Από τον Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά για 1 µεσαίο ταψί φούρνου
 

1 συσκευασία σφολιάτα, σε θερμοκρασία δωματίου

1½ λίτρο πλήρες γάλα

200 γρ. ψιλό σιµιγδάλι

1 βανίλια, σκόνη

250 γρ. ζάχαρη

4 κρόκους αυγών

200 γρ. µαρµελάδα πορτοκάλι

30 ml νερό

λίγο σπορέλαιο για το άλειµµα του ταψιού


Εκτέλεση

Παίρνουµε ένα µεσαίο ταψί του φούρνου και το αλείφουµε µε σπορέλαιο µε ένα πινέλο. Στρώνουµε το φύλλο της σφολιάτας καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά. Με ένα πιρούνι τρυπάµε παντού για να µη φουσκώσει στο ψήσιµο και την ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180οC για 10΄. Αν η ζύµη έχει φουσκώσει, την τρυπάµε ξανά για να καθίσει.

Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε το γάλα και το σιµιγδάλι. Ανακατεύουµε καλά µέχρι να οµογενοποιηθεί το µείγµα. Προσθέτουµε τη βανίλια και τη ζάχαρη και µαγειρεύουµε ανακατεύοντας συνέχεια µέχρι το µείγµα να αρχίσει να πήζει.

Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και, µόλις γίνει χλιαρό, προσθέτουµε τους κρόκους έναν-έναν, ανακατεύοντας συνέχεια µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να οµογενοποιηθούν.

Αδειάζουµε το µείγµα στην ψηµένη βάση και ψήνουµε στον φούρνο στους 180οC στον αέρα µέχρι να δηµιουργηθεί µια ωραία κρούστα.

Χτυπάµε στο µπλέντερ τη µαρµελάδα πορτοκάλι µαζί µε το νερό και περιχύνουµε τη γαλατόπιτα. Τη σερβίρουμε μόλις κρυώσει.

Συστατικά

1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. του γλυκού baking powder

1/2 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρέματος

1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι

1/2 κουτ. του γλυκού ginger σε μορφή σκόνης

1 κουτ. του γλυκού αλεύρι σε σκόνη

1 αβγό

1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 και 1/2 φλιτζάνι νερό

1/4 φλιτζάνι μελάσα

Τρόπος Μαγειρέματος

Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα μαγειρέματος, το αλάτι, το ginger και την κανέλα.

Σε ένα άλλο μικρό μπολ, χτυπάς πολύ καλά το αβγό με τη μελάσα και τη βανίλια. Μόλις δημιουργηθεί το μείγμα, προσθέτεις το νερό.

Αναμειγνύεις τα δύο μείγματα σε ένα μπολ και ανακατεύεις πολύ καλά και προσεκτικά.

Παράλληλα, ζεσταίνεις ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Τοποθετείς το μείγμα, με μεγάλες κουταλιές, σε στρογγυλό σχήμα πάνω στο ταψί και το ψήνεις μέχρι να ροδοκοκκινίσει και οι άκρες να “στεγνώσουν”. Αναποδογυρίζεις για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Τα αφήνεις να κρυώσουν και απολαμβάνεις.

Πηγή: tlife.gr

Υλικά

250 γρ. φράουλες κομμένες σε φέτες

 

300 γρ. σπανάκι

 

1 κ. σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

 

2 κ. σ. σουσάμι

 

1/4 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου

 

1 κ. σ. παπαρουνόσπορο

 

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

 

1/4 φλ. τσαγιού λευκό ξύδι

 

1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

 

1/4 κ. γλ. πάπρικα

 

1/4 κ. γλ. σάλτσα Worcestershire

 

 

 

Εκτέλεση

 

 

 

Βήμα 1

 

Σε ένα μπολ τοποθετήστε το σουσάμι, τον παπαρουνόσπορο, την ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, την πάπρικα, το κρεμμύδι και την σάλτσα, ανακατέψτε και τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

 

Βήμα 2

 

Σε ένα άλλο μπολ ρίξτε το σπανάκι, τις φράουλες και το φιλέ αμυγδάλου.

 

Βήμα 3

 

Προσθέστε τη σάλτσα που έχετε τοποθετήσει στο ψυγείο και ανακατέψτε καλά.

 

Βήμα 4

 

Τοποθετήστε στο ψυγείο για επιπλέον 10- 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Συστατικά

1 φλιτζάνι ρεβίθια

1/2 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρέματος

1 κουτ. της σούπας νερό

1 1/3 κουτ. της σούπας σπόροι σουσαμιού

2 κουτ. του γλυκού κύμινο

1 κουτ. του γλυκού αλάτι

1 κουτ. του γλυκού baking powder

1/2 κουτ. του γλυκού πιπέρι

1/2 κουτ. του γλυκού τσίλι

1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη

1/4 κουτ. του γλυκού κουρκουμάς

Λίγο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

Από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετείς τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό, για να καθαρίσουν. Τα αφήνεις όσο κοιμάσαι ή τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Την επόμενη ημέρα, χτυπάς τα ρεβίθια σε ένα μπλέντερ, μέχρι να λιώσουν. Προσθέτεις λίγο νερό παράλληλα, μέχρι να λιώσει και να αποκτήσει απαλή υφή.

Μόλις πάρει την υφή κρέμας, προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζεις να χτυπάς στο μπλέντερ.

Σκεπάζεις το μείγμα με μία μεμβράνη και το τοποθετείς στο ψυγείο για μία ώρα.

Φοράς τα γάντια σου και αρχίζεις να πλάθεις μικρές μπαλίτσες.

Ζεσταίνεις ένα τηγάνι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Τηγανίζεις σταδιακά τις μπαλίτσες (4-5 λεπτά η κάθε πλευρά) και, μόλις ετοιμαστούν, τις τοποθετείς σε ένα χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το λάδι τους.

Πηγή: tlife.gr

Υλικά:

1 κοτόπουλο γύρω στο 1,5 κιλό

1.200γρ. πατάτες

3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα

ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από 2

λίγη ρίγανη + 1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση

4 κουτ. σούπας μουστάρδα

μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένετε και στεγνώνετε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνετε καλά, μέσα έξω.

Παίρνετε το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια. Βάζετε μέσα στις 2 λεμονόκουπες (αυτές που δεν τους πήρατε το ξύσμα), από μισό κρεμμύδι και μαζί με τις ακαθάριστες σκελίδες σκόρδου τις βάζετε στην κοιλίτσα του κοτόπουλου.

Ανακατεύετε το βούτυρο με τη μισή μουστάρδα, το λιωμένο σκόρδο, το ξύσμα του λεμονιού, λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο και τη ρίγανη. Με αυτό το μίγμα αλείφετε το κοτόπουλο παντού. Τέλος, πασπαλίζετε το κοτόπουλο με το μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο και το τοποθετείτε σε γάστρα με καπάκι. Αν θέλετε, δένετε τα ποδαράκια του με σπάγκο ψησίματος.

Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ή κυδωνάτες, όπως προτιμάτε, φτάνει να έχουν το ίδιο μέγεθος.

Τις ρίχνετε σε μπολ και τις αλατοπιπερώνετε. Τις πασπαλίζετε με ρίγανη και με λίγο μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Προσθέτετε την υπόλοιπη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.

Απλώνετε τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο και προσθέτετε εδώ κι εκεί φουντίτσες δεντρολίβανου, το κρασί και λίγο νεράκι ακόμη. Σκεπάζετε τη γάστρα με καπάκι και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 40 λεπτά.

Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και ελέγχετε το ψήσιμο. Περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και ανακατεύετε τις πατάτες. Ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνετε το φαγητό για λίγο ακόμη, μέχρι να πάρει ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.

Πριν σερβίρετε, κόβετε το σπάγκο από τα πόδια του κοτόπουλου (αν το δέσατε) και αφαιρείτε τις λεμονόκουπες, το σκόρδο και το κρεμμύδι από την κοιλιά του. Το μεταφέρετε σε πιατέλα μαζί με τις πατάτες και σερβίρετε αμέσως.

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE