Δυσκολότερη για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες είναι η διακοπή του καπνίσματος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο που διεξήχθη στο Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης που παρατηρούνται στο γυναικείο φύλο θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, ενώ άξια αναφοράς είναι και η διαφορετική αντίδραση στη νικοτίνη που παρατηρήθηκε από τους γυναικείους εγκεφάλους.

Στην τελευταία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς του Νοσοκομείου St. Michael’s του Τορόντο τα ποσοστά κατάθλιψης ή διαταραχών άγχους στις γυναίκες έφταναν το 41% σε αντίθεση με το ποσοστό των ανδρών που έφτανε μόλις το 21%.

«Η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε γυναίκες που καπνίζουν», εξήγησε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Beth Abramson. «Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα τροποποίησης του κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες».

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 56 έτη και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών ήταν γυναίκες. Οι ασθενείς ανέφεραν πως κάπνιζαν κατά μέσο όρο 18 τσιγάρα ημερησίως για 37 χρόνια. Τα δύο τρίτα είχαν λιπιδικές ανωμαλίες όπως η δυσλιπιδαιμία, στην οποία τα επίπεδα των λιπιδίων (τριγλυκερίδια και χοληστερόλη) ήταν πολύ αυξημένα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων έπασχαν από υπέρταση ενώ σχεδόν το 50% έπασχαν από καρδιακά νοσήματα, ενώ περισσότεροι από το 25% έπασχαν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Έξι μήνες μετά την έναρξη της μελέτης, 58 από τους συμμετέχοντες έκοψαν το κάπνισμα, ενώ 68 μείωσαν κατά περισσότερο από 50% τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν. Παρότι μερικές μελέτες δεν έχουν δείξει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας αντιδρά διαφορετικά στη νικοτίνη, εξήγησε η Διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου του Καπνίσματος Northwell Health, Patricia Folan.

Η διαφορά αυτή ενδέχεται να δυσχεραίνει την προσπάθεια των γυναικών να κόψουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης», εξήγησε η Patricia Folan και πρόσθεσε πως «μερικές γυναίκες φοβούνται ότι θα βάλουν βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Είναι λοιπόν σημαντικό να εξηγούμε στις γυναίκες πως μετά τη διακοπή του καπνίσματος θα αντιλαμβάνονται καλύτερα τη γεύση των τροφίμων, επιφέροντας μία μικρή αύξηση βάρους».

«Η στροφή των γυναικών σε υγιεινά προϊόντα, ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά, και η προσπάθεια διαρκούς ενυδάτωσής τους με άφθονο νερό θα τις βοηθήσει να αποφύγουν την αύξηση βάρους», πρόσθεσε η Patricia Folan. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η διακοπή του καπνίσματος θα δώσει περισσότερη ενέργεια και αντοχή στην άσκηση για τις γυναίκες, κάτι που μπορεί να παίξει αντισταθμιστικό ρόλο στην αύξηση βάρους και στην αντιμετώπιση του στρες.

«Οι γυναίκες τείνουν να καπνίζουν για να αντιμετωπίζουν το άγχος της ζωής τους, έτσι ο συνδυασμός των συμπεριφορικών αλλαγών με φαρμακευτική αγωγή είναι πιθανό να τις βοηθήσει να πετύχουν το σκοπό τους. Οι εφαρμογές για τη διακοπή του καπνίσματος όπως το HelpMeQuit που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη είναι διαθέσιμες για το κοινό και θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των χρηστών τους και να τους υποστηρίξουν», καταλήγει η Patricia Folan.

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Από τότε που γνωρίσαμε τον εσπρέσο έχει γίνει η πιο αγαπημένη μας επιλογή για καφέ. Δίπλα του και ο καπουτσίνο με το πλούσιο αφρόγαλα, που απολαμβάνουμε εξίσου. Βέβαια, αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε την Ιταλία, να ξέρετε ότι καπουτσίνο μπορείτε να πιείτε μόνο το πρωί.

Για τους Ιταλούς καθώς ο καπουτσίνο περιέχει γάλα, θεωρείται πρωινό ρόφημα, που μπορεί κάποιος να παραγγείλει μόνο νωρίς το πρωί και σίγουρα όχι μετά το μεσημεριανό. Επιπλέον, μιας και το γάλα προκαλεί δυσπεψία, προτιμούν να το καταναλώνουν πολύ νωρίς το πρωί.

Πάντως δεν θα μείνετε δυσαρεστημένοι από τις επιλογές καφέ που έχετε μετά τις 11 το μεσημέρι, μιας και οι Ιταλοί σερβίρουν συχνά τον ζεστό εσπρέσο με μια φέτα λεμονιού, που λένε ότι αναδεικνύει τις πιο γλυκές νότες του καφέ. Πολύ ξεχωριστό, έτσι;

πηγή: olivemagazine.gr

Η ουρική αρθρίτιδα, η οποία προκαλείται από το αυξημένο ουρικό οξύ στο σώμα, είναι μία από τις πιο οδυνηρές μορφές αρθρίτιδας.

Αν το ουρικό οξύ συσσωρευθεί στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε:

Ραγδαία συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις, συχνά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού

Συσσώρευση ουρικού οξέος που μοιάζει με εξογκώματα κάτω από το δέρμα

Πέτρες στα νεφρά από κρυστάλλους ουρικού οξέος στα νεφρά

Για πολλούς ανθρώπους, η πρώτη έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας επέρχεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Συχνά, είναι μια κατάσταση που ξυπνά το άτομο από τον ύπνο. Το δάχτυλο του ποδιού θα είναι πολύ ευαίσθητο, κόκκινο, ζεστό, και πρησμένο.

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει:

Πόνο

Πρήξιμο

Ερυθρότητα

Θερμότητα

Δυσκαμψία στις αρθρώσεις

Εκτός από το μεγάλο δάκτυλο, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει:

Τους αστραγάλους

Τις φτέρνες

Τα γόνατα

Τους καρπούς

Τα δάχτυλα

Τους αγκώνες

Μια έξαρση ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προκληθεί από στρεσογόνα γεγονότα, από αλκοόλ, από φάρμακα, ή από κάποια άλλη ασθένεια. Οι πρόωρες εξάρσεις συνήθως περνούν μέσα σε 3-10 ημέρες, ακόμα και χωρίς θεραπεία. Η επόμενη έξαρση μπορεί να συμβεί και μετά από μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Τι προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ουρικού οξέος στο σώμα. Το ουρικό οξύ προέρχεται από την διάσπαση ουσιών που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες υπάρχουν σε κάθε ιστό στο σώμα σας. Βρίσκονται επίσης σε πολλές τροφές, όπως το συκώτι, τα ξηρά όσπρια και μπιζέλια και στις αντζούγιες.

Κανονικά, το ουρικό οξύ διαλύεται στο αίμα. Διέρχεται μέσω των νεφρών και αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων. Αλλά το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρεύεται στο αίμα, όταν:

Το σώμα αυξάνει την ποσότητα του ουρικού οξέος που παράγει

Οι νεφροί δεν αποβάλουν αρκετό ουρικό οξύ

Το άτομο καταναλώνει πάρα πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες

Όταν το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα είναι υψηλό, αυτό ονομάζεται υπερουριχαιμία. Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπερουριχαιμία δεν αναπτύσσουν ουρική αρθρίτιδα.

Ουρικό οξύ: Ποιοι κινδινεύουν περισσότερο

Είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε ουρική αρθρίτιδα αν:

Υπάρχουν άλλα μέλη στην οικογένεια με τη νόσο

Είστε άντρας

Είστε υπέρβαροι

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Καταναλώνετε πάρα πολλά τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες

Έχετε ένα ενζυμικό ελάττωμα που καθιστά δύσκολο για το σώμα να διασπάσει τις πουρίνες

Εκτίθεστε σε μόλυβδο στο περιβάλλον σας

Έχουν υποστεί μεταμόσχευση κάποιου οργάνου

Χρησιμοποιείτε κάποια φάρμακα όπως διουρητικά, ασπιρίνη, κυκλοσπορίνη, ή λεβοντόπα

Παίρνετε βιταμίνη νιασίνη

Πώς γίνεται η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το ιατρικό ιστορικό και το οικογενειακό ιστορικό της ουρικής αρθρίτιδας. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

Υπερουριχαιμία (υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα)

Κρύσταλλοι ουρικού οξέος στο αρθρικό υγρό

Περισσότερες από μία εξάρσεις οξείας αρθρίτιδας

Αρθρίτιδα που αναπτύσσεται σε 1 ημέρα και δημιουργεί μία πρησμένη, κόκκινη, και ζεστή άρθρωση

Έξαρση αρθρίτιδας σε μία μόνο άρθρωση, συνήθως στο δάχτυλο του ποδιού, τον αστράγαλο, ή το γόνατο

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα υγρού από μια φλεγμονώδη άρθρωση και να ψάξει για κρυστάλλους που συνδέονται με την ουρική αρθρίτιδα.

Πώς θεραπεύεται η ουρική αρθρίτιδα

Οι γιατροί χρησιμοποιούν φάρμακα για τη θεραπεία ενός οξέος επεισοδίου ουρικής αρθρίτιδας, που περιλαμβάνουν:

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Κορτικοστεροειδή, όπως πρεδνιζόνη

Κολχικίνη, η οποία λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνεται κατά τις πρώτες 12 ώρες από την οξεία επίθεση

Μερικές φορές οι γιατροί συνταγογραφούν ΜΣΑΦ, ή κολχικίνη σε μικρές ημερήσιες δόσεις για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα.

Τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με αρθρίτιδα για να παραμείνουν υγιή

Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μείνετε υγιείς είναι τα εξής:

Πάρτε τα φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός σας σύμφωνα με τις οδηγίες του

Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και βιταμίνες που παίρνετε

Ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε τροφές που είναι πλούσιες σε πουρίνες και πίνετε άφθονο νερό

Να ασκείστε τακτικά και να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος. Ρωτήστε το γιατρό σας για το πώς να χάσετε βάρος με ασφάλεια. Η γρήγορη ή ακραία απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα.

 

 

Πηγή: http://www.niams.nih.gov

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια (όπως η σαλμονέλα ή το E. coli) και μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά ξεκινούν κατά κανόνα λίγες ώρες μετά τη μόλυνση.

Αυτά είναι γνωστά, αλλά τώρα, ειδικοί αποκαλύπτουν τους πέντε βασικούς λόγους που οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση.

Συγκεκριμένα, ερευνητές την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Αγγλίας αποκάλυψαν τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στον χειρισμό και την επεξεργασία των τροφίμων.

Εκτός από το πιο διαδεδομένο και θεραπευτικό λάθος υγιεινής (να μην πλένετε τακτικά και επιμελώς τα χέρια σας) τα άλλα λάθη είναι:

“Φαίνεται εντάξει και μυρίζει καλά”

Ένα συχνό λάθος είναι ότι τα επικίνδυνα παθογόνα στα τρόφιμα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα μέσω όρασης, οσμής ή γεύσης. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο επιβλαβή και ευρέως διαδεδομένα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες (μέχρι και θάνατο) ακόμα και σε ελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση, την εμφάνιση, την μυρωδιά ή την υφή του φαγητού.

Χρησιμοποιείτε το ίδιο σκεύος ή πηρούνι/μαχαίρι/λαβίδες για όλα

Πολλοί διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς μέσω του εξοπλισμού στην κουζίνα, όταν μεταχειρίζονται το ωμό κρέας, ή το μαγειρεμένο κρέας ή μερικές φορές ακόμη και τις σαλάτες με τα ίδια όργανα (πηρούνια, μαχαίρια, λαβίδες κλπ).

Το χειρότερο πιθανό λάθος φυσικά είναι να χρησιμοποιείτε το ίδιο πηρούνι για να μεταχειριστείτε τα ωμά πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο) και τα υπόλοιπα τρόφιμα στο τραπέζι σας.

Δεν διαχωρίζετε τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα

Οι ειδικοί για την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τους αυξημένους κινδύνους για δηλητηρίαση από τρόφιμα που έρχονται (ακόμα και με ελάχιστη) επαφή ωμού κρέατος με έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.

Το καμπυλοβακτήριο (Campylobacter) βρίσκεται στην εξωτερική συσκευασία του 5,7% των κοτόπουλων σούπερ μάρκετ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαχωρισμού των τροφίμων από τη στιγμή που μπαίνουν ακόμα και στο καρότσι αγορών.

Το πώς πλένετε το ωμό κοτόπουλο

Το καμπυλοβακτήριο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν στο 60% των δειγμάτων κοτόπουλου που εξετάζονται τακτικά από την RSPH, θα σκοτωθεί με το προσεγμένο μαγείρεμα, αλλά θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις επιφάνειες της κουζίνας, όταν επιχειρείτε να το πλύνετε κάτω από τη βρύση.

Κατοικίδια στην κουζίνα

Αυτή είναι μια κοινή πρακτική στις οικιακές κουζίνες. Ακόμη και σε σπίτια όπου τα κατοικίδια ζώα δεν πλησιάζουν τους πάγκους της κουζίνας, μπορεί να εξαπλωθούν πάσης φύσεως παθογόνα. Το καλύτερο είναι να μην μπαίνουν ποτέ τα κατοικίδιά σας μέσα στην κουζίνα.

Πηγή: iatropedia

Μεγάλη απόλαυση και ταυτόχρονα μεγάλος μπελάς. Η ζάχαρη όταν καταναλώνεται αλόγιστα και σε μεγάλες ποσότητες μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Δεν πρέπει να τη βγάλετε τελείως από τη ζωή σας, άλλα είναι καλό να μην τρώτε πάνω από 4-5 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου της ζάχαρης που λαμβάνετε από τις τροφές.

Προβλήματα όπως η ηπατική νόσος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ακόμη οι καρδιακές παθήσεις, είναι μόνο μερικές από τις παρενέργειες της υπερκατανάλωσης ζάχαρης.

Πως θα καταλάβετε, όμως, ότι το έχετε παρακάνει; Ποια είναι τα σημάδια;

1. Κόπωση

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά, το σώμα σας δεν είναι σε θέση να αποθηκεύσει και να απορροφήσει σωστά τη γλυκόζη. Τα κύτταρα σας δεν λαμβάνουν τα καύσιμα που χρειάζονται για να σας δώσουν ενέργεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συνεχή κόπωση.

2. Συχνή ούρηση

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμποδίζουν τα νεφρά να απορροφούν τα υγρά. Αυτό προκαλεί στο σώμα την εξίσωση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα και στα κύτταρα με ταυτόχρονη του διάλυση αίματος με ενδοκυτταρικό υγρό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε συχνή ούρηση.

3. Συνεχής πείνα

Η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα όταν η γλυκόζη του αίματός σας παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, πράγμα που εμποδίζει το σώμα σας να δεχθεί την ενέργεια που χρειάζεται. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας αναζητά πηγές ενέργειας αλλού, προκαλώντας την επιθυμία σας για φαγητό.

4. Υπερβολική δίψα

Το σώμα χάνει τα υγρά όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά. Ο υποθάλαμος αξιολογεί το επίπεδο αφυδάτωσής σας, μετά στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο για να δημιουργήσει δίψα. Η απώλεια υγρών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηροστομία.

5. Ξηρό δέρμα

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν ξηρό δέρμα για διάφορους λόγους. Η υπερβολική ούρηση αφυδατώνει το σώμα και το δέρμα και τα χαλασμένα νεύρα από το υψηλό σάκχαρο του αίματος μπορούν να διαταράξουν τους ιδρωτοποιούς αδένες, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στην ισορροπία του δέρματος.

6. Μεγάλη απώλεια βάρους

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλά, μπορεί να εμφανιστεί απώλεια βάρους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να προκληθεί από απώλεια υγρών λόγω συχνής ούρησης. Εάν τα επίπεδα ινσουλίνης σας δεν επαρκούν για τον μεταβολισμό της γλυκόζης, το σώμα μπορεί να αλλάξει σε λειτουργία καύσης λίπους για να αντισταθμίσει, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

7. Προβλήματα μνήμης

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που είναι συνεχώς υψηλά μπορούν να αποτρέψουν την είσοδο γλυκόζης στα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου. Χωρίς γλυκόζη, ο εγκέφαλος μπορεί να αρχίσει να έχει πρόβλημα να πάρει ενέργεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων.

8. Θολή όραση

Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας. Όταν το σώμα αφυδατώνεται, τα κύτταρα του ματιού αρχίζουν να παραμορφώνονται. Χάνουν την ικανότητά τους να εστιάζουν σωστά, προκαλώντας θολή όραση.

9. Αιμορραγία

Αγγειακές βλάβες μπορεί να προκύψουν από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα Αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα τραύματα και οι περικοπές είναι ιδιαίτερα αργά για να θεραπευτούν, επειδή οι ιστοί σας δεν παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

10. Νεύρα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τείνουν να είναι πιο ανήσυχοι, ευερέθιστοι και καταθλιπτικοί. Όταν ο εγκέφαλός σας δεν έχει επαρκή παροχή γλυκόζης, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη διάθεσή σας με αποτέλεσμα τα νεύρα.

Πηγή: Runnfun

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. LIFE STYLE