχέδιο στην επιφάνεια.

Μεταφέρετε την υπόλοιπη ζύμη στο τσέρκι και με την παλάμη την απλώνετε να καλύψει όλο τον πάτο, έχοντας παντού ομοιόμορφο πάχος.

Εναλλακτικά, απλώνετε τη ζύμη μέσα σε ένα ταψί, που έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει ή καλύψει με λαδόκολλα.

Απλώνετε πάνω από τη ζύμη τη μαρμελάδα αφήνοντας ακάλυπτη την περιφέρεια σε πάχος 1 εκ.

Βγάζετε την υπόλοιπη ζύμη από το ψυγείο και την κόβετε στα δύο.

Με το ένα μέρος φτιάχνετε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τοποθετείτε γύρω-γύρω στην τάρτα, φτιάχνοντας ένα στεφάνι και καλύπτοντας το σημείο που έχει μείνει χωρίς μαρμελάδα.

Με το άλλο κομμάτι ζύμης φτιάχνετε μικρά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε πάνω από τη μαρμελάδα, κάνοντας παράλληλες και κάθετες γραμμές.

Κολλάτε τις άκρες τους πάνω στο στεφάνι.

Βάζετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 50-60 λεπτά.

Μόλις κρυώσει, μπορείτε, αν θέλετε, να πασπαλίσετε την περιφέρεια με λίγη ζάχαρη άχνη

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE