Η καθημερινή διατροφή δημιουργεί -όπως είναι φυσικό- εντερικά αέρια. Εκείνα έχουν την τάση να μένουν στάσιμα μέσα στο έντερό μας, διογκώνοντας την κοιλιά μας και κάνοντάς μας να νιώθουμε άβολα. Για να βοηθήσουμε τα αέρια να κινηθούν πιο γρήγορα προς την έξοδο, το μόνο που χρειάζεται είναι κοινός νους. Όταν θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε κάτι που έχει κολλήσει, το πετυχαίνουμε υποχρεώνοντάς το να κινηθεί. Οι κατάλληλες κινήσεις θα εκκενώσουν γρήγορα το έντερο από τα αέρια. Κάντε τις ακόλουθες ασκήσεις φροντίζοντας να απομονωθείτε κάπου όπου θα είστε ήρεμοι.

Βαθύ κάθισμα

Ξεκινώντας από όρθια θέση, κάντε βαθύ κάθισμα. Προσπαθήστε να φέρετε τους γλουτούς σας όσο γίνεται πιο κοντά στο έδαφος. Μετρήστε έως το 10, ξανανεβείτε και επαναλάβετε τρεις φορές. Ενόσω βρίσκεστε σε βαθύ κάθισμα μπορείτε να διατηρήσετε την ισορροπία σας βάζοντας τα χέρια σας στους γοφούς ή κρατώντας μία καρέκλα σε κάθε πλευρά. Αυτή η στάση δημιουργεί φυσική κινητικότητα στο έντερο και βοηθά στην εύκολη εκκένωση των αερίων. Ένα επιπλέον όφελος: καταφέρνετε ταυτόχρονα να ενδυναμώσετε τους γλουτούς σας.

Εμβρυακή στάση

Ξαπλώστε με το σώμα σας γυρισμένο στο πλάι αλλά σε ευθεία θέση, πρώτα στη μία μεριά, μετά στην άλλη. Κάθε φορά που στρέφετε τον κορμό, μαζέψτε τα γόνατά σας και κολλήστε τα στο στήθος. Μετρήστε μέχρι το 10 και επαναλάβετε τρεις φορές. Ομοίως και αφού γυρίσετε από την άλλη πλευρά. Αυτή η στάση είναι ιδανική ώστε να προχωρήσουν τα αέρια προς από το έντερο προς την έξοδο.

Στήριξη σε γόνατα και στήθος

Γονατίστε στο κρεβάτι και σκύψτε έτσι ώστε οι ώμοι σας να ακουμπούν στο στρώμα. Αυτή είναι η στάση που χρησιμοποιείται για να κάνουμε κλύσμα. Μετρήστε μέχρι το πέντε. Αυτή τη φορά δε θα είναι το σωληνάκι του κλύσματος που θα εισέλθει στο σώμα σας, αλλά τα αέρια που θα εξέλθουν.

Πηγή: ygeiamou.gr

Η νικοτίνη προκαλεί ταχεία αύξηση της πίεσης του αίματος και σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα, η επίδραση της νικοτίνης μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Κάπνισμα - Η υγιεινή διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας. Ορισμένες τροφές περιέχουν συστατικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει και να απομακρύνει με φυσικό τρόπο τα κατάλοιπα της νικοτίνης.

Δείτε τις 6 καλύτερες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε τη νικοτίνη από το σώμα σας:

    Μπρόκολο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Β5. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό. Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερο μπρόκολο για την εξάλειψη της νικοτίνης από τον οργανισμό σας.

    Πορτοκάλια: Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών θα ενισχύσει το μεταβολισμό σας και θα μειώσει το στρες, το οποίο είναι “διακόπτης” επιθυμίας για νικοτίνη από ένα εξαρτημένο άτομο.

    Χυμός καρότου: Εάν καπνίζετε, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε φορά που ανάβετε ένα τσιγάρο η νικοτίνη παραμένει στο σώμα σας για τρεις ημέρες. Η νικοτίνη προκαλεί, επίσης, βλάβες στο δέρμα σας. Ο χυμός καρότων είναι καλός για το δέρμα και είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, Κ και Β, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της νικοτίνης από τον οργανισμό.

    Σπανάκι: Το σπανάκι είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για την υγεία, διότι δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος.

    Ακτινίδια: Αυτό το “θαυματουργό” φρούτο θα σας βοηθήσει να εξαλείψετε τη νικοτίνη από το σώμα σας. Τα ακτινίδια είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε. Όταν καπνίζετε, τα επίπεδα αυτών των βιταμινών μειώνονται.

    Νερό: Το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα σας. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, με άφθονο πόσιμο νερό μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποβάλλετε τη νικοτίνη από τον οργανισμο σας

 

iatropedia.gr

Μείζον θέμα δημόσιας υγείας αποτελεί η εποχική γρίπη, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, με τις επιστημονικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιο ισχυρό κύμα φέτος από αυτό της περσινής χρονιάς που άφησε πίσω τις 154 νεκρούς.

Τα στοιχεία από την παρακολούθηση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, δείχνουν ότι συνήθως αυξάνεται τον Ιανουάριο αλλά κορυφώνεται τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο.


Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, ενώ οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Αυτό τόνισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των SOS ΙΑΤΡΩΝ.

Τα στατιστικά δείχνουν πως πάνω από το 30% των ηλικιωμένων μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, ενώ , οι διαβητικοί έχουν 3 έως 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των επιπλοκών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως έγκυες, παιδιά 6 μηνών ως 5 ετών, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα ή σε ανοσοκαταστολή, παχύσαρκα άτομα και επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι αναγκαία η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου για την προστασία των ασθενών από τις επιπλοκές.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι καταγράφηκαν περισσότερα σοβαρά κρούσματα γρίπης σε σχέση με τη χρονιά 2017-2018!

Το 2018-2019 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 374 ασθενείς έναντι 107 τη χρονιά 2017-2018.

Επίσης, πέρσι καταγράφηκαν 154 θάνατοι από γρίπη, ενώ το 2017-2018 σημειώθηκαν 42 θάνατοι.

Η γενική θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό ήταν αυξημένη και άγγιξε τους 9,8 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

Η μεγάλη αυτή αύξηση των περιστατικών οφείλεται στην επικράτηση του υπότυπου Α (Η1Ν1), καθώς τη χρονιά 2017-2018 είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β.

Τα μέτρα προφύλαξης από την γρίπη σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις, σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 Το λυκοπένιο, η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

 

Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και έπαιρναν κάθε μέρα ένα συμπλήρωμα με λυκοπένιο, ισοδύναμο με δύο κουταλάκια συμπυκνωμένου πουρέ ντομάτας, είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Η μελέτη έγινε σε μικρό αριθμό υγιών ανδρών (56), γι' αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί τόσο σε μεγαλύτερο πληθυσμό, όσο και σε άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας.

 

Ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, τα χαλαρά εσώρουχα, η αποφυγή του αλκοόλ και του στρες είναι βασικές συμβουλές για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας. Σταδιακά κερδίζει έδαφος η ιδέα ότι ορισμένες τροφές βοηθούν το σπέρμα.

 

Το λυκοπένιο, όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, στα οποία έχει κυρίως εστιαστεί η έρευνα μέχρι σήμερα, λειτουργούν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας την οξείδωση, άρα και τη βλάβη των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν επίσης συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά και κατά του καρκίνου.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, με επικεφαλής την ειδική σε θέματα διατροφής δρα Λιζ Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό "European Journal of Nutrition", σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο, επειδή το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το σώμα. Οι άνδρες της μελέτης θα έπρεπε να τρώνε δύο κιλά ντομάτες τη μέρα για να πάρουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 μικρογραμμαρίων λυκοπένιου καθημερινά.

 

Από τους συμμετέχοντες στη διάρκειας 12 εβδομάδων κλινική μελέτη, μια ομάδα ανδρών -τυχαία επιλεγμένων- έπαιρνε χάπι λακτολυκοπένιου και μια άλλη ένα εικονικό χάπι (πλασίμπο). Ο έλεγχος του σπέρματος πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος της έρευνας έδειξε ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν την ίδια συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αλλά σπέρμα με καλύτερη μορφολογία και κινητικότητα (πόσο γρήγορα «κολυμπά» ένα σπερματοζωάριο), κάτι που ευνοεί τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η διφθερίτιδα είναι μια λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Η σοβαρή αυτή ασθένεια που άλλοτε μπορούσε να προκαλέσει και θανάτους, σήμερα έχει εξαφανιστεί από τις αναπτυγμένες χώρες, λόγω του αποτελεσματικού και σωστού εμβολιασμού, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι ότου εξαφανισθεί από ολόκληρο τον κόσμο. Απαραίτητο είναι να μην παραμελούνται οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.

Πού οφείλεται η νόσος: Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η διφθερίτιδα οφείλεται στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Η νόσος έχει χρόνο επώασης 2-6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος: Τα Συμπτώματα

Η νόσος αρχίζει με μέτριο πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό (βρόμικο) και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Υπάρχει τοπικός πόνος, δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση) και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.

Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας είχε παρουσιαστεί το 1970.

Οξεία λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού

Μετάδοση: αναπνευστικές εκκρίσεις

Επώαση: 2-4 εβδομάδες

Κλινική εικόνα : χαμηλός πυρετός, κακουχία,κυνάγχη με γκριζωπή μεμβράνη που αποκολλάται δύσκολα. Λαρυγγική διφθερίτιδα: απόφραξη Το βακτήριο της διφθερίτιδας ( corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες ( διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.
 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE