Υλικά:

Για το σιρόπι:

500 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

250 ml νερό

1 ξυλάκι κανέλα

1/2 κ. γ γαρύφαλλο

1 λεμόνι (τον χυμό του)

Για την καρυδόπιτα:

200 γρ μερέντα

300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

300 γρ γάλα

200 γρ βούτυρο

1 πρέζα αλάτι

360 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ μπέικιν πάουντερ

250 γρ καρυδόψιχα

1/2 κ.γ σόδα

3 αυγά

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, μόλις βράσει το αφήνουμε για 2 λεπτά κοιτάμε εάν έχει λιώσει η ζάχαρη και το αφαιρούμε από την φωτιά

Για την καρυδόπιτα :

Σε μπεν μαρι λιώνουμε την μερέντα, ρίχνουμε και το γάλα μέσα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ καλά.. Όταν λιώσει η μερέντα σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη και προσθέτουμε την μερέντα έτσι όπως είναι καυτή για να λιώσει η ζάχαρη.. Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.

Όταν λιώσουν βάζουμε μια πρέζα αλάτι, κ σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, το μπέικιν και την σόδα. Στην συνέχεια παίρνουμε τα καρύδια και τα θρυμματίζουμε στο μπλέντερ ή σε σχετικό πολυμηχάνημα.

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε καλά.. Τα ρίχνουμε στο μίγμα μας κ προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα ταψάκι γύρω στα 26 εκ και το βουτυρώνουμε... Ρίχνουμε το μίγμα μας και το ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο περίπου για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε το γλυκό μας και έτσι όπως είναι καυτό το γλυκό του ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι.. Το αφήνουμε για μια ώρα περίπου και ειναι έτοιμο!

Υλικά:

Για κάθε 4 νεροπότηρα, ελαφρά συμπυκνωμένο μούστο

μισό νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις

καρύδια χοντροκομμένα

κανέλα σκόνη



Εκτέλεση

Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα, αφού κρατήσουμε 2 νεροπότηρα για να διαλύσουμε το αλεύρι.

Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που κρατήσαμε, φτιάχνοντας ένα χυλό. Το χυλό αυτό, τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα, περνώντας τον μέσα από ένα σουρωτήρι, για να μην έχει καθόλου σβολάκια.

Μ᾿ ένα κουτάλι, ανακατεύουμε το χυλό στο σουρωτήρι, μέχρι ν᾿ αδειάσει τελείως.

Αν μας έχουν μείνει σβολάκια στο σουρωτήρι, πιάνουμε μούστο απ᾿ την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να περάσουμε όλο το χυλό.

Βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα, ανάβουμε το μάτι στο μισό και περιμένουμε να πήξει, σιγοβράζοντας, για 15΄- 20΄ περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα.

Όταν πήξει και γίνει κρέμα, σερβίρουμε σε μπολ ή σε ξέβαθα πιάτα και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα σκόνη.

Τη σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και τρώγεται μετά μανίας!

— Είναι σημαντικό να μην «πιάσει» η μουσταλευριά μας  στην κατσαρόλα  γιατί τότε θα σβολιάσει. Γι᾿ αυτό ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει.

— Μπορούμε να φτιάξουμε μουσταλευριά και με πετιμέζι, αραιώνοντάς το με νερό, σε αναλογία 1 ποτήρι μούστο, με 2 ποτήρια νερό.

http://www.otselementes.gr/

— Είναι προτιμότερο το σερβίρισμα της μουσταλευριάς σε ρηχά πιάτα, παρά σε μπολ, γιατί έτσι κάθε κουταλιά που θα τρώμε, θα έχει περισσότερο καρύδι και κανέλλα.

— Η γιαγιά μου πασπάλιζε τα πιάτα με κανέλα και τριμμένο καρύδι πριν τα γεμίσει, για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.



Υλικά

 

5 μελιτζάνες φλάσκες

Για τον κιμά

500γρ. κιμά μοσχαρίσιο

30γρ. ελαιόλαδο

250γρ. ντομάτες, τριμμένες

120γρ. νερό ή ζωμό

2γρ. κανέλα

2 φύλλα δάφνης

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

30γρ. ελαιόλαδο

350γρ. κρεμμύδια

1 πρέζα αλάτι

15γρ. ζάχαρη καστανή

30γρ. ξίδι βαλσάμικο κρέμα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

500γρ. γιαούρτι

ξύσμα λεμονιού

αλάτι, πιπέρι

Για τη σύνθεση

30γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

250γρ. γραβιέρα τριμμένη

 

Διαδικασία

 

Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα. Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος και χαράζετε την εσωτερική πλευρά με ένα μαχαίρι σταυρωτά. Λαδώνετε ελαφρώς, αλατοπιπερώνετε και τις ψήνετε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

 

Για τον κιμά: Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Περιχύνετε τον κιμά με το ελαιόλαδο, τον ρίχνετε στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα. Προσθέτετε τότε την ντομάτα, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει αρκετά ο κιμάς.

 

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (ζουλιέν). Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 1 λεπτό. Πασπαλίζετε με αλάτι και ζάχαρη, προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού και ανακατεύετε καλά.

 

Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια για 30 λεπτά. Τα ανακατεύετε κάθε 5 λεπτά και προσέχετε να μην καούν.

 

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε το γιαούρτι με το ξύσμα λεμονιού, 2 κουτ. σούπας από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

 

Για τη σύνθεση: Με ένα κουτάλι «σκάβετε» την ψίχα της μελιτζάνα και αφαιρείτε τόση σάρκα ώστε να δημιουργήσετε μια φωλιά, την οποία θα γεμίσετε με τον κιμά. Στην κατσαρόλα με τον κιμά προσθέτετε τη σάρκα από τις μελιτζάνες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μαϊντανό, 50γρ. από τη γραβιέρα και ανακατεύετε καλά.

 

Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα του κιμά, προσθέτετε 1/3 κούπας νερό στο ταψί και κλείνετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και μοιράζετε την υπόλοιπη γραβιέρα σε όλες τις μελιτζάνες και συνεχίζετε το ψήσιμο για 5-7 λεπτά ακόμη ή μέχρι να λιώσει το τυρί.

 

Μοιράζετε τις μελιτζάνες σε πιάτα, γαρνίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρετε.

Υλικά

 

Ψωμί 6 φέτες καρβέλι ή μπαγκέτα κομμένες λεπτές

Ελαιόλαδο 6 κουταλιές της σούπας

Μανιτάρια λευκά στρογγυλά 300 γρ

Σκόρδο 1 σκελίδα κοπανισμένη

Αλάτι- πιπέρι

Τζίντζερ 1/2 κουταλάκι γλυκού σε σκόνη

Σος βαλσάμικο 2 κουταλιές σούπας

Παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα

 

Οδηγίες

 

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με ένα πανάκι και τα κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε σε ένα μικρό τηγάνι το λάδι , προσθέτουμε τα μανιτάρια κι αφήνουμε να σοταριστούν καλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να συρρικνωθούν. Προσθέτουμε το κοπανισμένο σκόρδο (πάντα σε χαμηλή φωτιά για να μην καεί) ,αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το τζίτζερ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με την σος βαλσάμικο. Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού ελαφρώς στο γκριλ, τις βγάζουμε  και τις ραντίζουμε με το λάδι από το σοτάρισμα των μανιταριών. Τοποθετούμε από πάνω τα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Σερβίρουμε σε πιατέλα.

 

Υλικά:  

60 γρ. αλεύρι

180 γρ. ζάχαρη

2 αυγά ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)

30 γρ. κακάο (ή περίπου 100 γρ σοκολάτα ή μίξη αυτών με δική σου αναλογία)

100 γρ. λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση:

Σε ένα λεκανάκι χτυπάς τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα ανακάτεμα. Ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν και τα δύο υλικά. Το αποτέλεσμα που χρειάζεσαι ουσιαστικά είναι ένα μείγμα από ζάχαρη και αφρατεμένα αυγά.

Tip: Σκέψου ότι το αποτέλεσμα πρέπει να είναι παρόμοιο με αυτό όταν χτυπάς το βούτυρο με την ζάχαρη για το κέικ.

Έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το κακάο (ή τη λιωμένη σοκολάτα,ανάλογα με το τι θέλεις). Ανακατεύουμε και τέλος βάζουμε το λιωμένο βούτυρο (όχι ζεστό) και τον χυμό πορτοκαλιού.

Tip: Το αλεύρι ρίχνε το σταδιακά όχι όλο με μιας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να ελέγξεις ότι βάζεις όσο χρειάζεται.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180 βαθμούς.Παίρνουμε τη φόρμα ή το ταψάκι που επιθυμούμε (προτείνω στρογγυλή φόρμα)  και αλείφουμε το εσωτερικό της με λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολατόπιτας στη φόρμα κέικ και ψήνουμε για 15-17 λεπτά στους 175 βαθμούς.

Αυστηρά, 15-17 λεπτά γιατί δεν πρέπει να γίνει στεγνό το κέικ. Πρέπει να είναι ζουμερό στο εσωτερικό του. Επίσης, σε καμία περίπτωση μην ανοίξεις τον φούρνο πριν τα 15 λεπτά γιατί δε θα ψηθεί σωστά το γλυκό σου! Μετά τα 15 λεπτά, βγάλε τη σοκολατόπιτα από το φούρνο. Άστη να κρυώσει και αφού κρυώσει σέρβιρε

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE